Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αρχισαν οι αφίξεις

Ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 8 Μάη, οι αφίξεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, που θα συμμετάσχουν στη μεγάλης κλίμακας άσκηση «Dynamic Mix 2000» η οποία θα διεξαχθεί στη χώρα μας από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη. Συνολικά από το Λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης θα διέλθουν περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες κυρίως Αμερικανοί, Γερμανοί και Ούγγροι, οι οποίοι θα μετέχουν στα τμήματα της άσκησης που θα διεξαχθούν στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη (Αγγελοχώρι - Χαλάστρα), στην περιοχή του Λαγκαδά (Ασκός - Προφήτης) στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (Αλεξάνδρεια Ημαθίας κλπ). Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μετακινήσεις των δυνάμεων της KFOR προς το Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα οι τουριστικές μονάδες της περιοχής ετοιμάζονται να δεχτούν κατά κύματα εκατοντάδες «τουρίστες» από τους 45.000 ΝΑΤΟβάρβαρους που δρουν στο Κόσσοβο και θα έρθουν να απολαύσουν τις θάλασσες, τη φύση, όλες τις ομορφιές της περιοχής.

Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών κινήσεων για την άσκηση «Dynamic Mix», μέχρι χτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν 150 - 200 Αμερικανούς στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό. Σήμερα αναμένεται να αφιχθούν τουλάχιστον 300 ακόμη Αμερικανοί, Γερμανοί και Ούγγροι, ενώ ο κύριος όγκος των δυνάμεων πιθανά θα φτάσει στην πόλη μετά τις 14 Μάη και κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθεί με στρατιωτικά πλοία.

Ομόθυμη είναι η αντίθεση των φορέων της περιοχής όπου θα διεξαχθούν οι ασκήσεις και έντονη η ανησυχία τους για τη μονιμότητα που μπορεί να έχει η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ο Δήμαρχος Εγνατίας, θα συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση της περιοχής στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να συζητήσει το ενδεχόμενο στήριξης των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που διοργανώνουν η Αντιπολεμική Επιτροπή και η ΕΔΥΕΘ.

Στις εκτάσεις της περιοχής, μεταξύ Δήμου Εγνατίας και Δήμου Σοχού, σύμφωνα με πληροφορίες θα εγκατασταθούν οι 4.500 Αμερικανοί νεοβάρβαροι. Μάλιστα, κάτοικοι και φορείς της περιοχής, καταγγέλλουν πως η άσκηση θα διεξαχθεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις τις οποίες «επιτάσσουν» με το στανιό οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς, «καθησυχάζοντας» τους αγρότες πως θα αποζημιώσουν τις ζημιές που θα προκαλέσουν στις καλλιέργειες.

Ηδη στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη, το οποίο ανήκει στην ευθύνη του Β΄ Σώματος Στρατού, που μετέχει στη δύναμη ταχείας αντίδρασης, έχουν φτάσει οι πρώτες δυνάμεις του ελληνικού στρατού, προκειμένου να προχωρήσουν στις προπαρασκευαστικές εργασίες.

Αντίστοιχες κινήσεις προετοιμασίας έχουν ξεκινήσει και στη ναυτική βάση του Αγγελοχωρίου, όπου σύμφωνα με το σχέδιο θα δράσουν οι Γερμανοί. Στρατιώτες της ίδιας χώρας που είχε ναρκοθετήσει την περιοχή στην περιοχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι Γερμανοί «σύμμαχοι» θα εγκατασταθούν και στην περιοχή του Χορτιάτη, φέρνοντας στις μνήμες των παλιότερων το μεγάλο ολοκαύτωμα του χωριού τους το '44 από τους κατακτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ