Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οριστική η ισραηλινή αποχώρηση παρά την ένταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Την αμετάκλητη απόφασή του να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη «ζώνη ασφαλείας» στο Νότιο Λίβανο επανέλαβε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ, σπεύδοντας, παράλληλα, να κατευνάσει την οργή και να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων των πόλεων και των κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας του.

Μία από τις συνήθεις επισκέψεις του σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ πραγματοποίησε, χτες, ο πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας της χώρας, Εχούντ Μπάρακ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου θα έχει ολοκληρωθεί, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης με τη σιιτική εξτρεμιστική οργάνωση «Χεζμπολάχ», μέχρι την προαναγγελθείσα ημερομηνία της 7ης Ιουλίου.

Ο Μπάρακ παραδέχτηκε ότι η κίνηση αυτή «ενέχει πολλούς κινδύνους για τους κατοίκους των βορείων περιοχών του Ισραήλ», τόσο κατά τη διάρκεια όσο και λίγο καιρό μετά την ισραηλινή αποχώρηση. Εντούτοις, επανέλαβε ότι μετά την αναδίπλωση του Ισραήλ στα νόμιμα διεθνή σύνορά του, η «Χεζμπολάχ» δε θα έχει, πλέον, καμία αφορμή για περαιτέρω συνέχιση των εχθροπραξιών.

Συμπληρώνοντας τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ ανακοίνωσε ότι, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα δαπανηθούν, περίπου, 40 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή καταφυγίων αλλά και για την ενίσχυση της άμυνας όλων των κοινοτήτων και των πόλεων του βορείου Ισραήλ, ενόψει της «δύσκολης» περιόδου της ισραηλινής αποχώρησης. Επίσης, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναπτύξει δυνάμεις στο Νότιο Λίβανο προκειμένου να διασφαλιστεί η ηρεμία και ο αφοπλισμός της «Χεζμπολάχ».

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, πάντως, δε φαίνεται να πείθουν τους κατοίκους του βορείου Ισραήλ. Χτες, στην Κοινότητα Μετούλα πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας, ενώ οι κάτοικοι διαδήλωσαν και εμπόδισαν τον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις εργασίες ανύψωσης του νέου συνοριακού φράκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ