Πέμπτη 11 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ήττα φέρνει στην επιφάνεια την κρίση
  • Η αποπομπή Καρατζαφέρη θέτει επί τάπητος το θέμα της πορείας πλεύσης προς το μεσαίο χώρο, ενώ φουντώνει το εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας
  •  Αμφισβητούνται επιλογές του Κ. Καραμανλή
  • Ο Κ. Μητσοτάκης δίνει το «στίγμα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφετηρία για μια μακρόχρονη και απροσδιόριστης έκτασης αμφισβήτηση της ηγεσίας της ΝΔ αποτέλεσε η εκλογική ήττα, η οποία αποτελεί την αφορμή για τις εσωκομματικές αναταράξεις που δρομολογούνται στο εσωτερικό του κόμματος και θα ενταθούν στην πορεία προς το συνέδριο. Η αμφισβήτηση εκ των ένδον, η οποία εκδηλώθηκε με σαφήνεια γύρω από την αποπομπή Καρατζαφέρη - είναι χαρακτηριστικό ότι τα στελέχη του Πειθαρχικού αρνήθηκαν να «νομιμοποιήσουν» την απόφασή του Κ. Καραμανλή - εστιάζεται σε δύο κυρίως ζητήματα: Πρώτον, στη δημοκρατική λειτουργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις «υπερεξουσίες» του προέδρου ενός αρχηγικού κόμματος και δεύτερον την ίδια τη φυσιογνωμία του και την πορεία προς το «μεσαίο χώρο». Η υπόθεση της αποπομπής του Γ. Καρατζαφέρη αξιοποιείται τόσο από την ηγεσία όσο και από τους εσωκομματικούς αντιπάλους της για την προώθηση των ιδιαίτερων στόχων τους στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας, το οποίο όμως οριακά ή καθόλου θα επηρεάσει τη γενικότερη πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ. Ετσι, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποπομπή του βουλευτή για να ενισχύσει την εικόνα και την πορεία προς το μεσαίο χώρο. Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρώντας έναν τακτικού χαρακτήρα ελιγμό και προσπαθώντας να απαντήσει σε κατηγορίες περί «συρρίκνωσης της παράταξης», διαβεβαιώνει ότι στην πορεία αυτή χωρούν όλοι, και οι ακροδεξιοί, και γι' αυτό επικαλείται τη στάση που κρατάει απέναντι στον Απ. Ανδρεουλάκο, στον οποίο αναγνωρίζει μεγαλόψυχα κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

Από την πλευρά των εσωκομματικών αντιπάλων του επιχειρείται να τεθούν κάποια όρια στις κινήσεις και αποφάσεις του Κ. Καραμανλή και διαμηνύουν ότι δε θα αποδέχονται στο εξής «τετελεσμένα». Γι' αυτό εγείρουν τόσο το ζήτημα της εσωκομματικής λειτουργίας και δημοκρατίας όσο και της πολυσυλλεκτικότητας ενός κόμματος εξουσίας. Από αυτή την άποψη ήταν χαρακτηριστική και σημαντική η χτεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι «αν η ΝΔ πάψει να είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο πολυσυλλεκτικό κόμμα, δεν έχει καμία ελπίδα να ξαναδεί εξουσία». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι ο Κ. Καραμανλής στην περίπτωση του Γ. Καρατζαφέρη δεν τήρησε το καταστατικό και αυτή την άποψη συμμερίζεται και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία από την αρχή τάχθηκε κατά της διαγραφής. Επιπλέον, η Ντ. Μπακογιάννη θεωρεί τη διαγραφή Καρατζαφέρη ως μια ευκαιρία για να ανοίξει ο εσωκομματικός διάλογος ενόψει των δύο συνεδρίων που ακολουθούν, ενώ τάσσεται κατά του διαχωρισμού των στελεχών σε ακροδεξιούς και άλλους. Κατά των διαγραφών τάσσονται και άλλα κορυφαία στελέχη (Βουλγαράκης, Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου), χωρίς όμως να θέτουν γενικότερο θέμα αμφισβήτησης του Κ. Καραμανλή. Με τον Κ. Μητσοτάκη διαφώνησε ο Α. Ανδριανόπουλος, ο οποίος είπε (στον «Πλάνετ») ότι «δεν είναι πάντα κακό να είναι εκτός κόμματος ένα άκρο που είναι αντιπαθές στη μεγάλη μάζα των κεντρώων ψηφοφόρων». Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι η ΝΔ πρέπει να «αποτινάξει ακροδεξιά χαρακτηριστικά στη φυσιογνωμία της», ενώ διαπίστωσε ότι «υπάρχει ένα χρόνιο ζήτημα πολιτικής ταυτότητας» της ΝΔ και η τελευταία εκλογική ήττα το έφερε στην επιφάνεια. Εκτίμησε μάλιστα ότι αν κουκουλωθεί τώρα η κρίση, θα ξεσπάσει αργότερα. Την άποψη του Α. Ανδριανόπουλου εκτιμάται ότι συμμερίζεται και ο Κ. Καραμανλής, αλλά θεωρεί ότι η επιχείρηση επανίδρυσης του κόμματος πρέπει να γίνει συντεταγμένα και χωρίς να αφήσει βαθιά τραύματα στην εκλογική βάση της.

Η αποπομπή Καρατζαφέρη

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει τη διαγραφή του Γ. Καρατζαφέρη και δηλώνουν ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Επίσης επιχειρούν να αποσυνδέσουν το θέμα από πολιτικές και άλλες διαστάσεις και ισχυρίζονται ότι η διαγραφή δεν έχει να κάνει με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και είναι μια προσωπική υπόθεση, η οποία προσδιορίζεται από τη δήλωση του προέδρου του κόμματος. Ο Κ. Καραμανλής σε δήλωση που έκανε την Τρίτη επανέλαβε ότι «η εμμονή του Γ. Καρατζαφέρη σε υπαινιγμούς που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και πολιτικής ευπρέπειας δεν ταιριάζουν στο ήθος της παράταξης, αλλά, και στους βαρύτατους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του, αποκαλύπτουν την επιλογή του να θέσει τον εαυτό του εκτός της ΝΔ». Με την ίδια δήλωση ανακοίνωσε ότι έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την οποία ο Γ. Καρατζαφέρης τίθεται εκτός της ΚΟ της ΝΔ, αλλά και των οργάνων της ΝΔ. Η επιστολή του προέδρου της ΝΔ ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα στη Βουλή από τον Απ. Κακλαμάνη και ο βουλευτής περιλαμβάνεται πλέον στους «ανεξάρτητους», παρά το γεγονός ότι σε επιστολή του ζητούσε να παραμείνει στην ΚΟ της ΝΔ. Πάντως, η άρνηση μελών του Πειθαρχικού (Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Παναγιωτόπουλος), με τα οποία συναντήθηκε ο Κ. Καραμανλής, να συγκαλέσουν το όργανο και να διαγράψουν τον Γ. Καρατζαφέρη, ερμηνεύεται ως μία ακόμα «σοβαρή ένδειξη αδυναμίας» του προέδρου της ΝΔ.

Ομως την ίδια στιγμή, ο Απ. Ανδρεουλάκος αφήνει έμμεσα πλην σαφώς να πλανάται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακροδεξιού κόμματος, παρόλο που ο ίδιος δηλώνει «παραδοσιακός δεξιός». Μιλώντας στον «Φλας» είπε η χώρα μας είναι η μόνη όπου δεν έχει αναπτυχθεί ένα ακροδεξιό κόμμα και πρόσθεσε με νόημα ότι «καλό θα είναι να μην προετοιμάσουμε επιπόλαια και αβασάνιστα το έδαφος για να δημιουργηθεί». Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει τρεις πτέρυγες (δεξιά, κεντρώα, αριστερή) και μιλώντας εξ ονόματος της δεξιάς πτέρυγας ισχυρίστηκε ότι η δεξιά στις πρόσφατες εκλογές έκανε το καθήκον της και περιόρισε την απήχηση των ακροδεξιών σχηματισμών στο 0,3% και μέμφθηκε τις άλλες δύο πτέρυγες ότι «δεν κατόρθωσαν να εισφέρουν στη δύναμη της ΝΔ». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει την «απειλή» Ανδρεουλάκου και για το σκοπό αυτό θα έχει, πιθανότατα σήμερα, συνάντηση μαζί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ