Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Στόχος παραμένει η λύση

Συνέντευξη του Κύπριου Προέδρου στους ξένους ανταποκριτές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κοινό όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι η επανένωση της Κύπρου, αν και ο Μ. Ταλάτ έχει μετακινηθεί από τις θέσεις που εξέφραζε όταν ήταν ηγέτης κόμματος, δήλωσε χτες ο Δ. Χριστόφιας σε γεύμα που παρέθεσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στους ξένους ανταποκριτές, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να δεχτεί πιέσεις ή χρονοδιαγράμματα. Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο Κύπριος Πρόεδρος, υποστήριξε ότι το κλειδί είναι στα χέρια της Αγκυρας, όταν κάνει τις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, η οποία είναι χώρα - μέλος της Ενωσης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Κύπρος «είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της με συνεχιζόμενη την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τόνισε ότι έχει ξεκαθαρίσει πως η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Κωδικοποιώντας τα σημεία που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών, ο Δ. Χριστόφιας επισήμανε ότι στο θέμα της διακυβέρνησης η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα του κράτους και του λαού, πρότεινε προεδρικό σύστημα και εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου από τις δύο κοινότητες με κοινό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει μέθοδος, ώστε η ψήφος των Τουρκοκυπρίων να είναι ισάξια με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων. Η προεδρική θητεία να είναι εξαετής και εφόσον πρόεδρος εκλεγεί Ελληνοκύπριος θα ασκήσει το προεδρικό αξίωμα τα πρώτα τέσσερα χρόνια και τα επόμενα δύο θα τον διαδεχτεί ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος και αντίστροφα. Ενώ στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν υπουργοί και από τις δύο κοινότητες με αναλογία 70% προς 30%, βάσει και της πληθυσμιακής αναλογίας.

Οσον αφορά τη νομοθετική εξουσία, όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει να υπάρχει Γερουσία με ίσο αριθμό γερουσιαστών και από τις δύο κοινότητες, ενώ στη Βουλή να υπάρχει αριθμητική συμμετοχή των δύο πλευρών, βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας.

Σχετικά με τη νομοθετική εξουσία, όπως είπε, οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, ενώ διαπιστώνεται συναντίληψη και σε ό,τι αφορά το μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη νομοθετική και δικαστική εξουσία, με ανοιχτό το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία.

Ο Δ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ότι εισηγείται να υπάρχει πρόεδρος και αντιπρόεδρος, που ουσιαστικά να είναι συμπρόεδροι και οι οποίοι να εκλέγονται από τη Γερουσία και να μην υπάρχει Υπουργικό, αλλά Προεδρικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της πέραν του σχεδίου Ανάν, καθώς ζητούν στο Προεδρικό Συμβούλιο να συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι.

Στο ζήτημα του περιουσιακού, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η αρχή, που προτάσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ότι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα παραμείνουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους και θα έχουν τον πρώτο λόγο να αποφασίσουν τι θα πράξουν με αυτές και γι' αυτό υπάρχουν τέσσερις τρόποι, με κυριότερο την αποκατάσταση της περιουσίας. Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που ο ιδιοκτήτης δε θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του, θα μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις, ή την εκμίσθωσή της για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα συμφωνηθεί. Παράλληλα, ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να ανταλλάξει την περιουσία του με τουρκοκυπριακή περιουσία, η οποία βρίσκεται στις περιοχές που σήμερα ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι με βάση τις ελληνοκυπριακές θέσεις οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους σε Συμβούλιο, που θα δημιουργηθεί για τις περιουσίες και δήλωσε ότι στο ζήτημα του περιουσιακού η μεγάλη διαφορά με την τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζεται στη θέση της για αποζημιώσεις και την αλλαγή περιουσιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, ο Δ. Χριστόφιας είπε πως είναι «απολύτως ισότιμες», σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, χωρίς επεμβάσεις από την Αθήνα στα εσωτερικά της Κύπρου ή το χειρισμό του Κυπριακού.

Κλείνοντας ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε την ξεκάθαρη αντίθεσή του για την ένταξη της χώρας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και οι προκάτοχοί του ήταν κατηγορηματικοί πως η Κύπρος δεν μπορεί να υποβάλει τέτοια αίτηση, γιατί θα την μπλοκάρει η Τουρκία.

Αναφορικά με το ζήτημα του κυπριακής σημαίας, πλοίου «Monchegorsk» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινείται προσεκτικά, όπως κινείται μέχρι σήμερα, πάντοτε στη βάση και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των διαδικασιών», ενώ η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφορικά με το ζήτημα αναμένεται σήμερα Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ