ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προτεραιότητα στην ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Την ανάγκη παράλληλης δουλιάς του ΚΚΕ, τόσο για την ικανοποίηση των καθημερινών προβλημάτων των εργαζομένων, όσο και για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού και της σοσιαλιστικής εξουσίας, τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την Πρωτομαγιά του 2000 και το ρόλο του Κόμματος στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ και τον Εργατικό Τομέα της ΚΝΕ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Μια αίθουσα κατάμεστη από συνδικαλιστές, που έσπευσαν για να ενημερωθούν πάνω στη δουλιά που πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός.

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος τόνισε ότι χρέος των κομμουνιστών και των συμμάχων τους είναι να ανοίξουν τα ζητήματα του σοσιαλισμού και ως όραμα και ως πρακτική, γιατί διαφορετικά δε θα γίνει δυνατό να ανταποκριθούν στα καθημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης. Συνέχισε, πως δεν πρέπει να περιοριστούν, είτε μόνο με το πώς θα φέρουμε το σοσιαλισμό, είτε μόνο με το πώς θα υπερνικήσουμε τα καθημερινά προβλήματα. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα καθημερινά προβλήματα, γνωρίζοντας και αναδεικνύοντας τη ρίζα αυτών των προβλημάτων.

Σημείωσε πως η ήττα του σοσιαλισμού, στο πρώην σοσιαλιστικό μπλοκ είναι προσωρινή. Πρέπει οι κομμουνιστές να αναδεικνύουν πολύπλευρα και με κάθε ευκαιρία την επικαιρότητα και την ιστορική αναγκαιότητά του, καθώς - όπως είπε - ο καπιταλισμός αντιδραστικοποιήθηκε πλήρως, γέρασε και στα πλαίσιά του δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια σχετικής βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων.

Συμπλήρωσε πως για να λυθούν τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων ασθενών στρωμάτων, χρειάζεται σοσιαλιστική εξουσία και γι' αυτό ακριβώς «η προβολή της αναγκαιότητας και της ρεαλιστικότητας του σοσιαλισμού πρέπει να λάβει πρωτεύουσα θέση στην ιδεολογική και πολιτική δουλιά του Κόμματος».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως οι κομμουνιστές πρέπει να μιλήσουν στην εργατική τάξη και να τη θέσουν προ των ευθυνών της. Να της μιλήσουν σε κάθε περίπτωση (διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ κλπ.), για την υπεραξία και την εκμετάλλευση, για την ουσία της εκμετάλλευσης, γιατί διαφορετικά δε θα καλλιεργηθεί το ταξικό μίσος, με την έννοια της πολιτικής στάσης.

Τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης και ενδυνάμωσης του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου, που θα απαντά στα καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα θα δείχνει το όραμα του σοσιαλισμού, προοπτικά θα θέσει ζήτημα εξουσίας και θα ωθεί την εργατική τάξη να παλεύει και να συγκρούεται για την εκπλήρωση των οραμάτων της.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ήττα φέρνει στην επιφάνεια την κρίση
  • Η αποπομπή Καρατζαφέρη θέτει επί τάπητος το θέμα της πορείας πλεύσης προς το μεσαίο χώρο, ενώ φουντώνει το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας
  •  Αμφισβητούνται επιλογές του Κ. Καραμανλή
  • Ο Κ. Μητσοτάκης δίνει το «στίγμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφετηρία για μια μακρόχρονη και απροσδιόριστης έκτασης αμφισβήτηση της ηγεσίας της ΝΔ αποτέλεσε η εκλογική ήττα, η οποία αποτελεί την αφορμή για τις εσωκομματικές αναταράξεις που δρομολογούνται στο εσωτερικό του κόμματος και θα ενταθούν στην πορεία προς το συνέδριο. Η αμφισβήτηση εκ των ένδον, η οποία εκδηλώθηκε με σαφήνεια γύρω από την αποπομπή Καρατζαφέρη - είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του Πειθαρχικού αρνήθηκαν να «νομιμοποιήσουν» την απόφασή του Κ. Καραμανλή - εστιάζεται σε δύο κυρίως ζητήματα: Πρώτον, στη δημοκρατική λειτουργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις «υπερεξουσίες» του προέδρου ενός αρχηγικού κόμματος και δεύτερον την ίδια τη φυσιογνωμία του και την πορεία προς το «μεσαίο χώρο». Η υπόθεση της αποπομπής του Γ. Καρατζαφέρη αξιοποιείται τόσο από την ηγεσία όσο και από τους εσωκομματικούς αντιπάλους της για την προώθηση των ιδιαίτερων στόχων τους στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας, το οποίο όμως οριακά ή καθόλου θα επηρεάσει τη γενικότερη πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ. Ετσι, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποπομπή του βουλευτή για να ενισχύσει την εικόνα και την πορεία προς το μεσαίο χώρο. Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρώντας έναν τακτικού χαρακτήρα ελιγμό και προσπαθώντας να απαντήσει σε κατηγορίες περί «συρρίκνωσης της παράταξης», διαβεβαιώνει ότι στην πορεία αυτή χωρούν όλοι, και οι ακροδεξιοί, και γι' αυτό επικαλείται τη στάση που κρατάει απέναντι στον Απ. Ανδρεουλάκο, στον οποίο αναγνωρίζει μεγαλόψυχα κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

Από την πλευρά των εσωκομματικών αντιπάλων του επιχειρείται να τεθούν κάποια όρια στις κινήσεις και αποφάσεις του Κ. Καραμανλή και διαμηνύουν ότι δε θα αποδέχονται στο εξής «τετελεσμένα». Γι' αυτό εγείρουν τόσο το ζήτημα της εσωκομματικής λειτουργίας και δημοκρατίας όσο και της πολυσυλλεκτικότητας ενός κόμματος εξουσίας. Από αυτή την άποψη ήταν χαρακτηριστική και σημαντική η χτεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι «αν η ΝΔ πάψει να είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο πολυσυλλεκτικό κόμμα, δεν έχει καμία ελπίδα να ξαναδεί εξουσία». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι ο Κ. Καραμανλής στην περίπτωση του Γ. Καρατζαφέρη δεν τήρησε το καταστατικό και αυτή την άποψη συμμερίζεται και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία από την αρχή τάχθηκε κατά της διαγραφής. Επιπλέον, η Ντ. Μπακογιάννη θεωρεί τη διαγραφή Καρατζαφέρη ως μια ευκαιρία για να ανοίξει ο εσωκομματικός διάλογος ενόψει των δύο συνεδρίων που ακολουθούν, ενώ τάσσεται κατά του διαχωρισμού των στελεχών σε ακροδεξιούς και άλλους. Κατά των διαγραφών τάσσονται και άλλα κορυφαία στελέχη (Βουλγαράκης, Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου), χωρίς όμως να θέτουν γενικότερο θέμα αμφισβήτησης του Κ. Καραμανλή. Με τον Κ. Μητσοτάκη διαφώνησε ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος είπε (στον «Πλάνετ») ότι «δεν είναι πάντα κακό να είναι εκτός κόμματος ένα άκρο που είναι αντιπαθές στη μεγάλη μάζα των κεντρώων ψηφοφόρων». Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι η ΝΔ πρέπει να «αποτινάξει ακροδεξιά χαρακτηριστικά στη φυσιογνωμία της», ενώ διαπίστωσε ότι «υπάρχει ένα χρόνιο ζήτημα πολιτικής ταυτότητας» της ΝΔ και η τελευταία εκλογική ήττα το έφερε στην επιφάνεια. Εκτίμησε μάλιστα ότι αν κουκουλωθεί τώρα η κρίση, θα ξεσπάσει αργότερα. Την άποψη του Α. Ανδριανόπουλου εκτιμάται ότι συμμερίζεται και ο Κ. Καραμανλής, αλλά θεωρεί ότι η επιχείρηση επανίδρυσης του κόμματος πρέπει να γίνει συντεταγμένα και χωρίς να αφήσει βαθιά τραύματα στην εκλογική βάση της.

Η αποπομπή Καρατζαφέρη

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει τη διαγραφή του Γ. Καρατζαφέρη και δηλώνουν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Επίσης επιχειρούν να αποσυνδέσουν το θέμα από πολιτικές και άλλες διαστάσεις και ισχυρίζονται ότι η διαγραφή δεν έχει να κάνει με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και είναι μια προσωπική υπόθεση, η οποία προσδιορίζεται από τη δήλωση του προέδρου του κόμματος. Ο Κ. Καραμανλής σε δήλωση που έκανε την Τρίτη επανέλαβε ότι «η εμμονή του Γ. Καρατζαφέρη σε υπαινιγμούς που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και πολιτικής ευπρέπειας δεν ταιριάζουν στο ήθος της παράταξης, αλλά, και στους βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του, αποκαλύπτουν την επιλογή του να θέσει τον εαυτό του εκτός της ΝΔ». Με την ίδια δήλωση ανακοίνωσε ότι έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία ο Γ. Καρατζαφέρης τίθεται εκτός της ΚΟ της ΝΔ, αλλά και των οργάνων της ΝΔ. Η επιστολή του προέδρου της ΝΔ ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή από τον Απ. Κακλαμάνη και ο βουλευτής περιλαμβάνεται πλέον στους «ανεξάρτητους», παρά το γεγονός ότι σε επιστολή του ζητούσε να παραμείνει στην ΚΟ της ΝΔ. Πάντως, η άρνηση μελών του Πειθαρχικού (Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Παναγιωτόπουλος), με τα οποία συναντήθηκε ο Κ. Καραμανλής, να συγκαλέσουν το όργανο και να διαγράψουν τον Γ. Καρατζαφέρη, ερμηνεύεται ως μία ακόμα «σοβαρή ένδειξη αδυναμίας» του προέδρου της ΝΔ.

Ομως την ίδια στιγμή, ο Απ. Ανδρεουλάκος αφήνει έμμεσα πλην σαφώς να πλανάται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακροδεξιού κόμματος, παρόλο που ο ίδιος δηλώνει «παραδοσιακός δεξιός». Μιλώντας στον «Φλας» είπε η χώρα μας είναι η μόνη όπου δεν έχει αναπτυχθεί ένα ακροδεξιό κόμμα και πρόσθεσε με νόημα ότι «καλό θα είναι να μην προετοιμάσουμε επιπόλαια και αβασάνιστα το έδαφος για να δημιουργηθεί». Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει τρεις πτέρυγες (δεξιά, κεντρώα, αριστερή) και μιλώντας εξ ονόματος της δεξιάς πτέρυγας ισχυρίστηκε ότι η δεξιά στις πρόσφατες εκλογές έκανε το καθήκον της και περιόρισε την απήχηση των ακροδεξιών σχηματισμών στο 0,3% και μέμφθηκε τις άλλες δύο πτέρυγες ότι «δεν κατόρθωσαν να εισφέρουν στη δύναμη της ΝΔ». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει την «απειλή» Ανδρεουλάκου και για το σκοπό αυτό θα έχει, πιθανότατα σήμερα, συνάντηση μαζί του.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιθέσεις επί των θέσεων

Χωρίς να επιτευχθεί η συναίνεση και σύνθεση όπως θα επιθυμούσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος έληξε χτες η συνεδρίαση της Επιτροπής Θέσεων του Συνασπισμού, που πραγματοποιήθηκε μετά από δύο συνεχείς αναβολές. Το προσχέδιο θέσεων που επεξεργάστηκε ο πρόεδρος του κόμματος - το οποίο φέρει έντονη τη σφραγίδα του «αριστερού ρεύματος» - δεν έγινε αποδεκτό από τους Θ. Μαργαρίτη, Π. Κουναλάκη και Ν. Μπίστη, ενώ και ο Μ. Παπαγιαννάκης που παρακολούθησε τη συνεδρίαση δήλωσε πως θα καταθέσει δικό του κείμενο.

Τα μέλη της Επιτροπής που πρόσκεινται στο «αριστερό ρεύμα», όπως ήταν αναμενόμενο δέχτηκαν το κείμενο ως βάση συζήτησης.

Ταυτόχρονα, οι Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης και Π. Κουναλάκης ζήτησαν αναβολή του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από τις 29 Ιούνη ως τις 2 Ιούλη, ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Ο Ν. Μπίστης δήλωσε πως δεν τον αφορά ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου.

Σήμερα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει για να εξετάσει το προσχέδιο θέσεων και τις παρατηρήσεις επ' αυτού και να καταλήξει στο κείμενο που θα εισηγηθεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που συγκαλείται, εκτός απροόπτου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ στην Κουμουνδούρου θεωρείται παραπάνω από βέβαιη η αποχώρηση των «εκσυγχρονιστών» ίσως και πριν την εκπνοή της βδομάδας και ανεξάρτητα από την απόφαση της ΠΓ για τις θέσεις. Με δεδομένη δε τη δέσμευση του Ν. Μπίστη να ενημερώσει πρώτα την ΠΓ για τις αποφάσεις του είναι πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις και κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες που φέρουν τους «εκσυγχρονιστές» έτοιμους να προχωρήσουν στη συγκρότηση πολιτικής κίνησης, που θα στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και θα ενισχύει παραπέρα το «αριστερό» άλλοθι που προσφέρει ο ΣΥΝ στο κυβερνών κόμμα.

Επίσης, βέβαια θεωρούν οι φήμες και τη στοίχιση των στελεχών του «μεσαίου χώρου» στο πλευρό του προέδρου του κόμματος, καθώς και την παραμονή στελεχών όπως η Μαρία Δαμανάκη και Π. Κουναλάκης παρότι οι απόψεις τους ταυτίζονται με αυτές των «εκσυγχρονιστών».

Συντηρώντας τη μεταξύ τους διαμάχη στελέχη όλων των τάσεων συνέχισαν και χτες να παρελαύνουν από τα ΜΜΕ. Ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς με αέρα υπεροχής δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ πως κάποιοι πρέπει να συμβιβαστούν με το ρόλο τους ως μειοψηφία, όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος για πολύ καιρό. Ο Ν. Μπίστης επέμενε σε στροφή 180 μοιρών του κόμματος ως προϋπόθεση για την παραμονή του, ενώ ο Π. Σκοτινιώτης υπεραμύνθηκε των «εκσυγχρονιστικών» απόψεων.

Ωστόσο, εξετάζοντας κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής τις μεταξύ τους διαφορές θα διαπιστώσει πως η αντιπαράθεση δεν οφείλεται σε ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα. Είναι χαρακτηριστικό πως το «αριστερό ρεύμα» δεν αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ - κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρότασή του προς την Επιτροπή Θέσεων - υπό κάποιες προϋποθέσεις π.χ. αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η διαφορά του με την «εκσυγχρονιστική κίνηση» είναι πως αυτή επιμένει σε συνεργασία τώρα και άνευ όρων!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Παιχνίδια «μετεξέλιξης» του πολιτικού σκηνικού

Για «πορεία της μετεξέλιξης του πολιτικού συστήματος» - υπό το μανδύα του όρου «εκσυγχρονισμός» - μιλούν πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας έτσι νέα στοιχεία στις ήδη υφιστάμενες διεργασίες που παρατηρούνται στο πολιτικό σκηνικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δήλωση περί «μετεξέλιξης» του πολιτικού σκηνικού έγινε χτες από τον Κ. Σκανδαλίδη, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κ. Σημίτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σημερινού ΕΓ και της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά αύριο.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που παραδέχτηκε ότι είχε συνάντηση με τον Ν. Μπίστη του ΣΥΝ (αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει το χαρακτήρα της), υποστήριξε πως, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η «μετεξέλιξη» του πολιτικού σκηνικού περνά μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τις πολιτικές συμμαχίες του κόμματός του, με στόχο την «προοδευτική διακυβέρνηση»... Παράλληλα, πρόθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να «ανανεωθεί» το κόμμα διά της ...«διεύρυνσης», έτσι ώστε, όπως προσδιόρισε ο Κ. Σκανδαλίδης, «να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις δυνάμεις που συμπαρατάχθησαν μαζί μας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση». Αυτή η ενσωμάτωση, πρόσθεσε, θα γίνει με «μια διαδικασία που θα αποφασίσει η ΚΕ».

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της ΚΕ, πέραν του αναμενόμενου «πανηγυρικού» χαρακτήρα που θα πάρει (το τυπικό αντικείμενό της είναι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος), το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν και κατά πόσον ο πρωθυπουργός θα δώσει κάποιο στίγμα των προθέσεών του για το χαρακτήρα των «αλλαγών» στο εσωκομματικό πεδίο. Επ' αυτού, μεγάλος είναι ο αριθμός των εισηγήσεων που δέχεται, ενώ και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις του με κομματικά στελέχη (χτες είδε τους Τσουκάτο και Νεονάκη) αφορούν προβληματισμούς γύρω από τη λεγόμενη «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το αν πράγματι η συνεδρίαση της ΚΕ «θα είναι - όπως είπε ο Κ.Σ κανδαλίδης - μια σύνοδος αφετηρίας για τη διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», δηλαδή το προανάκρουσμα ανακατατάξεων που θα «ζυμώνονται» μέχρι το συνέδριο του Μάρτη του 2002, θα φανεί αύριο...

Τέλος, χτες το βράδυ, υπήρξε σύγκληση στο Μαξίμου της «επικοινωνιακής ομάδας» της κυβέρνησης, ενόψει και του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής με θέμα την ΟΝΕ.

Ειρωνεία για ΝΔ

Για τις εξελίξεις στη ΝΔ ρωτήθηκε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δεν απέφυγε τις πολιτικές εκτιμήσεις, διατυπωμένες με αρκετή δόση ...ειρωνείας. «Η πορεία προς το κόμμα του μεσαίου χώρου - όπως είπε - ίσως για τη ΝΔ να μοιάζει λίγο με Γολγοθά, γιατί άλλο είναι να το λες και άλλο να συμβιώσεις μέσα στο ίδιο κόμμα ακραιφνείς συντηρητικές δυνάμεις, όπως είναι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που έχει μπόλικες η ΝΔ, ακραιφνείς ακροδεξιές δυνάμεις, που έχουν και υπόσταση και ρόλο και ασφαλώς και κάποιες δυνάμεις, που θέλουν να δείξουν ένα διαφορετικό κοινωνικό πρόσωπο, που φτάνει πολλές φορές να μας βγαίνει η ΝΔ από αριστερά, όπως έγινε και στις παραμονές των εκλογών και μετά τις εκλογές. Νομίζω - κατέληξε - ότι τα προβλήματα της ΝΔ τώρα αρχίζουν. Χτες ζήσαμε και το γραφικό φαινόμενο να θέλει ο πρόεδρός της να συγκαλέσει το Πειθαρχικό Οργανο και να γίνεται λευκή απεργία. Ισως επειδή ήταν η γιορτή της Πρωτομαγιάς!»...

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σικέ η αντιπαράθεση

Στο απυρόβλητο ο διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Χαρακτήρα σικέ αντιπαράθεσης παίρνει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ Εκκλησίας και κυβερνητικών παραγόντων με αφορμή το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και άλλων ζητημάτων που έχουν σχέση με τις κοσμικές αρμοδιότητες της Εκκλησίας. Η όλη συζήτηση, και από τις δύο μεριές, επιμελώς δεν αγγίζει το ζήτημα του αποχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους και περιορίζεται μόνο σε πλευρές και συνέπειες αυτής της διαπλοκής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος σε προχτεσινές δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη επανέλαβε τις γνωστές τοποθετήσεις του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, αναφορικά με το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος, ότι αυτός είναι ο νόμος και αν κάποιος διαφωνεί ας κάνει αγώνα για να τον αλλάξει. Η απάντηση ήρθε από το μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο, ο οποίος υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου δήλωσε χτες ότι η Εκκλησία δεν πρόκειται να πειθαρχήσει σε νόμους που αντιτίθενται στους ιερούς κανόνες. Και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία, ως μητέρα, πρέπει να προστατεύσει το λαό. Σχετικά δε με την καθιέρωση της πολιτικής κηδείας είπε ότι κάτι τέτοιο και σήμερα δεν απαγορεύεται. Ωστόσο η Εκκλησία στην παρούσα φάση θέλει να εμφανίσει το όλο θέμα ως αντιδικία μόνο με τον υπουργό Δικαιοσύνης και όχι με την κυβέρνηση ως σύνολο. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ικανοποίηση που εκφράστηκε προχτές από την Ιερά Σύνοδο απέναντι στις δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ