Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος η ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Αποκαλυπτικές παρεμβάσεις στο 7ο Ετήσιο Φόρουμ, που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Μάη

Η διαφορετική άποψη, που έσπασε τον μονότονο μονόλογο όλων όσοι συμμετείχαν στο 7ο Ετήσιο Φόρουμ Θεσσαλονίκης, στις 8 και 9 Μάη στο ξενοδοχείο «Hayatt Regency», που ασχολήθηκε κυρίως με θέματα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ήταν αυτή που διατύπωσε στην ομιλία του, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα, κ. Μιχαήλ Μποτσάρνικοφ.

Ο κ. Μποτσάρνικοφ, χωρίς περιστροφές και περιττά λόγια, διατύπωσε την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από αυτή που είχε εκφράσει πριν από αυτόν ο Αμερικανός πρέσβης κ. Ν. Μπερνς και όλοι οι ομιλητές που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν, τονίζοντας: «Ο μόνος τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο είναι η πλήρης εφαρμογή του Ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβεβαιώνει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το απαραβίαστο των συνόρων αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα για τα Βαλκάνια και αποτυχία στη διασφάλιση αυτού του όρου, μπορεί μόνο να θρέψει νέες εκρηκτικές καταστάσεις». Τόνισε επίσης ότι «δεν πρέπει να συγκαλύπτουμε την αλήθεια. Στο Κόσσοβο μπορεί κανείς να δει τις συνέπειες της ανθρωπιστικής επέμβασης...».

Σχετικά με το ρόλο και τη θέση της Γιουγκοσλαβίας, πρόσθεσε: «Η Γιουγκοσλαβία αποτελεί συστατικό μέρος της Βαλκανικής και οποιαδήποτε ουσιαστική ανασυγκρότηση είναι αδύνατη χωρίς αυτή τη χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή... Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, που απλώς καταστρέφουν τη ζωή του λαού της χώρας».

Αντίθετα, ο Αμερικανός πρέσβης, κ. Νίκολας Μπερνς, που είχε προηγηθεί, είχε ούτε λίγο ούτε πολύ δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ως «βάση αρχών και αναγκαία για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η απομόνωση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, μέσω των κυρώσεων και την παροχή βοήθειας στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Γιουγκοσλαβίας, πρέπει να αποτελεί τη βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πολύς κύριος Μπερνς έδωσε, για άλλη μια φορά, τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τον υποτακτικό της ρόλο και τη σημαντική προσφορά της στην οργάνωση και εκτέλεση της εγκληματικής επιχείρησης κατά της Γιουγκοσλαβίας και για το ρόλο που παίζει στις προσπάθειες για την επιβολή των ΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή. «Το 90% των στρατιωτών της KFOR», είπε, «πέρασαν από την Ελλάδα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά των δυτικών πρωτοβουλιών και η Θεσσαλονίκη αποτελεί το επίκεντρο των πρωτοβουλιών για ανόρθωση της περιοχής».

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την άποψη των «γερακιών», που οραματίζονται την όσο γίνεται πιο γρήγορη επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» στην περιοχή μας. Την πρώτη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ ο Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, είχε προβλέψει ότι δεν αποκλείεται τον επόμενο χρόνο το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο να ενταχθούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας, σαν νέες χώρες.

Απ' ό,τι έδειξε η θεματολογία, οι ομιλητές και οι απόψεις που εκφράστηκαν στο φετινό Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, ο θεσμός αυτός, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ομιλητές Ελληνες και ξένους, σαν ο σημαντικότερος θεσμός διεθνούς συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, έχει εξελιχθεί σε ένα συλλογικό «think tank» για τη χάραξη και επεξεργασία της πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής της ιμπεριαλιστικής επέλασης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης για τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών της πηγών στα πλαίσια του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το ρόλο του Συμφώνου Σταθερότητας πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι ο βασικός σκοπός του Συμφώνου αυτού είναι να βοηθηθούν οι χώρες της περιοχής να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στις ευρωπαϊκές και «ευρωατλαντικές δομές». Υπογραμμίζοντας τον ειδικό ρόλο που παίζουν στο παιχνίδι της «ανασυγκρότησης» οι επενδύσεις και η μέσω αυτών οικονομική υποδούλωση των λαών ο Richard Shifter , ειδικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, τόνισε: «Βασικός στόχος της SECI (Πρωτοβουλία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη) είναι η προώθηση συνεργασίας για να γίνει η ΝΑ Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές».

Ιδιωτική πρωτοβουλία

Στην ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρθηκαν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των βαλκανικών πρώην σοσιαλιστικών χωρών, σε μια προσπάθεια να δηλώσουν ότι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να απαλλαγούν από όλα τα κατάλοιπα του «αμαρτωλού παρελθόντος» και ότι προετοιμάζονται κατάλληλα για να ενταχθούν στις «ευρωατλαντικές δομές». Επισημαίνοντας τα επιτεύγματα του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ο Σ. Αυγουλέας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΘΟ, τόνισε ότι «η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας καθρεφτίζεται στην υψηλή κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα». Προδιέγραψε δε την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και μιας σειράς άλλων δημόσιων επιχειρήσεων στους επόμενους 12 μήνες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος , αξιολογώντας από τη σκοπιά των βιομηχάνων τις αλλαγές που συντελούνται στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της περιοχής, υπογράμμισε: «Μία βασικής σημασίας διαρθρωτική μεταβολή στην οικονομία πολλών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το πέρασμα από τη μεγάλη, δυσκίνητη, κρατικά ελεγχόμενη και προσανατολισμένη σε ορισμένες μόνο αγορές βιομηχανία, στη μεσαίου μεγέθους ιδιωτική βιομηχανική μονάδα, που στηρίζεται στην επιχειρηματική πρωτοβουλία των μετόχων και στελεχών της και προσανατολίζεται στις διεθνείς αγορές όλου του κόσμου».

Τα σχέδια της πλουτοκρατίας

Διατυπώνοντας τα σχέδια της ελληνικής πλουτοκρατίας να παίξει, σε συνεργασία με ξένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, ηγετικό ρόλο στη λεηλασία των αγορών της ΝΑ Ευρώπης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε.,Δ. Κοπελούζος, τόνισε: «Με στόχο την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. έχει εξασφαλίσει ισχυρές συμμαχίες όπως η ιταλική ENELPOWER S.p.A. και η αμερικανική EXXON POWER, εκτός φυσικά της συνεργασίας με την OAO GAZPROM. Οι διεθνείς αυτές εταιρίες εξασφαλίζουν προηγμένη και αξιόπιστη τεχνογνωσία που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της ενέργειας και μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα».

Ο Ν. Ζογόπουλος, οικονομικός διευθυντής της DELTA INTERNATIONAL HOLDINGS, πρόσθεσε τη δική του εκτίμηση για την «αναγκαιότητα ένταξης των Βαλκανίων στις ράγες της ενοποιημένης Ευρώπης. Αυτό το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό σταυροδρόμι δεν μπορεί να μείνει εκτός του κυρίαρχου οικονομικού ρεύματος της εποχής».

Ο αντιπρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ, Κ.Τσουκαλίδης, ομολόγησε: «Τα κέρδη από την τεχνολογική ανάπτυξη των χωρών αυτών είναι πολύ σημαντικά... η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα γίνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ετσι, οι χώρες αυτές με τις αναδυόμενες οικονομίες προσφέρουν πλέον σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Εκφράζοντας το γενικό αυτό πνεύμα της προσπάθειας για να μπει στο «μαντρί» των πολυεθνικών η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο Ελληνας υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Α. Καλαφάτης κατέληξε: «Θεωρώ πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να θέσει ως στρατηγικό στόχο την ενσωμάτωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ