Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η πολιτική της ΕΕ ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες κράτησης

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για τις απάνθρωπες συνθήκες, ευθύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (φωτ. από το κέντρο κράτησης στην Παγανή Μυτιλήνης)
Για τις απάνθρωπες συνθήκες, ευθύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (φωτ. από το κέντρο κράτησης στην Παγανή Μυτιλήνης)
H έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την «εφαρμογή της οδηγίας 2003/9 για τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων», αποκρύπτει την πραγματική αιτία των τραγικών και απάνθρωπων συνθηκών κράτησης των προσφύγων και μεταναστών, που δεν είναι άλλη από την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Από τη μία, στηρίζει τη συνολική αντιμεταναστευτική νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τα απάνθρωπα αποτελέσματά της.

Ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Εκθεση, χρησιμοποιώντας προσεκτικά επιλεγμένες εκφράσεις, αποφεύγει να αποδώσει την πραγματική έκταση της αθλιότητας των συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και κράτησής τους στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Περιορίζεται στη διαπίστωση των πραγματικά τραγικών συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών σε τέτοιου είδους "κέντρα", που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μόνο με στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορούν να συγκριθούν. Αποδίδει, όμως, την απαράδεκτη αυτή κατάσταση στην ελλιπή εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ. Ετσι, από τη μία, στηρίζει τη συνολική αντιμεταναστευτική νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όπως καθορίζεται από το Σύμφωνο Μετανάστευσης και το Σύστημα του Δουβλίνου για το άσυλο και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τα απάνθρωπα αποτελέσματά της»!

Συνεχίζοντας, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, οι πολιτικές δυνάμεις του "ευρωμονόδρομου", που ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Οδηγία με την οποία προβλέπεται, εκτός των άλλων, η κράτηση των "παράνομων" μεταναστών για 18 ολόκληρους μήνες, να εκφράζουν, με τη συγκεκριμένη έκθεση, τη λύπη τους δήθεν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους και να ζητάνε να μην κρατούνται» και πρόσθεσε ότι «τα "κροκοδείλια δάκρυα" του Ευρωκοινοβουλίου δεν μπορούν να αθωώσουν την απάνθρωπη, εκμεταλλευτική πολιτική της ΕΕ. Αυτή που αντιμετωπίζει τους μετανάστες - ακόμη και τα παιδιά και τους πρόσφυγες - σαν εγκληματίες που στοιβάζονται σε άθλια κέντρα κράτησης, από τα οποία επιλέγονται οι "χρήσιμοι" ως ακόμη φτηνότερο εργατικό δυναμικό που θα μεγαλώνει τα κέρδη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ενώ οι υπόλοιποι θα διώχνονται με τη βία, πίσω στις χώρες καταγωγής τους».

Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ακόμη και αυτά τα περιορισμένα - στοιχειώδη μέτρα που προτείνει η Εκθεση, πολύ περισσότερο μέτρα ουσιαστικής στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους, δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και το ίδιο το οικοδόμημά της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση μετατρέπει τα νησιά σε χώρο μόνιμου εγκλωβισμού προσφύγων(2016-12-30 00:00:00.0)
Να καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων(2015-02-19 00:00:00.0)
Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών(2014-09-12 00:00:00.0)
Για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών(2013-04-13 00:00:00.0)
Θύματα της πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2009-10-11 00:00:00.0)
Να τερματιστεί το αίσχος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών(2008-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ