Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέα εισβολή στο Βόρειο Ιράκ!

53 νεκροί Κούρδοι σε μαζική επιχείρηση του τουρκικού στρατού

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ.- Δυνάμεις του τουρκικού στρατού, υποστηριζόμενες από αεροπορία και πυροβολικό, διεξήγαν νέες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών τις τελευταίες πέντε ημέρες και «πέτυχαν» να σκοτώσουν 53, σύμφωνα με δηλώσεις, την Τετάρτη το βράδυ, αξιωματούχων του τουρκικού επιτελείου στο Ντιγιάρμπακιρ. Λεπτομέρεια: οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στο Βόρειο Ιράκ.

Σε μια ακόμη σκαιά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν μαζικά στο έδαφος μιας άλλης χώρας. Στρατιωτικός αξιωματούχος δε δίστασε να δηλώσει απερίφραστα ότι 10.000 (!) άνδρες συμμετέχουν στην επιχείρηση αυτή κατά των Κούρδων του ΡΚΚ. Στις μάχες - κατά τις οποίες ο τουρκικός στρατός δεν είχε, επισήμως, «καμία» απώλεια - οι «πεσμεργκά», μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράκ, συμμετείχαν στο πλευρό του τουρκικού στρατού. Σημειωτέον ότι ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει και στις αρχές του Απρίλη στην ίδια περιοχή.

Η Βαγδάτη βεβαίως, όπως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση οποιασδήποτε άλλης χώρας θα έκανε, μιλά για σαφή παραβίαση της εδαφικής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ και άλλοι «συναρμόδιοι» φορείς του διεθνούς δικαίου σιωπούν σεμνά, διότι ως γνωστόν η Τουρκία έχει τη σιωπηλή υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εισβάλει όποτε θέλει στο Βόρειο Ιράκ, που θεωρείται κουρδικός θύλακας.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ οι μάχες συνεχίζονται, ωστόσο αξιωματούχοι στην Αγκυρα διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικά κανάλι «Medya» που εκπέμπει από τη Βρετανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε χτες να αγοράσει ακόμη μία φρεγάτα από το πλεονάζον υλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, η φρεγάτα, κλάσεως «Πέρι», θα είναι η έβδομη του τύπου αυτού που θα πωληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. «Αυτή η πώληση δε θα επηρεάσει δυσμενώς ούτε τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ούτε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων», αναφέρει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ