Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε θέσεις αντεπίθεσης, πιο ώριμα, πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά

Από την εκδήλωση της ΚΟ Πελοποννήσου στο Μαίναλο, για τα 90χρονα του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΚΟ Πελοποννήσου στο Μαίναλο, για τα 90χρονα του ΚΚΕ
Με απτά δείγματα μεγαλύτερης ωριμότητας, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμη πείρα από τη δράση της στο εργατικό λαϊκό κίνημα, η Κομματική Οργάνωση Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς ξαναμπήκε στη μάχη για να βάλει σε εφαρμογή τα συμπεράσματα από τη συνδιάσκεψή της, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα. Συμπεράσματα και πείρα, που αν αξιοποιηθούν, θα τη βοηθήσουν να ανταποκριθεί στο βασικό καθήκον που έθεσε: Πώς το ΚΚΕ θα βρεθεί πανέτοιμο στο ύψος των απαιτήσεων να ανταποκριθεί σήμερα και στα επόμενα χρόνια στα αυξημένα καθήκοντα που θέτουν οι εξελίξεις, ως πρωτοπορία και πρωταγωνιστής ενός κινήματος αποφασισμένου να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ενός κινήματος που θα διεκδικεί, θα ανατρέπει, αποφασισμένο να φτάσει στο τέρμα, τη νίκη στο επίπεδο της εξουσίας.

Η συνδιάσκεψη, την οποία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ Θόδωρο Τζιαντζή και Στέφανο Λουκά, ενέκρινε ομόφωνα τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου και εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ επανεκλέχθηκε ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε εξέλιξη η επίθεση του κεφαλαίου

Οπως ανέφερε η εισήγηση της απερχόμενης ΕΠ, οι εξελίξεις στην Περιοχή ισχυροποιούν την εκτίμηση των Θέσεων της ΚΕ ότι οξύνθηκε η βασική αντίθεση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης και τις γυναίκες. Η προώθηση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων φέρνουν νέα δεινά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο η επιθετικότητα του κεφαλαίου, με κυρίαρχο στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και στην περιοχή της Πελοποννήσου, η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην έξαρση των απολύσεων («Βοσινάκης», «Αχάια Κλάους», «Φουλγκόρ», «Φριγκογκλάς», «Πράκτικερ», «Βερόπουλος» κλπ.). Από την άλλη είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα στους οδικούς άξονες και στον τουρισμό. Συγκεντρώνεται η παραγωγική δραστηριότητα στις ΒΙΠΕ Πάτρας - Τρίπολης - Κορίνθου. Οσο θα επιδρά η κρίση, αυτό θα φέρνει προβλήματα με μαζικές απολύσεις - κλεισίματα επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού, στο μέταλλο, στις μεταφορές και το εμπόριο, στα ποτά - τρόφιμα και ιδιαίτερα στη συσκευασία αγροτικών προϊόντων.

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα δασικών και αγροτολιβαδικών εκτάσεων επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν πιο ορατό τον προσανατολισμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην περιοχή: Σύγχρονα οδικά δίκτυα που να εξασφαλίζουν γρήγορη πρόσβαση και τουριστική ανάπτυξη, ιδίως ακριβού τουρισμού, προσανατολισμός στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προσπάθεια να βάλουν στο χέρι τους ορεινούς όγκους, αξιοποιώντας τις ΜΚΟ, είσοδο στο χώρο της Παιδείας, αξιοποιώντας τις αναδιαρθρώσεις - ιδιωτικοποιήσεις, επενδύσεις κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας με ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες και διαγνωστικά κέντρα.

Στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη

Την πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης στηρίζουν όλες οι αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις της περιοχής, αξιοποιώντας τις θέσεις που έχουν στους αστικούς κρατικούς θεσμούς, νομαρχίες, δήμους, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, αλλά και στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Αξιοποιούν τις βαριές συνέπειες από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, από τις καταστροφές των πυρκαγιών και των σεισμών, για να αποσπάσουν νέα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται τα κονδύλια για πυρκαγιές και σεισμούς, που ελάχιστα ή και καθόλου δεν έφτασαν στους πραγματικά πληγέντες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισήγηση στην προβοκατόρικη τακτική των δυνάμεων του οπορτουνισμού στην περιοχή, που εκφράστηκε πιο έντονα με το ξέσπασμα που εκδηλώθηκε κυρίως στη νεολαία για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, βαφτίζοντας σε ιδιαίτερο «χώρο» τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές», συγκαλύπτοντας συνειδητά τις διασυνδέσεις του καθοδηγητικού τους πυρήνα με υπηρεσίες και τον κρατικό μηχανισμό. Αυτές οι διασυνδέσεις φάνηκαν καθαρά στην Πάτρα, όταν σ' ένα βράδυ άλλαξαν στρατόπεδο οι κουκουλοφόροι και πέρασαν με τους «νοικοκυραίους», τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους ασφαλίτες και τους χρυσαυγίτες.

Προώθηση της συμμαχίας της εργατικής τάξης

Η συνδιάσκεψη εκτίμησε την πορεία της Οργάνωσης στο κρίσιμο ζήτημα της κατανόησης του περιεχομένου της ισχυροποίησης του Κόμματος, διαπιστώνοντας ότι παρά τη γενική βελτίωση, συνεχίζουν να εκφράζονται συγχύσεις και αδυναμίες γύρω απ' αυτό. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατανοείται ολόπλευρα το κύριο στοιχείο: Η ιδεολογικοπολιτική οργανωτική ισχυροποίηση, η ποιότητα των δεσμών με τις εργατικές λαϊκές μάζες, η ικανότητα του Κόμματος να ηγείται της πάλης σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική γραμμή, να προωθεί τη συμμαχία και την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τα άλλα στρώματα.

Τη διετία που πέρασε η ΚΟ έκανε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση προώθησης της κοινωνικής συμμαχίας. Η συνδιάσκεψη εντόπισε ως βασική αδυναμία το γεγονός ότι η δουλειά της Οργάνωσης στο λαϊκό κίνημα δεν έχει ακόμα την απαιτούμενη σταθερότητα και συνέχεια, κορυφώνεται σε περιόδους κινητοποιήσεων, αλλά στη συνέχεια πολλές φορές εγκαταλείπεται. Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τη βαθύτερη αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ που πρέπει να εκφράζεται και στο επίπεδο της καθοδηγητικής δουλειάς με μέτρα και επιμονή. Η διαφώτιση, η ιδεολογική μορφή της ταξικής πάλης είναι ανώτερη και μπορεί να είναι πιο ουσιαστική στην ολόπλευρη προετοιμασία της επόμενης φάσης των αγώνων, αλλά κυρίως στη διαμόρφωση ριζοσπαστικής συνείδησης.

Καλύτερα θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί και η πείρα από τη σύγκρουση στην απεργία των εργατών γης στη Μανωλάδα με τους καπιταλιστές μεγαλοαγρότες. Σύγκρουση που ανέδειξε τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, τη βία της αστικής τάξης και των μηχανισμών της, την ανάγκη η δουλειά στην ύπαιθρο να παίρνει υπόψη την κοινωνικοταξική διάρθρωση, τη δύναμη της αλληλεγγύης, τις δυσκολίες που είχε αυτή η μάχη ευρύτερα στην εργατική τάξη και τους μετανάστες.

Εμβάθυνση του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού

Οπως εκτίμησε η συνδιάσκεψη, η δυσκολία στοχοπροσηλωμένης δουλειάς, στις περιπτώσεις που εμφανίστηκε, είχε τη βάση της στην ελλιπή κατανόηση του κύριου που είναι η εμβάθυνση του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού της δουλειάς των οργανώσεων, η διαμόρφωση κομματικής και συνδικαλιστικής υποδομής.

Πολύτιμη κρίθηκε η πείρα της ΚΟ Αχαΐας στην αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις και τον οπορτουνισμό για το κλείσιμο του «Βοσινάκη», της πολυεθνικής «ΕΛΜΠΙΣΚΟ», η σύγκρουση με τη γραμμή των δυνάμεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οπορτουνιστών, που είχαν αίτημα να μην κλείσει η επιχείρηση και να δοθούν κίνητρα στην πολυεθνική, η γραμμή «καμιά απόλυση - σταθερή δουλειά», προτάσσοντας την ανάγκη αντιπαράθεσης συνολικά με το μονοπώλιο, την πολιτική που κατοχυρώνει την ελεύθερη δράση του κεφαλαίου. Αυτό βοήθησε εργάτες να προσεγγίσουν το Κόμμα, να βγάλουν συμπεράσματα.

Στη Ζάκυνθο, η δουλειά με σχέδιο και ετοιμότητα παρέμβασης βοήθησε στη μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων και τη βελτίωση της δράσης τους με συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς. Θετικά αποτελέσματα αποδίδει και η σχεδιασμένη και σταθερή δουλειά στα μεγάλα εργοτάξια που έχουν στηθεί στους οδικούς άξονες και στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, η πάλη για την επαναπρόσληψη του μετανάστη συνδικαλιστή στην ΠΟΤΑ στη Μεσσηνία, η προσπάθεια δημιουργίας συνδικάτου στον άξονα Κιάτο - Πάτρα και η μαζικοποίηση του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Πύλο.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος για τη δουλειά στη νεολαία και τη βοήθεια στην ΚΝΕ βοήθησε τον προσανατολισμό της ΚΟ στην κατανόηση του κοινωνικοταξικού χαρακτήρα της παρέμβασης στη νεολαία, αν και όπως εκτιμήθηκε στη συνδιάσκεψη μένει να διανυθεί ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τα όργανα και συνολικά η Οργάνωση να δουλεύει με βάση τον προσανατολισμό της Συνδιάσκεψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ