ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Αφόρητη εκμετάλλευση για τους γουνεργάτες

Γουνεργάτριες στη Σιάτιστα ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο Σωματείο τους σε παλαιότερη περιοδεία της στην περιοχή
Γουνεργάτριες στη Σιάτιστα ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο Σωματείο τους σε παλαιότερη περιοδεία της στην περιοχή
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τα προβλήματα των γουνεργατών - γουνεργατριών της Καστοριάς και της Σιάτιστας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την οικονομική κρίση, οι μεγαλογουνοποιοί στον κλάδο της γούνας προχωρούν σε απολύσεις, σε επέκταση της 4ωρης απασχόλησης, στο καθεστώς της υποχρεωτικής απλήρωτης άδειας και σε κάθε είδους καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στη γούνα, στα βαφεία και τα βυρσοδεψεία της περιοχής. Η τρομοκρατία και η απειλή της απόλυσης είναι στην ημερήσια διάταξη.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι γουνεργάτες και γουνεργάτριες της περιοχής δούλεψαν σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης, ανασφάλιστοι και με πολύ χαμηλά μεροκάματα, με εντατικοποίηση της δουλειάς με το κομμάτι, με υπερωρίες, με άλλη αμοιβή στο χέρι και άλλη στα χαρτιά και δημιούργησαν τον πλούτο λίγων.

Σήμερα, με αφορμή την οικονομική κρίση, οι γουνεργάτες και οι γουνεργάτριες βιώνουν για μια ακόμη φορά την αντεργατική πολιτική με απολύσεις, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός,

  • Πότε θα εφαρμοστούν επιτέλους από τους μεγαλογουνοποιούς οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί στον κλάδο γούνας και δέρματος.
  • Αν θα σταματήσουν οι απολύσεις που κάνουν οι μεγαλογουνοποιοί με αφορμή την κρίση.
  • Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εντάξει τον κλάδο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Αν θα υπάρξει προστασία των ανέργων με την επιδότηση για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Αν θα δοθεί σε όλους τους γουνεργάτες και γουνεργάτριες των Νομών Κοζάνης και Καστοριάς έκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ λόγω έξαρσης της κρίσης του κλάδου.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προβλήματα στη καταβολή οδοιπορικών αποζημιώσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τα προβλήματα στην καταβολή των οδοιπορικών αποζημιώσεων των υπαλλήλων της ΚΑ ΕΠΚΑ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη, Βέρα Νικολαΐδου και Σπύρος Χαλβατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού της ΚΑ ΕΠΚΑ, Εφορίας Κυκλάδων και Σάμου-Ικαρίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σχετικά με την καταβολή των οδοιπορικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα είναι απλήρωτοι για τα έξοδα μετακινήσεων, τα οποία έχουν προπληρώσει, από το Νοέμβρη του 2007 έως σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνησή τους. Συνολικά οφείλεται το ποσό των 182.000 ευρώ.

Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται στο σύνολο των εφοριών, απλά αυτά είναι ιδιαίτερα οξυμένα στις εφορίες που αφορούν τη νησιωτική χώρα όπως είναι η ΚΑ ΕΠΚΑ

Η αδυναμία της μετακίνησης των υπαλλήλων των ΕΠΚΑ έχει σοβαρές συνέπειες και εγκυμονεί κίνδυνο αρχαιοκαπηλίας και καταστροφής αρχαίων, ενδεχόμενο διακοπής έργων που είναι προγραμματισμένα (αναστηλώσεις μνημείων, εκθέσεις και επανεκθέσεις μουσείων, έργα συντήρησης), αδυναμία παρουσίας των υπαλλήλων σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ιδιώτες (έλεγχοι οικοδομών, παράσταση σε δίκες με αρχαιολογικές υποθέσεις). Παράλληλα έχει σαν αποτέλεσμα να ανατίθενται μελέτες - επιβλέψεις σε ιδιώτες.

Το πρόβλημα της ύπαρξης πιστώσεων είναι διαχρονικό και μόνιμο. Τα ποσά μάλιστα που αφορούν την κάλυψη εξόδων διαβίωσης και παραμονής, όπως προβλέπονται από το Ν. 2615/99 είναι αρκετά χαμηλά, αποδεικνύοντας και από αυτή τη σκοπιά την πρόθεση ενίσχυσης των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα έξοδα μετακινήσεων που οφείλονται στους υπαλλήλους της ΚΑ' ΕΠΚΑ, όσο και των υπολοίπων;
  • Γιατί δεν κατανέμονται στις εφορίες οι αναγκαίες πιστώσεις;
  • Γιατί παραμένουν οι αποζημιώσεις από το 1999 σε απαράδεκτα επίπεδα;».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Υγείας είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών επιλογών και της πολιτικής που ασκήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, με ολέθριες συνέπειες για τις ανάγκες του λαού.

Ειδικότερα στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης τα προβλήματα και οι ελλείψεις είναι αρκετές. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αφού σύμφωνα με τους εργαζόμενους από τον Ιούνιο του 2008 δε λειτουργούν οι επιτροπές προμηθειών και δεν υπάρχουν χρήματα. Οι διασώστες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη είναι αναγκασμένοι να εργάζονται με παλιούς απινιδωτές, οι οποίοι συχνά χαλάνε, αλλά και χωρίς γάντια και σύριγγες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ.

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ: Η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Από το γενικό αυτόν κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο Νομός Ξάνθης. Το ραδιενεργό υλικό ραδόνιο εντοπίστηκε σε εννιά σχολικά κτίρια του Νομού Ξάνθης. Σύμφωνα με μετρήσεις από ανιχνευτές που τοποθετήθηκαν στα σχολεία, η συγκέντρωση του ραδονίου στα εν λόγω σχολεία ήταν μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο και σύμφωνα με την επιστημονική άποψη χαρακτηρίζονται υπό επίβλεψη.

Η κοινοποίηση της κατάστασης έχει δημιουργήσει ανησυχία και ερωτηματικά στους γονείς και στο λαό της περιοχής ευρύτερα, για το είδος και το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να έχει το εν λόγω χημικό στοιχείο στην υγεία των μαθητών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για το ζήτημα του ραδιενεργού υλικού στα σχολεία της Ξάνθης.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να προχωρήσει η ανέγερση γυμνασίου στην περιοχή Εγλυκάδα Πατρών.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση χρηματοδότηση για την κατασκευή τάπητα των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στην κοινότητα Μακρινίτσας Πηλίου, καθώς και για την κατασκευή και ασφαλτόστρωση του δρόμου Μακρινίτσας - Καζανάκι (γήπεδο) ώστε να μπορεί η νεολαία της περιοχής να αξιοποιεί τους αθλητικούς χώρους.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Νίκος Μωραΐτης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση μετεγκατάσταση, σε μη κατοικημένη περιοχή, του ΚΥΤ της ΔΕΗ από τη συνοικία του Ζαβλανίου στην Πάτρα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση κατασκευή του προστατευτικού τοίχου και στις δύο πλευρές του δρόμου Προφήτη Ηλία - Σταγιατών Πορταριάς Πηλίου, την άμεση απομάκρυνση των αποκολλημένων βράχων από τα πρανή και άλλα αναγκαία μέτρα, καθώς και την άμεση χρηματοδότηση των παρεμβάσεων και τις μελέτες στην περιοχή αυτών των κατολισθήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ριζικά.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό σε τι άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξόφληση των οφειλόμενων υπερωριών στους κτηνιάτρους του Ν. Εύβοιας και την πραγματοποίηση των κανονικών ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται στη διατροφική αλυσίδα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς γιατί ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα (σήμανση, φωτισμός, κατασκευή υπόγειων διαβάσεων κλπ.) σε σημεία - καρμανιόλες του εθνικού δικτύου του Νομού Θεσσαλονίκης και τι προτίθενται να κάνουν από δω και πέρα ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοια δυστυχήματα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση καταβολή των μισθών στους καθηγητές της Ανώτατης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της εγγραφής στο σχολείο των ανήλικων μαθητών παιδιών μεταναστών στο Μαντούδι και να διασφαλιστεί το δικαίωμα κάθε μετανάστη στη μόρφωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ