ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Δεν κουκουλώνονται οι παρεμβάσεις

Καμιά επαφή με τον υπόδικο αρχηγό, δηλώνει η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

«Κάζανι που βράζει», θυμίζει η Αστυνομία τις τελευταίες μέρες, μετά τον έντονο προβληματισμό που προκαλούν οι εισαγγελικές και δικαστικές παρεμβάσεις για το φιάσκο της οδού Νιόβης και τις καταγγελίες για εμπλοκή ανωτάτων αξιωματικών σε υποθέσεις διαφθοράς. Με τις παρεμβάσεις αυτές, όταν στην καλύτερη περίπτωση δεν επιχειρείται η συγκάλυψη των πραγματικών υπεύθυνων και ο περιορισμός των ευθυνών των πολιτικών προσώπων, αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη διαιώνιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Οπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το βούλευμα για την υπόθεση Γκινάκη «δεν μπορεί να κρύψει, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της πολιτικής και της, τότε και τώρα, αστυνομικής ηγεσίας, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Και τότε και τώρα, πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης στον προσανατολισμό της ΕΛ.ΑΣ. και στην επιλογή της αστυνομικής ηγεσίας είναι το πώς αυτή θα γίνει αποτελεσματικότερη στην παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι στην προστασία των αθώων πολιτών. Ούτε, βεβαίως, μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Αμερικανούς για την παραμονή στην ηγεσία του σημερινού αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχε και ο ίδιος στην οργάνωση της επιχείρησης της οδού Νιόβης».

Το αποκορύφωμα της σύγχυσης και της αβεβαιότητας που προκαλείται αυτές τις μέρες στο αστυνομικό προσωπικό, σημειώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα για την αστυνομική επιχείρηση στην οδό Νιόβης και το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη. Η αστυνομική επιχείρηση, όπως είναι γνωστό, είχε την κάλυψη της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά με το απαλλακτικό βούλευμα όλοι αυτοί είναι άμοιροι ευθυνών...

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικαλιστών της Αστυνομίας, οι οποίοι, όμως, εμφανίστηκαν με διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος. Με αφορμή και την τελευταία δίωξη κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (υπόθεση αδειών αλλοδαπών) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο, που συνεδριάζει την ερχόμενη βδομάδα, να ανασταλεί οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεργασία με τον αρχηγό, μέχρις ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Το Σωματείο της Αττικής (ΕΑΥΑ) καλεί τον αρχηγό να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τις πραγματικές διαστάσεις των υποθέσεων που τον εμφανίζουν να εμπλέκεται.

Απο την πλευρά της η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο την ταχύτατη διερεύνηση των υποθέσεων διαφθοράς αστυνομικών και την παραπομπή τους ή μη στο δικαστήριο. Ο τελευταίος, όπως έγινε γνωστό, χαρακτήρισε «απολύτως δίκαιο» το αίτημα των συνδικαλιστών και τους διαβεβαίωσε ότι θα δώσει εκ νέου εντολή στους εισαγγελείς να διεκπεραιώνουν άμεσα τους σχετικούς φακέλους. Ο εισαγγελέας απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί στον προβληματισμό που του ανέπτυξαν οι συνδικαλιστές σχετικά με το φαινόμενο να δημοσιοποιούνται οι εισαγγελικές ενέργειες την περίοδο των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών.

Πολλαπλή πρόκληση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το βούλευμα, που απαλλάσσει τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς για το μακελειό στην οδό Νιόβης

«Πολλαπλή πρόκληση» χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην επιχείρηση της οδού Νιόβης, όπου βρήκε τραγικό θάνατο η Αμαλία Γκινάκη.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης:

«Με το βούλευμα βάλλεται ευθέως η απλή λογική και το κοινό αίσθημα, καθώς και η μνήμη του αθώου θύματος, ενώ δοκιμάζεται εκ νέου η οικογένειά της. Και αυτά όλα, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό ότι η αποτυχημένη αστυνομική επιχείρηση διενεργήθηκε σε γνώση της πολιτικής και με την παρουσία της αστυνομικής ηγεσίας. Οταν είναι γνωστό ότι τότε, κάτω από τη γενική κατακραυγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέβαλε την παραίτησή της, ενώ τέθηκε σε διαθεσιμότητα η αστυνομική ηγεσία. Το βούλευμα δεν μπορεί να κρύψει, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της πολιτικής και της, τότε και τώρα, αστυνομικής ηγεσίας, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Και τότε και τώρα πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης στον προσανατολισμό της ΕΛ.ΑΣ. και στην επιλογή της αστυνομικής ηγεσίας, είναι το πώς αυτή θα γίνει αποτελεσματικότερη στην παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος και όχι στην προστασία των αθώων πολιτών. Ούτε, βεβαίως, όπως γράφτηκε, μπορούν να θεωρηθούν τυχαίες οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους Αμερικανούς για την παραμονή στην ηγεσία του σημερινού αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που συμμετείχε και ο ίδιος στην οργάνωση της επιχείρησης της οδού Νιόβης. Η απόφαση αθώωσης των υπευθύνων αποτελεί ένα νέο κακό προηγούμενο, ιδιαίτερα για όσους θεωρούν τη ζωή του πολίτη θέμα δευτερεύουσας σημασίας, υπονομεύοντας την όποια προσπάθεια και αποτελεσματικότητα προσπαθούν χιλιάδες αστυνομικοί να έχει η ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η σκοτεινή αυτή υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με το παρόν βούλευμα. Πρέπει να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές που αφορούν στο περιστατικό της οδού Νιόβης και στα αποτελέσματά του. Πρέπει να καταλογιστούν οι τεράστιες ευθύνες που απορρέουν και που βεβαίως δεν περιορίζονται στην αστυνομική ηγεσία».

Συγνώμη μικρούλα!

Οβδελυρός νταβατζής έβγαζε, με το στανιό, στη «βίζιτα» ένα 13χρονο παιδί. Οι βρωμεροί πόρνοι ξέσκιζαν τη σάρκα του και κατασπάραζαν την καρδιά του. Ο νταβατζής, έμπορος, που πουλούσε ζωντανό «φρέσκο» ανθρώπινο κρέας. Οι πόρνοι, αγοραστές «προϊόντος» που ικανοποιεί την ανώμαλη σεξουαλική πείνα τους. Στυγερό έγκλημα καθοσιώσεως. Αλλά με τη μορφή του εμπορίου. Του «δούναι και λαβείν», που χαρακτηρίζει την «ελεύθερη» αγορά του καπιταλισμού.

***

Από τις πλέον ανατριχιαστικές περιπτώσεις το έγκλημα σε βάρος της 13χρονης Αλβανίδας, δεν το χωράει ο νους και το μόνο που θα μπορούσε κανείς, που παραμένει ακόμα άνθρωπος, να πει είναι «συγγνώμη μικρούλα». Ομως, δεν είναι κάτι σπάνιο. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μαζί με το εμπόριο λευκής σαρκός με θύματα νέες κοπέλες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, «ανθεί» και η παιδική πορνεία. Ενα απέραντο «δίχτυ» έχει απλωθεί, αναζητώντας παιδιά για σεξουαλικό εμπόριο.

***

Το φαινόμενο είναι γνωστό στις αρμόδιες κυβερνητικές και κρατικές αρχές. Κι όμως, αντί να περιοριστεί, συνεχώς εξαπλώνεται. Επομένως, υπάρχουν ευθύνες. Και υπεύθυνοι είναι εκείνοι που με την πολιτική τους, όχι μόνον ανέχονται, αλλά και συμβάλλουν στην εξάπλωση της κοινωνικής σαπίλας. Διότι, τι άλλο παρά συμβολή είναι η «καλλιέργεια» του εδάφους για ν' αναπτυχθούν τα «σαπρόφυτα» που βρωμίζουν την κοινωνία;

***

Η«καλλιέργεια» του εδάφους γίνεται με τη «φετιχοποίηση» της εμπορικής αγοράς, στην οποία όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται, τη συρρίκνωση των ιδεολογικών χαρακτηριστικών και τη διάχυση ρατσιστικών απόψεων στην κοινωνία, την επέκταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, την απελευθέρωση των ανώμαλων σεξουαλικών ενστίκτων, μέσω των ονειρώξεων της τηλεόρασης και των περιοδικών. Ολα αυτά, ιδιαιτέρως επί «εκσυγχρονισμού», λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, κακοφορμίζοντας τον κοινωνικό ιστό στη χώρα μας.

***

Το ειδεχθές έγκλημα κατά της 13χρονης Αλβανίδας συντελέστηκε στο έδαφος της ελληνικής «εκσυγχρονιστικής» κοινωνικής σαπίλας. Η παιδική πορνεία, όμως, πήρε τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες διαστάσεις διεθνώς, ως αποτέλεσμα της «νίκης» του καπιταλισμού, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Ενα μόνο παράδειγμα από τα πλέον χαρακτηριστικά: Στη Δανία οργανώνονται εκδρομές - ή, καλύτερα, επιδρομές - παιδεραστών προς τις χώρες της Βαλτικής, προς άγραν «λείας»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ενας - ένας απαλλάσσονται...

Απαλλακτικό βούλευμα εξέδωσε χτες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών και για την υπόθεση χορήγησης παράνομης άδειας παραμονής στη χώρα μας της Ουκρανής Ολένα Φούρσοβιτς στις 15-10-97, για την οποία είχε διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης. Στην υπόθεση αυτή ήταν κατηγορούμενοι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αθ. Βασιλόπουλος, ο σύμβουλος του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, Γ. Φλωρεντής, ο αστυνόμος Β` Παν. Σαφάκας, ο πρώην διοικητής Ασφαλείας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γ. Γιάννες, ο αστυνόμος Β` Κ. Κύρου, ο πρώην υπασπιστής του Γιάννε, Ευθ. Δημητρόπουλος και ο ιδιώτης Γ. Τσουκιάς. Εναντίον τους είχε ασκήσει ποινική δίωξη ο προαναφερόμενος εισαγγελέας για «παράβαση καθήκοντος, νόθευση εγγράφου και ηθική αυτουργία στις δύο αυτές πράξεις».

Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι δεν πρέπει να κατηγορηθούν οι παραπάνω για τη συγκεκριμένη περίπτωση παράνομης παραμονής αλλοδαπού στην Ελλάδα γιατί εκτελούσαν εντολές του τότε πολιτικού προϊσταμένου τους υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, ο οποίος είχε δείξει προσωπικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται, επίσης, πως το ίδιο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είναι αρμόδιο να κρίνει τις πράξεις των υπουργών.

Εδειραν γεωπόνο

Την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό γεωπόνου της Διεύθυνσης Γεωργίας στη Λιβαδειά, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τριμελούς επιτροπής για δευτεροβάθμιο έλεγχο σιτηρών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), κηρύσσοντας για σήμερα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, δίωρη στάση εργασίας (12.30 με 2.30 μ.μ.).

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Το ΔΣ της ΠΕΓΔΥ μετά την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας Χαβάκη Γεωργίου σε ώρα υπηρεσίας, σε αίθουσα του ΚΕΓΕ Θηβών στις 9/5, καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη σημερινή δίωρη στάση εργασίας, ενώ καλεί και τους αγρότες να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή».

Το ΔΣ της ΠΕΓΔΥ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και χαρακτηρίζει «απάνθρωπη και επικίνδυνη για τη ζωή του συναδέλφου» την παραπάνω ενέργεια. Ζητά από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Γεωργίας «την άμεση λήψη μέτρων για την εξασφάλιση συνθηκών, ώστε οι συνάδελφοι να εκτελούν ανεμπόδιστα τα καθήκοντά τους και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους», καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες του τοπικού Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΕΓΔΥ, κυκλώματα απειλούν τους υπαλλήλους που έχουν αρμοδιότητες στον έλεγχο και την παροχή των επιδοτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ