ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες κράτησης

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για τις απάνθρωπες συνθήκες, ευθύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (φωτ. από το κέντρο κράτησης στην Παγανή Μυτιλήνης)
Για τις απάνθρωπες συνθήκες, ευθύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (φωτ. από το κέντρο κράτησης στην Παγανή Μυτιλήνης)
H έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την «εφαρμογή της οδηγίας 2003/9 για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων», αποκρύπτει την πραγματική αιτία των τραγικών και απάνθρωπων συνθηκών κράτησης των προσφύγων και μεταναστών, που δεν είναι άλλη από την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Από τη μία, στηρίζει τη συνολική αντιμεταναστευτική νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τα απάνθρωπα αποτελέσματά της.

Ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Εκθεση, χρησιμοποιώντας προσεκτικά επιλεγμένες εκφράσεις, αποφεύγει να αποδώσει την πραγματική έκταση της αθλιότητας των συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και κράτησής τους στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Περιορίζεται στη διαπίστωση των πραγματικά τραγικών συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών σε τέτοιου είδους "κέντρα", που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μόνο με στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορούν να συγκριθούν. Αποδίδει, όμως, την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στην ελλιπή εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ. Ετσι, από τη μία, στηρίζει τη συνολική αντιμεταναστευτική νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όπως καθορίζεται από το Σύμφωνο Μετανάστευσης και το Σύστημα του Δουβλίνου για το άσυλο και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τα απάνθρωπα αποτελέσματά της»!

Συνεχίζοντας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, οι πολιτικές δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου", που ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Οδηγία με την οποία προβλέπεται, εκτός των άλλων, η κράτηση των "παράνομων" μεταναστών για 18 ολόκληρους μήνες, να εκφράζουν, με τη συγκεκριμένη έκθεση, τη λύπη τους δήθεν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους και να ζητάνε να μην κρατούνται» και πρόσθεσε ότι «τα "κροκοδείλια δάκρυα" του Ευρωκοινοβουλίου δεν μπορούν να αθωώσουν την απάνθρωπη, εκμεταλλευτική πολιτική της ΕΕ. Αυτή που αντιμετωπίζει τους μετανάστες - ακόμη και τα παιδιά και τους πρόσφυγες - σαν εγκληματίες που στοιβάζονται σε άθλια κέντρα κράτησης, από τα οποία επιλέγονται οι "χρήσιμοι" ως ακόμη φτηνότερο εργατικό δυναμικό που θα μεγαλώνει τα κέρδη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ενώ οι υπόλοιποι θα διώχνονται με τη βία, πίσω στις χώρες καταγωγής τους».

Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ακόμη και αυτά τα περιορισμένα - στοιχειώδη μέτρα που προτείνει η Εκθεση, πολύ περισσότερο μέτρα ουσιαστικής στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους, δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και το ίδιο το οικοδόμημά της».

Ομηροι των εφοπλιστών οι νησιώτες

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, σε συζήτηση για τα προβλήματα των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας

H ακρίβεια των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθιστά απαγορευτική την επικοινωνία των νησιωτών με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των νησιών και προσθέτει ένα ακόμα βάρος κοντά στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά της χώρας μας, τόνισε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην υποεπιτροπή της Βουλής, η οποία ασχολείται με τα προβλήματα των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Την υποεπιτροπή ενημέρωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμένος, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση του για το «ισοδύναμο μεταφορικό» που προωθεί η κυβέρνηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Με βάση αυτήν τη θέση, όπως επιδοτούνται από το κράτος οι χερσαίες συγκοινωνίες (π.χ., οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας), το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σχολιάζοντας τη θέση αυτή, ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε ότι το ΚΚΕ θέλει φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά όχι την επιδότηση των εφοπλιστών, οι οποίοι ήδη έχουν ενθυλακώσει τεράστια ποσά μέσα από τις κατά καιρούς ενισχύσεις, ούτε μέσα από τη λογική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που στην ουσία και πάλι επιδοτούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Για εμάς, είπε, τα πλοία πρέπει να αποτελούν λαϊκή περιουσία και να υπηρετούν τους κατοίκους των νησιών, αλλά και όσους μετακινούνται προς τα νησιά.

Ο Π. Καμένος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν κονδύλια από την ΕΕ για να στηριχτεί η πρόταση του «ισοδύναμου μεταφορικού», σχέδιο που οδηγεί για μια ακόμη φορά στη ληστρική επιδότηση των εφοπλιστών.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αθωωτική απόφαση για δημοτικό σύμβουλο

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας το δημοτικό σύμβουλο της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» (ΑΔΗΚ) Χάρη Μάστορα, που σύρθηκε στο δικαστήριο μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίων του αλλά και εις βάρος τοπικής εφημερίδας, η εταιρία «Αλέξανδρος Δεσύλλας ΑΕ» για την υπόθεση του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα. Ενός χώρου με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπου με την αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση της ΑΔΗΚ αναδείχτηκε και καταγγέλθηκε το γκρέμισμα διατηρητέων μνημείων από την παραπάνω εταιρεία.

Οι κατηγορίες της εταιρείας για αποκατάσταση δήθεν «ηθικής βλάβης», «κύρους», «αξιοπρέπειας» και η αξίωση για καταβολή 500.000 ευρώ από τον επικεφαλής και δημοτικό συμβούλου της ΑΔΗΚ, απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Αποδείχνοντας τη σαθρότητα και την αβασιμότητα των κατηγοριών. Αθώοι κρίθηκαν και δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Ενημέρωση», στους οποίους η παραπάνω εταιρία είχε υποβάλει αγωγή για σχετικό δημοσίευμα σε μια σαφή και ξεκάθαρη προσπάθεια «φίμωσης».

Αυξάνονται τα διόδια στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Ακόμα πιο τσουχτερά από τη Δευτέρα γίνονται τα διόδια διέλευσης από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιωτικής κοινοπραξίας, αυξάνονται τα διόδια κατά 4,5 - 5% για όλες τις κατηγορίες οχημάτων εκτός από τις μοτοσικλέτες που παραμένουν στην ίδια τιμή (1,8 ευρώ).

Ειδικότερα, η διέλευση με ΙΧ θα στοιχίζει 11,7 ευρώ από 11,2. Για τα φορτηγά με δύο άξονες θα στοιχίζει 18 ευρώ από 17,3. Με τρεις άξονες 29,2 από 28,1. Για τετραξονικά και πάνω 39,2 από 38. Για τα λεωφορεία μέχρι 20 θέσεων η νέα τιμή είναι 27 ευρώ από 26,2, μέχρι 40 θέσεων 38 από 36,9 και για πάνω από 40 θέσεις 58 ευρώ από 56,5. Αυξάνονται επίσης και οι εβδομαδιαίες κάρτες και οι μηνιαίες κάρτες πολλαπλών διελεύσεων για τα φορτηγά, ενώ για τα ΙΧ παραμένουν ίδιες.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον αστυνομικό

Ποινική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε ιδιωτικό φρουρό της κατοικίας του Αμερικανού πρέσβη, άσκησε η εισαγγελέας για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία. Η 16η τακτική ανακρίτρια έδωσε εντολή για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον κατηγορούμενο.

Αμέσως μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, ο αστυνομικός ζήτησε να πάει στην υπηρεσία του, ρωτώντας μάλιστα τον δικηγόρο του: «Τελειώσαμε; Μπορούμε τώρα να πάμε στη δουλειά μας», δείχνοντας να μην έχει επίγνωση της κατάστασης. Ο αστυνομικός ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί για σήμερα.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι η υπεράσπιση θα επικαλεστεί ψυχολογικό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο, σημείωσε, δεν ήταν μέχρι τώρα εμφανώς αποδεδειγμένο. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής ο εντολέας του δεν έχει δώσει πειστική εξήγηση για την αιτία που χρησιμοποίησε το όπλο. «Μας είπε ότι με τις επιθέσεις που γίνονται τελευταία, φοβήθηκε όταν είδε τον άνθρωπο να έρχεται οπλισμένος και γι' αυτό πυροβόλησε», είπε ο δικηγόρος.

Τέλος, σύμφωνα με το δικηγόρο του κατηγορούμενου, το πρόβλημα σε αυτή τη μορφή εκδηλώθηκε τώρα, ενώ πριν από λίγες ημέρες κατόπιν προτροπής των γονιών του ο αστυνομικός είχε εξεταστεί από ιδιώτη ψυχίατρο και πρόσθεσε ότι - χωρίς να είναι απολύτως βέβαιος - του είχαν χορηγηθεί και χάπια.

Αύριο Σάββατο 7 Φλεβάρη στις 9.30 μ.μ. η Δημοκρατική Ενότητα Κοκκινιάς πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή της στο κέντρο «ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ» (7ης Μάρτη 1944 πρώην Κονδύλη). Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την αγορά φαρμάκων για την Παλαιστίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ