Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προτεραιότητα στην ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κατάμεστη αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Την ανάγκη παράλληλης δουλιάς του ΚΚΕ, τόσο για την ικανοποίηση των καθημερινών προβλημάτων των εργαζομένων, όσο και για την ανάδειξη της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού και της σοσιαλιστικής εξουσίας, τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα την Πρωτομαγιά του 2000 και το ρόλο του Κόμματος στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Μια εκδήλωση που οργανώθηκε από την Εργατική Αχτίδα της ΚΟΑ και τον Εργατικό Τομέα της ΚΝΕ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Μια αίθουσα κατάμεστη από συνδικαλιστές, που έσπευσαν για να ενημερωθούν πάνω στη δουλιά που πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός.

Η Γενική Γραμματέας του Κόμματος τόνισε ότι χρέος των κομμουνιστών και των συμμάχων τους είναι να ανοίξουν τα ζητήματα του σοσιαλισμού και ως όραμα και ως πρακτική, γιατί διαφορετικά δε θα γίνει δυνατό να ανταποκριθούν στα καθημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης. Συνέχισε, πως δεν πρέπει να περιοριστούν, είτε μόνο με το πώς θα φέρουμε το σοσιαλισμό, είτε μόνο με το πώς θα υπερνικήσουμε τα καθημερινά προβλήματα. Πρέπει να ασχοληθούμε με τα καθημερινά προβλήματα, γνωρίζοντας και αναδεικνύοντας τη ρίζα αυτών των προβλημάτων.

Σημείωσε πως η ήττα του σοσιαλισμού, στο πρώην σοσιαλιστικό μπλοκ είναι προσωρινή. Πρέπει οι κομμουνιστές να αναδεικνύουν πολύπλευρα και με κάθε ευκαιρία την επικαιρότητα και την ιστορική αναγκαιότητά του, καθώς - όπως είπε - ο καπιταλισμός αντιδραστικοποιήθηκε πλήρως, γέρασε και στα πλαίσιά του δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια σχετικής βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων.

Συμπλήρωσε πως για να λυθούν τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των άλλων ασθενών στρωμάτων, χρειάζεται σοσιαλιστική εξουσία και γι' αυτό ακριβώς «η προβολή της αναγκαιότητας και της ρεαλιστικότητας του σοσιαλισμού πρέπει να λάβει πρωτεύουσα θέση στην ιδεολογική και πολιτική δουλιά του Κόμματος».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως οι κομμουνιστές πρέπει να μιλήσουν στην εργατική τάξη και να τη θέσουν προ των ευθυνών της. Να της μιλήσουν σε κάθε περίπτωση (διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ κλπ.), για την υπεραξία και την εκμετάλλευση, για την ουσία της εκμετάλλευσης, γιατί διαφορετικά δε θα καλλιεργηθεί το ταξικό μίσος, με την έννοια της πολιτικής στάσης.

Τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης και ενδυνάμωσης του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού, δημοκρατικού μετώπου, που θα απαντά στα καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα θα δείχνει το όραμα του σοσιαλισμού, προοπτικά θα θέσει ζήτημα εξουσίας και θα ωθεί την εργατική τάξη να παλεύει και να συγκρούεται για την εκπλήρωση των οραμάτων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ