Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στο πόδι οι φιλειρηνικές δυνάμεις

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του αγωνιζόμενου λαού της Θεσσαλονίκης κόντρα στη μετατροπή της πόλης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας σε μόνιμο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών προς τη Βαλκανική. Ειδικότερα με αφορμή τη διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικής άσκησης Dynamic MIX και στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, απ' άκρη σ' άκρη της Μακεδονίας και της Θράκης οι Επιτροπές Ειρήνης και δεκάδες μαζικοί φορείς οργανώνουν τη συντονισμένη αντίσταση και πάλη του λαού της περιοχής, ώστε να ακουστεί πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά και μαχητικά η απαίτησή του να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης Α. Σαχίνης, Η. Ραΐζη, Κ. Δρούτσας, Λ. Κωνσταντινίδης, Γ. Κοσμίδης και Ν. Ζώκας κατήγγειλαν πως η ΝΑΤΟική άσκηση γίνεται σε μια περίοδο που η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό ορμητήριο και στόχο έχει με την ισχύ της να «τρομάξει» τους πολίτες. Ανήγγειλαν πολύμορφες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία και η διεξαγωγή της άσκησης, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιούνη.

Ετσι την Κυριακή 14 Μάη μηχανοκίνητο κομβόι θα ξεκινήσει μπροστά από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, με κατεύθυνση τα χωριά και τους δήμους της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, όπου θα εγκατασταθούν κυρίως Αμερικανοί (4.500) και Ούγγροι στρατιώτες.

Επίσης η Αντιπολεμική Επιτροπή οργανώνει διήμερη κατασκήνωση στις 27-28 Μάη, στην Επανωμή, η οποία θα ολοκληρωθεί με αυτοκινητοδρομία ειρήνης, που θα περάσει μέσα από όλα τα χωριά της περιοχής και θα καταλήξει στην Κεντρική Πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η ΕΔΥΕΘ εξάλλου οργανώνει στις 20-21 Μάη, πορεία του πεζοπόρου της ειρήνης Κώστα Παπαδόπουλου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και στις 22 Μάη στις 7.30μμ, στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, πολιτική εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του αγωνιστή της Ειρήνης.

Στις άλλες πόλεις

Στις Σέρρες η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει πορεία το Σάββατο 13 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 6μμ από την Πύλη του στρατοπέδου «Εμ. Παπά». Στη διαδρομή προς το κέντρο της πόλης, το Λύκειο Ελληνίδων θα παρουσιάσει σε δύο μέρη ένα δρώμενο για την ειρήνη. Η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας, όπου θα γίνει συγκέντρωση. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από το μουσικό εργαστήριο του Γιώργου Μάρκογλου.

Στην Καβάλα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, θα κορυφωθούν την Κυριακή 14 Μάη με μια αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί με τη χορηγία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού Καβάλας. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που γίνεται στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ξεκινήσει στις 10.30πμ από την Κεντρική Πλατεία, όπου και θα καταλήξει. Σε όσους συμμετέχουν θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα.

Συγκέντρωση έξω από το 501 Τάγμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στα Γιαννιτσά οργανώνει στις 21 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Πέλλας. Ενώ την ίδια μέρα συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν στην Κοζάνη, το Κιλκίς, την Κατερίνη και άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ