ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Φουντώνουν οι συγκρούσεις και διευρύνεται ο ρόλος των Βρετανών αλεξιπτωτιστών

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές οχυρωμένοι σε κεντρικό δρόμο του Φρητάουν

Associated Press

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές οχυρωμένοι σε κεντρικό δρόμο του Φρητάουν
ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Βαθιά συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων του Προέδρου Καμπάχ και των ανταρτών του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου» του Φοντέι Σανκόχ. Μέσα στον κυκεώνα των συγκρούσεων, οι δυνάμεις της αποστολής του ΟΗΕ, που έχουν χάσει κάθε έλεγχο στις ενδότερες περιοχές της χώρας, επιχειρούν την κατά το δυνατόν περιφρούρηση των ορίων της πρωτεύουσας, με τους περίπου 1.000 Βρετανούς αλεξιπτωτιστές να επικεντρώνουν την αποστολή τους στην «εξασφάλιση» του διεθνούς αεροδρομίου της Φριτάουν. Οπως φαίνεται και παρά τις διαψεύσεις του βρετανικού Πενταγώνου, ο ρόλος των Βρετανών αλεξιπτωτιστών δεν περιορίζεται πλέον στην απομάκρυνση μερικών εκατοντάδων Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών (η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων ολοκληρώθηκε προχτές...), αλλά επιχειρεί την παροχή επιμελητειακής υποστήριξης στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Χαρακτηριστικό της βαθιά συγκεχυμένης κατάστασης, που επικρατεί στα μέτωπα των συγκρούσεων, είναι το χτεσινό επεισόδιο που σημειώθηκε στη βόρεια πόλη της Σιέρα Λεόνε, Καμπάλα. Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Σιέρα Λεόνε, έξι Κενυάτες κυανόκρανοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν, όχι από πυρά των ανταρτών του Φοντέι Σανκόχ, αλλά από άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων της Σιέρα Λεόνε που τους πήραν για αντάρτες ντυμένους με στολές των Ηνωμένων Εθνών! Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Σιέρα Λεόνε, όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Φριτάουν. Ολα αυτά, ενώ τα ίχνη των περίπου 500 κυανόκρανων και στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ παραμένουν άγνωστα, καθώς έχουν περιέλθει στα χέρια των ανταρτών από την περασμένη βδομάδα...

Βρετανός αλεξιπτωτιστής οχυρωμένος κοντά στο αεροδρόμιο

Associated Press

Βρετανός αλεξιπτωτιστής οχυρωμένος κοντά στο αεροδρόμιο
Οι χτεσινές συγκεχυμένες ειδήσεις από τα μέτωπα των συγκρούσεων ανέφεραν ανακατάληψη του επινείου Λόκο (40 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μασιάκα από τις ανταρτικές δυνάμεις, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες και στην πόλη Νιούτον (πόλη που απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα).

Την ίδια στιγμή, Βρετανοί αλεξιπτωτιστές και δυνάμεις της αποστολής του ΟΗΕ έστειλαν ενισχύσεις σε θέσεις - κλειδιά γύρω από τα χωριά Χάστινγκς και Βάτερλο, που οδηγούν από και προς το Φριτάουν. Αυτό γιατί θεωρείται πως η κατάληψη των χωριών Χάστινγκς και Βάτερλο από τις ανταρτικές δυνάμεις θα σημάνει βραχυπρόθεσμα την κατάληψη και του Φριτάουν. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή των Βρετανών αλεξιπτωτιστών στις συγκρούσεις που διαδραματίζονται στη Σιέρα Λεόνε. Χτες, πάντως, διευκρίνισε πως οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν σε εχθρικά πυρά για λόγους αυτοάμυνας. Εντούτοις, ο ανταποκριτής του ΒΒC στη Σιέρα Λεόνε κατέγραψε πως παρά τις διαψεύσεις του βρετανικού Πενταγώνου, οι Βρετανοί αλεξιπτωτιστές άρχισαν χτες να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην εξασφάλιση και του ελέγχου του αεροδρομίου και της βόρειας πόλης Λούνγκι. Επιπλέον, ο ανταποκριτής του ΒΒC είδε χτες βρετανικά στρατιωτικά ελικόπτερα να χρησιμοποιούνται από Ιορδανούς κυανόκρανους που εκτελούσαν αποστολή στα ενδότερα της Σιέρα Λεόνε... Επιπλέον, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει τα βρετανικά στρατεύματα στη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνη!

Τα Ηνωμένα Εθνη εμμένουν στην ενίσχυση της αποστολής...

Αν και η κατάσταση σ' αυτή την αφρικανική χώρα απέχει ένα βήμα από το πλήρες χάος... τα Ηνωμένα Εθνη εμφανίζονται αποφασισμένα να ενισχύουν τις δυνάμεις της αποστολής του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε. Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε χτες πως ένα τάγμα κυανόκρανων από το Μπαγκλαντές και την Ινδία, συνολικής δύναμης 1.700 ανδρών, αναμένεται να αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο από τον Καναδά με προορισμό το Φριτάουν.

Την ίδια στιγμή, η Νιγηρία, μία από τις χώρες που είχαν έως πρότινος μεγάλη συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε, εξέφρασε την προθυμία της να αποστείλει ενισχύσεις στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, αρκεί τα έξοδα των αποστολών να καλυφθούν ως επί το πλείστον από τον ΟΗΕ... αλλά και υπό την προϋπόθεση οι Νιγηριανοί κυανόκρανοι να υπακούουν σε δικό τους διοικητή...

Εξάλλου, ΗΠΑ και Ρωσία επανέλαβαν και χτες πως είναι διατεθειμένες να δώσουν επιμελητειακή υποστήριξη στην αποστολή του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε πως είναι περίπου... έτοιμη να στείλει περίπου 110 κυανόκρανους στη Σιέρα Λεόνε. Σύμφωνα με το ρωσικό Πεντάγωνο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εφόσον εγκριθεί από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη Δούμα. Το θέμα προέκυψε μετά από δηλώσεις του γραμματέα του ρωσικού Πενταγώνου, αρμόδιου για θέματα διεθνούς συνεργασίας, Νικολάι Ζλένκο, που είπε πως η Μόσχα θα μπορούσε να στείλει τέσσερα ελικόπτερα τύπου «Mi-24» και μία δύναμη 110 στρατιωτών.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συμπλοκές, ενέδρες και «παιχνίδια» πληροφόρησης

ΜΟΣΧΑ.-

Σε ενέδρα των Τσετσένων ανταρτών, αυτή τη φορά 6 χλμ. από τα σύνορα με την Τσετσενία, στο χωριό Γκαλάσκι της γειτονικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, 18 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, 3 τραυματίστηκαν και 1 αγνοείται, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι είχαν απολυθεί και επέστρεφαν στο Βλαντικαβκάζ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας. Σημειώνεται ότι ο διοικητής Τσετσένων ανταρτών Σαμίλ Μπασάγεφ προειδοποίησε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων σε γειτονικές περιοχές της Τσετσενίας. Πρόκειται για την έκτη επίθεση Τσετσένων σε αυτοκινητοπομπές των ρωσικών δυνάμεων μέσα σε δυο μήνες - η πρώτη εκτός Τσετσενίας. Ο πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Ρουσλάν Αούσεφ, ανέλαβε προσωπικά τη διερεύνηση του συμβάντος.

Στο μεταξύ, ο πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της επιχείρησης στο Βόρειο Καύκασο σκοτώθηκαν 2.233 Ρώσοι στρατιωτικοί και 6.575 τραυματίστηκαν. Επίσης, επανέλαβε ότι δε θεωρείται σκόπιμη η διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ασλάν Μασχάντοφ. «Καμία διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει. Ο Μασχάντοφ δρα από κοινού με τους συμμορίτες», τόνισε ο στρατηγός και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Μασχάντοφ θεωρεί τη συνεργασία με τη Μόσχα ως «βαρύτατο έγκλημα». Αυτό αποδείχνει το τελευταίο διάταγμά του, σύμφωνα με την οποία 20 Τσετσένοι διοικητές, μεταξύ τους «τρεις ταξίαρχοι» απολύθηκαν, διότι «σταμάτησαν την αντίσταση κατά των ομοσπονδιακών δυνάμεων».

Σε σχέση και με τα παραπάνω, ο Μασχάντοφ, εκτός από τις καθαιρέσεις, υπέγραψε την Τρίτη, 9 Μάη, διαταγή, για τη φυσική εξόντωση ορισμένων κοντινών συνεργατών του - των στρατιωτικών διοικητών Μπακούγεφ, Αρσάνοφ, Μουκάγεφ, Κιούρι (Νταμπάγεφ), Χαρίντ Νταντάγεφ. Αυτό ανακοίνωσε το Επιτελείο των Ομοσπονδιακών Δυνάμεων στο Βόρειο Καύκασο και μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Οπως φαίνεται από το κείμενο της διαταγής του Μασχάντοφ, αυτοί οι διοικητές «δε θέλουν να πολεμήσουν ενάντια στους άπιστους και γι' αυτό πρέπει να εξοντωθούν». Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση του Τσετσένου ηγέτη, οι στρατιωτικές πηγές επισήμαναν ότι το ντοκουμέντο έπεσε στα χέρια των ομοσπονδιακών δυνάμεων μέσα από τα επιτελικά κανάλια και η δημοσιοποίησή του συνδέεται με την πλήρη διαφωνία της ηγεσίας των παράνομων ενόπλων σχηματισμών. Στην ουσία, υπογραμμίζουν οι στρατιωτικές πηγές, οι διαφωνίες του Μασχάντοφ και σειράς διοικητών, οι οποίοι και πριν υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση στη Δημοκρατία, έφτασαν στο αποκορύφωμα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέα εισβολή στο Βόρειο Ιράκ!

53 νεκροί Κούρδοι σε μαζική επιχείρηση του τουρκικού στρατού

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ.- Δυνάμεις του τουρκικού στρατού, υποστηριζόμενες από αεροπορία και πυροβολικό, διεξήγαν νέες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών τις τελευταίες πέντε ημέρες και «πέτυχαν» να σκοτώσουν 53, σύμφωνα με δηλώσεις, την Τετάρτη το βράδυ, αξιωματούχων του τουρκικού επιτελείου στο Ντιγιάρμπακιρ. Λεπτομέρεια: οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στο Βόρειο Ιράκ.

Σε μια ακόμη σκαιά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν μαζικά στο έδαφος μιας άλλης χώρας. Στρατιωτικός αξιωματούχος δε δίστασε να δηλώσει απερίφραστα ότι 10.000 (!) άνδρες συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή κατά των Κούρδων του ΡΚΚ. Στις μάχες - κατά τις οποίες ο τουρκικός στρατός δεν είχε, επισήμως, «καμία» απώλεια - οι «πεσμεργκά», μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράκ, συμμετείχαν στο πλευρό του τουρκικού στρατού. Σημειωτέον ότι ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και στις αρχές του Απρίλη στην ίδια περιοχή.

Η Βαγδάτη βεβαίως, όπως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση οποιασδήποτε άλλης χώρας θα έκανε, μιλά για σαφή παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και άλλοι «συναρμόδιοι» φορείς του διεθνούς δικαίου σιωπούν σεμνά, διότι ως γνωστόν η Τουρκία έχει τη σιωπηλή υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εισβάλει όποτε θέλει στο Βόρειο Ιράκ, που θεωρείται κουρδικός θύλακας.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ οι μάχες συνεχίζονται, ωστόσο αξιωματούχοι στην Αγκυρα διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικά κανάλι «Medya» που εκπέμπει από τη Βρετανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε χτες να αγοράσει ακόμη μία φρεγάτα από το πλεονάζον υλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, η φρεγάτα, κλάσεως «Πέρι», θα είναι η έβδομη του τύπου αυτού που θα πωληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. «Αυτή η πώληση δε θα επηρεάσει δυσμενώς ούτε τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ούτε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων», αναφέρει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.

ΡΩΣΙΑ
Πρόταση για πρωθυπουργό

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την Τετάρτη σειρά διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή) γύρω από την υποψηφιότητα του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, 42χρονου Μιχαήλ Κασιάνοφ, για τη θέση του πρωθυπουργού που ο ίδιος πρότεινε στις 10 του Μάη, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και συζήτησαν οικονομικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Ο ηγέτης Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα έχει νέο γύρο συνομιλιών με τον Πρόεδρο. Ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Μπορίς Γκριζλόφ (φιλοκυβερνητική «Ενότητα»), Γεβγκένι Πριμακόφ («Πατρίδα - όλη η Ρωσία»), Σεργκέι Κιριένκο («Ενωση Δεξιών Δυνάμεων») και Γκενάντι Ράικοφ («Λαϊκός Βουλευτής»). Η συζήτηση και η ψηφοφορία για την επικύρωση του Κασιάνοφ για τη θέση του πρωθυπουργού θα γίνει στις 17 του Μάη και δεν αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ