ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δώστε εξηγήσεις για τη βάναυση κακοποίηση κομμουνιστών

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος για την «περιποίηση» των μελών του ΚΚΕ από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας

Για τη βάναυση κακοποίηση των μελών του ΚΚΕ στην Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας καλείται να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία «υπενθυμίζει» στον υπουργό ότι στις 11 του Απρίλη κατά τη διάρκεια των φιλειρηνικών λαϊκών εκδηλώσεων στη Γρίτσα Λιτόχωρου, αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια δυο φιλειρηνιστές - μέλη του ΚΚΕ και τους μετέφεραν αιμόφυρτους στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Επί πέντε ώρες αρνιόταν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο και δεν τους επέτρεπε να επικοινωνήσουν με δικηγόρο. Δήλωνε άγνοια για τη σύλληψη και κράτησή τους, ακόμα και προς τους συγγενείς, τα στελέχη και το βουλευτή του ΚΚΕ. Οι ενέργειες αυτές, τονίζει ο Αντ. Σκυλλάκος, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων.

Ο υπουργός ερωτάται από πού άντλησε το δικαίωμα η Αστυνομική Διεύθυνση να προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες και αν το υπουργείο έχει ασκήσει ΕΔΕ για τις παραπάνω καταγγελίες και στην περίπτωση αυτή, ποια είναι τα συμπεράσματά της.

Ξαναγράφουν την ιστορία!

Οπως όλα δείχνουν, βασικός στόχος του «Κέντρου» είναι η παρέμβαση στην ιστορία της ΝΑ Ευρώπης και στον τρόπο διδασκαλίας της, ώστε να παρέμβει και ιδεολογικά στους λαούς της περιοχής. Φάνηκε καθαρά και από την παρέμβαση του Βρετανού Πρέσβη David Madden, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι το κοινό πρόγραμμα ιστορίας, αποτρέπει τις διαστρεβλώσεις και παραχαράξεις». Και ποιοι είναι αυτοί που καθοδηγούν την προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας; οι κύριοι Νίμιτς, Μπερνς, Ρόιτερ, Μπραδήμας, Ευθυμιάδης κλπ.

Οπως αποκάλυψε ο Γερμανός Γενικός Διευθυντής Γιένς Ρόιτερ, στόχος είναι να «εγγραφούν σχολικά εγχειρίδια για την ιστορία, τα οποία θα θέσουν κάτω από νέο πρίσμα τη διδασκαλία της ιστορίας στα Βαλκάνια. Μάλιστα, το Σύμφωνο Σταθερότητας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αίτηση του «Κέντρου» για το πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων της ιστορίας στις χώρες ΝΑ Ευρώπης.

Και αυτή την προσπάθεια στηρίζει απλόχερα η ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση του υπουργού Γ. Πασχαλίδη, πως «πρέπει να αντιμετωπιστούν συστηματικά και σε βάθος χρόνου τα στερεότυπα αιώνων, που όπως φάνηκε στην πράξη, γίνονται τελικά αιτίες συγκρούσεων».

Η συγκεκριμένη δράση του «Κέντρου», που ονομάζεται «Joint History Project», ξεκίνησε το 1999 μέσα από ένα διεθνές συνέδριο στη Χάλκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2000. Μέσα από μια σειρά συναντήσεις, σεμινάρια, συνέδρια και εκδόσεις, επιχειρείται η «αντικειμενική επαναπροσέγγιση» της ιστορίας της περιοχής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, καλοί υπάλληλοι των πολυεθνικών, ειδικοί για σχολικά εγχειρίδια ιστορίας και ήδη σχεδιάζονται 7 συναντήσεις σε ειδικά θέματα «αιχμής», που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Μέσα στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση του Βαλκανικού Σχολείου της Σόφιας για τη συγγραφή και έκδοση σχολικού εγχειριδίου Βαλκανικής Ιστορίας, που όπως αναφέρθηκε θα χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα διδασκαλίας στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ROYAUMONT, το αυστριακό υπουργείο Παιδείας, το Ιδρυμα WINSTON, και υποστηρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Σύμφωνο Σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη.

Eυτυχώς που υπάρχουν πολυεθνικές!

«Ευτυχώς, υπάρχουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ναι, ευτυχώς υπάρχουν οι πολυεθνικές, οι διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, που επενδύουν τα κέρδη από το Χρηματιστήριο και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία σε επενδύσεις παντού. Εκατοντάδες χιλιάδες κύριες και θυγατρικές εταιρίες. Οι επιχειρήσεις είναι το εργαλείο, με το οποίο θα δημιουργήσουμε στο μέλλον μια νέα ισορροπία μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας».

Η παραπάνω μεγαλοφυής διαπίστωση ανήκει στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, και έγινε στη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο της πρώτης μέρας των εργασιών του Forum Θεσσαλονίκη, μπροστά σε εκλεκτό ακροατήριο επενδυτών και εκπροσώπων πολυεθνικών. Για να συμπληρώσει τον φιλοσοφικό του αυτό συλλογισμό, ο λαλίστατος υπουργός παρουσίασε και μια καινοφανή θεωρία περί παγκοσμιοποίησης. Είπε, λοιπόν, με τον γνωστό του στόμφο: «Χωρίς επενδύσεις δεν περπατάει τίποτα. Η παγκόσμια οικονομία σήμερα πού στηρίζεται άραγε; Μήπως η παγκοσμιοποίηση ακύρωσε τις επενδυτικές εξελίξεις;.. Πρέπει να το δούμε, γιατί όλοι πλέον μιλούν για την "καραμέλα" της παγκοσμιοποίησης».

Κάποιος θα έπρεπε, βέβαια, να υποδείξει στον "σοσιαλιστή" υπουργό ότι είναι και μερικά πολύ ουσιαστικά πράγματα που πρέπει να δούμε σε σχέση με τις επενδύσεις. Οπως, για παράδειγμα, ποιος κάνει τις επενδύσεις και για ποιο σκοπό. Φαίνεται, όμως, ότι για τον υπουργό της "κεντροαριστεράς" αυτά αποτελούν "ψιλά γράμματα".

Το μόνο που δε σκέφτηκε να πει ο υπουργός για να ολοκληρώσει την εικόνα της "επαναστατικής" του αντίληψης περί παγκοσμιοποίησης και επενδύσεων είναι ότι οι λαοί θα πρέπει να αναλάβουν το ρόλο να κρατούν το ...φανάρι στις πολυεθνικές για να τις διευκολύνουν στην πραγματοποίηση των κερδών τους και έτσι να διασφαλίζουν τη νέα "ισορροπία της κοινωνίας".

Ησαν όλοι εκεί!

Παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Ν. Μπερνς, του πρέσβη της Μ. Βρετανίας Ντ. Μάντεν, του υπουργού Μακεδονίας Θράκης και άλλων εκλεκτών των ιμπεριαλιστικών και πολυεθνικών συμφερόντων, έγιναν τα εγκαίνια του «Κέντρου» για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη ΝΑ Ευρώπη, ενός οργανισμού που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο ιδεολογικής παρέμβασης στα χέρια των ιμπεριαλιστών για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που απαιτούνται, ώστε ανεμπόδιστα να προχωρήσουν στην εφαρμογή των σχεδίων τους.

Πρόεδρος του «Κέντρου» ο Αμερικανός Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ανέφερε πως «είναι καιρός να ενωθεί μόνιμα η ΝΑ Ευρώπη με την υπόλοιπη ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Ομως, για να γίνει αυτό χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για το πώς συγκροτούνται οι κοινωνίες της περιοχής. Και σ' αυτό μερίδιο ευθύνης αναλαμβάνει το Κέντρο». Πώς; Μέσα από σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνες, μελέτες κλπ.

Ο υπουργός Γ. Πασχαλίδης εξήρε τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που όπως είπε στηρίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στις χώρες που επί χρόνια επικρατούσαν «απολυταρχικά καθεστώτα».

Ο Ν. Μπερνς, αποκαλύπτοντας το ρόλο των «μη κυβερνητικών οργανώσεων», δήλωσε πως «οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, είναι αυτές που θα μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές της περιοχής» και έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Νίμιτς για την προσπάθεια της οποίας ηγείται: «Μέσω του κέντρου, μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να ξανασκεφτούν τα κείμενα, που διδάσκουν ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον προκαταλήψεις στη διδαχή της ιστορίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ