Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δυναμική διεκδίκηση της «επί γης ειρήνης»

«Και επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία». Με το ίδιο πνεύμα ο ανθρωποθεός είπε το: «Ουκ ήλθον βαλείν μάχαιραν, αλλ' ειρήνην» και λίγο αργότερα, στο όρος των ελαιών παρατήρησε στο μαθητή του: «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις». Καλά τα λόγια, που αποκτούν όμως άλλο βάρος και περιεχόμενο, κατά την εφαρμογή τους, ή, τη στρέβλωσή τους. Γιατί, όπως η ιστορία διδάσκει, θρησκείες πρωτόγονες, πολυθεϊστικές, ή μονοθεϊστικές, αιρέσεις και δόγματα, συχνά χρησιμοποιήθηκαν, ως ενεργούμενα, για την «ευλογία των όπλων». Και μάλιστα σε πολέμους βάρβαρους, όπως ο ναζισμός, ή από καθετώτα βίας, όπως οι δικτατορίες, ή σε εθνικιστικούς τυχοδιωκτικούς και επιθετικούς προσανατολισμούς.

Εμείς, όμως, κρατώντας ως εγγύηση το: «συν Αθηνά και χείρα κίνει», υιοθετούμε το: «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία». Μια ευχή που η πραγμάτωσή της προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των σκεπτομένων ανθρώπων για την υπεράσπιση της ειρήνης και βέβαια εκείνων που τιμούν το ιερατικό τους σχήμα, με τη συναντίληψή τους για τα επί της γης δρώμενα.

Σκέψεις των ημερών, αφού ο λαός μας, και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ¦ΕΕΔΥΕ), φιλοξενούν αυτές τις μέρες τους εκπροσώπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης και τις εργασίες του που άνοιξαν με τη μεγάλη χαρούμενη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου και συνεχίζονται από χτες, πάνω σε κρίσιμα για την ανθρωπότητα προβλήματα, όπως και την ανάγκη δυναμικής αντεπίθεσης των λαών στη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών δογμάτων.

Τιμή για το λαό μας και για την ΕΕΔΥΕ η διεθνής αυτή συνάντηση, σε αναγνώριση των ιστορικών φιλειρηνικών αγώνων, αλλά και των πρόσφατων παλλαϊκών κινητοποιήσεων κατά της ιμπεριαλιστικής αγριότητας που εκφράστηκε με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και κλιμακώνεται, ως εκβιαστική απειλή, σε πλανητικό επίπεδο. «Επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία», αλλά όχι ως έννοια παθητικής ελπίδας και μετάθεσης - αφού «επί της γης αναφέρεται» - αλλά ως δυναμική διεκδίκηση των λαών, που συνδέεται με τα τρέχοντα προβλήματα, την προστασία της ζωής και την ανάδειξη ενός νέου ανθρωπισμού.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ