Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ουσιαστικός διάλογος σε αντιιμπεριαλιστικό τόνο

Με ουσιαστικό διάλογο, παρεμβάσεις, προβληματισμούς και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από τους συνέδρους, για τη μορφή και κυρίως το περιεχόμενο των θεμάτων που θα συζητηθούν, ξεκίνησαν οι πρωινές εργασίες της πρώτης μέρας του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης.

Από νωρίς χτες το πρωί, οι σύνεδροι άρχισαν να καταφτάνουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνεδρίου. Τα θέματα που απασχόλησαν τους εκπροσώπους των φιλειρηνικών οργανώσεων, ήταν κυρίως διαδικαστικά και αφορούσαν τον όσο καλύτερο και συγχρόνως δημιουργικότερο τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου. Συζητήθηκε το πρόγραμμα, ο τρόπος που θα συγκροτηθεί η επιτροπή που θα παρουσιάσει τα τελικά κείμενα του συνεδρίου και πολλά οργανωτικά θέματα.

Μέσα από τις διαδικασίες, όμως της πρώτης ημέρας, αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα, ήταν ο έντονος προβληματισμός των συνέδρων για τις τελευταίες εξελίξεις και το ρόλο που παίζουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες σε βάρος των λαών. Οι κρίσεις και οι πόλεμοι, αλλά και η ανάμειξη της Νέας Τάξης στα εσωτερικά των κρατών, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν σ' αυτό το συνέδριο. Είναι μερικά από τα θέματα που οι αντιπρόσωποι επέμεναν ότι πρέπει να συζητηθούν, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Η ανταλλαγή των εμπειριών, μεταξύ των συνέδρων, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιμέρους στις χώρες τους, αλλά και τη δράση που αναπτύσσουν τα φιλειρηνικά κινήματα σ' όλο τον πλανήτη, θα είναι άλλη μια ενότητα που θα απασχολήσει το συνέδριο.


Για την καλύτερη ανάλυση των θεμάτων η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνεδρίου, με τη σύμφωνη γνώμη των συνέδρων αποφάσισε να διοργανώσει τέσσερις ολομέλειες, από τις οποίες η κάθε μια, θα χωριστεί σε τέσσερις ομάδες εργασίας. Αναλυτικότερα:

Σήμερα Πέμπτη, στην πρωινή ολομέλεια του Συνεδρίου θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Απαγόρευση και εξάλειψη των Πυρηνικών Οπλων - Ουσιαστικός Αφοπλισμός». Οι ομάδες εργασίας είναι η εξής:

α) Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα, για 21ο αιώνα χωρίς πυρηνικά.

β) Συγκεκριμένα βήματα δράσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό (αποπυρηνικοποιημένες ζώνες, απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών, αντιβαλλιστικοί πύραυλοι κ.ά.)

γ) Αφοπλισμός συμβατικών όπλων - δραστικές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες.

δ) Μέτρα για τον αφοπλισμό (εμπόριο όπλων).

Στην απογευματινή ολομέλεια το δεύτερο θέμα είναι: «Για μια νέα τάξη πραγμάτων ειρήνης και ασφάλειας». Διδάγματα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και από άλλες επεμβάσεις. Και οι επιμέρους ενότητες:

α) Νέα πολιτική επέμβαση των ΗΠΑ και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

β) Ξένες βάσεις

γ) Ο Χάρτης του ΟΗΕ σχετικά με την αποτροπή των συγκρούσεων, Συλλογικό Σύστημα Ασφαλείας.

δ) Στρατιωτικές επεμβάσεις και εθνική κυριαρχία («ανθρωπιστικές επεμβάσεις»). Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για τη Γιουγκοσλαβία και για τους κινδύνους επέμβασης στην Κολομβία, από τις ΗΠΑ.

Αύριο Παρασκευή, η ολομέλεια του συνεδρίου θα αναπτύξει το 3ο θέμα: «Ειρήνη και Ανάπτυξη». Με ομάδες εργασίας:

α) Ισομερής ανάπτυξη ως προϋπόθεση για την ειρήνη (χρέη χωρών...)

β) Εμπάργκο και αποκλεισμοί. (Ομιλίες και παρεμβάσεις από εκπροσώπους χωρών που γνωρίζουν τον απάνθρωπο οικονομικό αποκλεισμό των ιμπεριαλιστών).

γ) Ανθρώπινα δικαιώματα (πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά...).

δ) Εξάλειψη φτώχειας - πείνας.

Και η απογευματινή ολομέλεια της Παρασκευής, θα έχει θέμα: «Πολιτισμός της Ειρήνης»

α) Εθνικισμός και ξενοφοβία.

β) Διεθνές έτος για τον πολιτισμό της ειρήνης.

γ) Εκπαίδευση για την ειρήνη.

δ) Κρούσματα διασυνοριακής τρομοκρατίας (έξαρση θρησκευτικού φανατισμού).

Το Σάββατο και την Κυριακή, θα γίνει ολομέλεια των αντιπροσώπων χωρών - μελών του ΠΣΕ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, θα βγουν αποφάσεις για τα τελικά κείμενα και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του ΠΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ