ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑμΕΑ
Κατήγγειλαν το συνέδριο της νοθείας

Συγκέντρωση χτες έξω από το ξενοδοχείο όπου η πλειοψηφία της ΕΣΑμεΑ και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αποθέωναν τη συναίνεση

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΣΑμεΑ, κάνουνε εμπόριο στις πλάτες των ΑμΕΑ», βροντοφώναξαν χτες το πρωί αγωνιστές ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» που γινόταν η τελετή έναρξης του 7ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Εξω απ' το ξενοδοχείο οι ανάπηροι, εργαζόμενοι, γονείς έδιναν μαθήματα αγωνιστικότητας και διεκδίκησης, ξεσκεπάζοντας αυτούς που, μέσα στο ξενοδοχείο, ξεπουλάγανε - σε πνεύμα συναίνεσης και αγαστής συνεργασίας - τα δικαιώματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.

«Καμία νομιμοποίηση του νόθου συνεδρίου», «γυρίζουμε την πλάτη στην κρατικοδίαιτη ΕΣΑμεΑ που στήριξε την αντιαναπηρική πολιτική, μετέτρεψε τις αναπηρικές οργανώσεις σε επιχειρήσεις, στην εκμετάλλευση των αναγκών των οικογενειών μας», φώναζαν οι αγωνιστές ανάπηροι. Και πράγματι ήταν δεκάδες οι εκλεγμένοι που δε νομιμοποίησαν το νόθο συνέδριο με την παρουσία τους, που αρνήθηκαν να πάρουν τις κάρτες τους, που στάθηκαν στη συγκέντρωση μαζί με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, τους σπουδαστές του ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου, τους γονείς και κηδεμόνες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης απ' τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία και των εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΑμΕΑ «Ερμής», που αψηφώντας την τρομοκρατία, τη δικαστική δίωξη κατά της κινητοποίησής τους - που έπεσε στο κενό αφού το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει - διαδήλωσαν στο «Νοβοτέλ». Απαιτώντας να σταματήσει η τρομοκρατία και αυθαιρεσία της 20ετούς διοίκησης του «Ερμή», τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη ειδική αγωγή.

Ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού

Στο συνέδριο, σε ρεσιτάλ υποκρισίας, γαλαζοπράσινα στελέχη πλειοδότησαν σε υποσχέσεις για τα ΑμΕΑ. Επιχειρώντας να ενοχοποιήσει την κοινωνία για την άσχημη πραγματικότητα που ζουν οι ανάπηροι, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης προκειμένου... να ευαισθητοποιηθεί για την αναπηρία. Λαϊκίζοντας με εκφράσεις του τύπου «πόσο κοστολογείται το χαμόγελο ενός παιδιού με αναπηρία;», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, την παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες για να προσλαμβάνουν ΑμΕΑ. Μια γαλάζια «κοσμογονία» δράσεων για την απασχόληση των ΑμΕΑ επιχείρησε να παρουσιάσει και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ενώ άνεργοι είναι - με στοιχεία του υπουργείου - το 85% των ικανών προς εργασία αναπήρων.

Αφού αποχώρησαν οι επίσημοι, εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός της ΕΣΑμεΑ, με μόλις το ένα δέκατο των αντιπροσώπων στο χώρο. Οι αγωνιστές ανάπηροι και εργαζόμενοι του «Ερμή» πραγματοποίησαν πορεία έως την πλατεία Βάθης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Κουτσουρεμένες αυξήσεις μακριά από τις ανάγκες

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην 48ωρη απεργία, στις 11 και 12 Φλεβάρη, διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό

Το κουτσούρεμα ακόμα και αυτών των συμπεφωνημένων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έρχεται σαν συνέπεια του διαβόητου διαλόγου, στον οποίο σύρθηκε, εδώ και δυο χρόνια, η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ και στον οποίο αντιτάχτηκε με συνέπεια ευθύς εξ αρχής η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ).

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχτές η κυβέρνηση στη Βουλή και με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση που υπογράφτηκε την 1.12.2008 προβλέπει αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μικρότερες κατά 50-100 ευρώ των συμφωνηθέντων. Δεν περιλαμβάνει το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των τεσσάρων. Παραλείπει οιανδήποτε αναφορά στη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε συμφωνηθεί να είναι ετήσια.

Κάτω από το βάρος των εκρηκτικών αναγκών των νοσοκομειακών γιατρών, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αναγκάστηκε χτες να καταγγείλει τη σύμβαση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και να προκηρύξει 48ωρη απεργία (11 και 12 Φλεβάρη 2009), όπως πρότεινε η ΔΗΠΑΚ, αλλά με περιεχόμενο τη σύμβαση που υπέγραψε με το υπουργείο Υγείας την 1.12.2008.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ παραγνωρίζει, εσκεμμένα, ότι και αυτή η συμφωνία - πέραν του ότι προσδένει το ιατρικό μισθολόγιο στην πολιτική της άγριας λιτότητας της κυβέρνησης για τα δημόσια νοσοκομεία - έχει ως οριστική κατάληξη τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς συντάχτηκε στη βάση των κοινοτικών οδηγιών, όταν, ήδη, με βάση την εφαρμογή Προεδρικών Διαταγμάτων και κοινοτικών οδηγιών, προβλέπουν την (κατά μέσο όρο) εβδομαδιαία απασχόληση μέχρι και 48 και 56 ώρες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, αντίστοιχα. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή προωθείται στο φόντο των αντιδραστικών κοινοτικών προοπτικών για την εφαρμογή του 65ωρου.

Μάλιστα, στην απόφασή της, η πλειοψηφία καλεί τους γιατρούς να καταθέσουν προγράμματα μέχρι τις 10.2.2009 βάσει των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις 48 και 56 ώρες για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους, αντίστοιχα, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει ότι έτσι ανοίγουν την «κερκόπορτα» για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών. Αλλωστε, η κυβέρνηση και με την πρακτική στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου έδειξε πόσο ...φερέγγυα είναι στις συμφωνίες της και ότι υπεράνω αυτών μπαίνουν τα κοινοτικά δεδομένα.

Δικαιώνεται η ΔΗΠΑΚ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, οι σύμβουλοι της ΔΗΠΑΚ επισήμαναν τις ευθύνες της πλειοψηφίας, που με τη συμμετοχή τους στο «διάλογο» καλλιέργησαν κλίμα εφησυχασμού και «συναινετικών» προσδοκιών. Καταψήφισαν το περιεχόμενο - που υπερψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις - και καλούν τους γιατρούς να πάρουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις και στην 48ωρη απεργία με περιεχόμενο μακριά από τις κοινοτικές οδηγίες και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να διεκδικήσουν σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με 30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μια μόνο εφημερία τη βδομάδα και 1.700 ευρώ βασικό μισθό για το νεοεισερχόμενο γιατρό.

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»
Πάλη για την επαναπρόσληψη όλων

Ο αγώνας για την ανάκληση των οκτώ απολύσεων στο γηροκομείο «Παπαδημητρίου» στη Νίκαια συνεχίζεται. Ηδη, μετά τις παρεμβάσεις του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά στο χώρο εργασίας και τις καταγγελίες στα αρμόδια όργανα, ανακλήθηκε η απόλυση εργαζόμενης από την εργοδοσία του Γηροκομείου. Αυτές τις μέρες συζητούνται στο Πρωτοδικείο Πειραιά οι αγωγές των εργαζομένων για την ανάκληση των απολύσεων. Χτες συζητήθηκε η αγωγή εργαζόμενης, όπου η κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας και η δήλωση του δικηγόρου της εργοδοσίας ότι «αφού καταβλήθηκε η αποζημίωση είμαστε νόμιμοι», απέδειξαν ότι ο στόχος της επιχείρησης είναι να διώχνει όποιον εργαζόμενο διεκδικεί το δικαίωμά του στη δουλειά. Τις επόμενες μέρες εκδικάζονται οι αγωγές των υπόλοιπων απολυμένων. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά τονίζει πως «ο αγώνας για την ανάκληση των απολύσεων είναι μονόδρομος και δε θα σταματήσουμε, αν και η τελευταία εργαζόμενη δεν επαναπροσληφθεί».

Σχόλιο του ΕΚ Νάουσας

Σχολιάζοντας χτεσινό δημοσίευμα της «Αυγής» (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 18), η διοίκηση του ΕΚ Νάουσας σημειώνει σε σχόλιό της: «Αθλιότεροι των άθλιων εργοδοτών θα μπορούσαν ίσως ...να αναδειχτούν οι συνεργάτες τους, οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, ανάμεσά τους και αυτοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Φιλότιμη η προσπάθεια της σημερινής ΑΥΓΗΣ, "κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια", να σπιλώσει τον Σάκη Τσίτση πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, αλλά μάταιος ο κόπος. Η πείρα των ίδιων των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής της Νάουσας, έχοντας σταθερό υπερασπιστή των δικαιωμάτων - κατακτήσεών τους το ΕΚ Νάουσας, είναι που τους οδηγεί να αναδεικνύουν, εδώ και χρόνια, στην πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΝ τις ταξικές δυνάμεις, τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Και αυτό ενοχλεί πολλούς...».

ΙΚΑΡΙΑ
Συγκέντρωση για την Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών υγείας του νησιού, ενημέρωση των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου «Μύκονος» στο λιμάνι του Ευδήλου, μεθαύριο Κυριακή στις 3 το μεσημέρι, πραγματοποιούν μαζικοί φορείς και κάτοικοι της Ικαρίας, μετά από λαϊκή συνέλευση στο Δήμο Ραχών. Ταυτόχρονα, προχωρούν σε συντονισμό και δράση με τους άλλους δυο δήμους της Ικαρίας, το Εργατικό Κέντρο του Νομού, τα Πανικάρια Σωματεία και τους συλλόγους Ικαριωτών της Αθήνας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ