Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Αφόρητη εκμετάλλευση για τους γουνεργάτες

Γουνεργάτριες στη Σιάτιστα ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο Σωματείο τους σε παλαιότερη περιοδεία της στην περιοχή
Γουνεργάτριες στη Σιάτιστα ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στο Σωματείο τους σε παλαιότερη περιοδεία της στην περιοχή
ΕΡΩΤΗΣΗ προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τα προβλήματα των γουνεργατών - γουνεργατριών της Καστοριάς και της Σιάτιστας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την οικονομική κρίση, οι μεγαλογουνοποιοί στον κλάδο της γούνας προχωρούν σε απολύσεις, σε επέκταση της 4ωρης απασχόλησης, στο καθεστώς της υποχρεωτικής απλήρωτης άδειας και σε κάθε είδους καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας στη γούνα, στα βαφεία και τα βυρσοδεψεία της περιοχής. Η τρομοκρατία και η απειλή της απόλυσης είναι στην ημερήσια διάταξη.

Είναι επίσης γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι γουνεργάτες και γουνεργάτριες της περιοχής δούλεψαν σε συνθήκες υπερεκμετάλλευσης, ανασφάλιστοι και με πολύ χαμηλά μεροκάματα, με εντατικοποίηση της δουλειάς με το κομμάτι, με υπερωρίες, με άλλη αμοιβή στο χέρι και άλλη στα χαρτιά και δημιούργησαν τον πλούτο λίγων.

Σήμερα, με αφορμή την οικονομική κρίση, οι γουνεργάτες και οι γουνεργάτριες βιώνουν για μια ακόμη φορά την αντεργατική πολιτική με απολύσεις, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός,

  • Πότε θα εφαρμοστούν επιτέλους από τους μεγαλογουνοποιούς οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί στον κλάδο γούνας και δέρματος.
  • Αν θα σταματήσουν οι απολύσεις που κάνουν οι μεγαλογουνοποιοί με αφορμή την κρίση.
  • Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να εντάξει τον κλάδο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Αν θα υπάρξει προστασία των ανέργων με την επιδότηση για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
  • Αν θα δοθεί σε όλους τους γουνεργάτες και γουνεργάτριες των Νομών Κοζάνης και Καστοριάς έκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ λόγω έξαρσης της κρίσης του κλάδου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ