ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Προκλητικός ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
  • Ευθύνη στους φιλειρηνιστές για τον άγριο ξυλοδαρμό τους στην Κατερίνη, απέδωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης!
  • Αντ. Σκυλλάκος: Ντροπή η απάντηση, ηθικός αυτουργός της πρωτοφανούς επίθεσης, η ίδια η κυβέρνηση 

Για «καταχρηστική συμπεριφορά των φιλειρηνιστών» μιλάει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αψευδής μάρτυρας η φωτογραφία...

Status

Για «καταχρηστική συμπεριφορά των φιλειρηνιστών» μιλάει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αψευδής μάρτυρας η φωτογραφία...
Προκλητικός εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και καλύπτοντας τον πρωτοφανή αυταρχισμό της αστυνομίας κατά φιλειρηνιστών στην Κατερίνη πριν από ένα μήνα, περίπου διεκδίκησε επάξια το ρόλο του ηθικού αυτουργού της επίθεσης.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, καταγγέλλοντας ότι δύο φιλειρηνιστές που διαμαρτύρονταν για την απόβαση Αμερικάνων στην Κατερίνη ξυλοκοπήθηκαν άγρια, κρατήθηκαν παράνομα για πάνω από πέντε ώρες και καταπατήθηκαν τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό να απολογηθεί για τη στάση της αστυνομίας και ζήτησε να ανακοινώσει εάν έγινε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και ποια είναι τα αποτελέσματά της.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, στην απάντησή του, προκλητικά ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη βαραίνει τους διαδηλωτές, οι οποίοι, κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και τους τραυμάτισαν!

Προαναγγέλλοντας ένταση του αυταρχισμού και περαιτέρω περιστολή δικαιωμάτων, ο υπουργός είπε ότι οι διάφορες πορείες και διαδηλώσεις δημιουργούν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και το θέμα πρέπει κάποτε να το αντιμετωπίσει η Βουλή. Βαπτίζοντας τις περισσότερες κινητοποιήσεις ως καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, είπε ότι αυτές είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, αφού «κανένας δεν μπορεί να βλάπτει όργανα του κράτους ή άλλους πολίτες».

Για τη συγκεκριμένη και πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση κατά των φιλειρηνιστών στην Κατερίνη, ισχυρίστηκε ότι ένας από αυτούς κλείστηκε στο αυτοκίνητό του και στη συνέχεια χτύπησε αξιωματικό της αστυνομίας. Ισχυρίστηκε δε ότι στη συνέχεια απλώς κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αρνιόταν να πάει στο νοσοκομείο. Δεν έκανε όμως τον κόπο να πει για ποιο άλλο λόγο, εκτός από τον άγριο ξυλοδαρμό του, χρειαζόταν η μεταφορά του διαδηλωτή στο νοσοκομείο. Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, επικαλέστηκε την καταδίκη του διαδηλωτή από δικαστήριο, όπου, όμως, παραπέμφθηκε με βάση τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, ενώ δήλωσε απλώς ότι διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση, χωρίς όμως να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της.

Ντροπή και πρόκληση χαρακτήρισε την απάντηση του υπουργού ο Αντ. Σκυλλάκος, λέγοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει η λαϊκή παροιμία «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήρανε και το βόδι». Δεν είπε ο υπουργός, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι υπήρχαν έντεκα διμοιρίες για δύο διαδηλωτές, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια, κρατήθηκαν επί πέντε ώρες στο αστυνομικό τμήμα και η αστυνομία αρνιόταν το οτιδήποτε και δεν επέτρεπε σε δικηγόρους και συγγενείς να τον δουν. Και συνέχισε:

«Τηλεφωνήσαμε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από εκεί μάθαμε ότι κρατούνταν. Η αστυνομία αρνιόταν να τους πάει στο νοσοκομείο. Οι φωτογραφίες που υπάρχουν δείχνουν το κελί γεμάτο αίματα. Και έρχεται σήμερα ο υπουργός και μιλάει για καταχρηστική συμπεριφορά των φιλειρηνιστών. Και άλλα αστυνομικά όργανα θα ακολουθήσουν τις ίδιες απαράδεκτες μεθόδους με τη συγκάλυψη που επιχειρεί ο υπουργός.

Ηδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης - που δεν ανήκει στο ΚΚΕ - έχει καταγγείλει το γεγονός και ζητάει την αυστηρή τιμωρία των αστυνομικών οργάνων. Ο πρόεδρος και το σωματείο των αστυνομικών υπαλλήλων της Κατερίνης διαχώρισε την ευθύνη από την αστυνομική διεύθυνση και καταγγέλλει τους προϊσταμένους του. Και έρχεται στη Βουλή ο υπουργός να παίξει το ρόλο του τιμητή;

Ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, επισκέφθηκε το δήθεν τραυματισθέντα αξιωματικό. Ξέρετε τι είπε; "Δεν έπαθα τίποτα, ούτε στο νοσοκομείο δεν ήθελα να πάω. Αν μου ζητούσαν συγγνώμη. Από τον πανικό δημιουργήθηκε μία κατάσταση. Δεν έπαθα τίποτα". Αλλά για να βγει αθώα η αστυνομία, τον υποχρέωσαν να πει άλλα πράγματα στο δικαστήριο.

Πέρασε ήδη ένας μήνας από τότε. Τι λέει η ΕΔΕ; Αντί να βγει δημόσια να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ο υπουργός επιρρίπτει τις ευθύνες στους φιλειρηνιστές και στο φιλειρηνικό κίνημα. Ηθικός αυτουργός είναι ο υπουργός και για ηθική αυτουργία πρέπει να κατηγορηθεί η κυβέρνηση. Διότι όταν αντιμετωπίζονται, είτε οι αγρότες, είτε οι μαθητές, είτε οι φιλειρηνιστές, είτε όλοι εμείς εδώ έξω από το Σύνταγμα όταν ερχόταν ο Κλίντον, ως τρομοκράτες και ότι καταχρώμαστε της δημοκρατίας, ορίστε η δημοκρατία σας. Ντροπή, κύριε υπουργέ, για την απάντησή σας».

ΠΑΤΡΑ
Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας σημειώθηκε κατά στελέχους της ΚΝΕ στην Πάτρα. Την περασμένη Κυριακή το απόγευμα αστυνομικά όργανα (ο υπηρεσιακός αριθμός του ενός ήταν 257997), που εκτελούσαν πεζή περιπολία στην πλατεία Γεωργίου, ζήτησαν εξακρίβωση στοιχείων από έναν νεολαίο, στέλεχος της ΚΝΕ, ο οποίος περίμενε στη στάση του λεωφορείου μαζί με πολλούς άλλους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η εξακρίβωση έγινε καθώς ο νέος κομμουνιστής κρίθηκε «ύποπτος λόγω εμφανίσεως». Τα αστυνομικά όργανα προχώρησαν στην εξακρίβωση στοιχείων του νεολαίου και τον υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο ψάχνοντας και το σακίδιό του, στο οποίο υπήρχε έντυπο υλικό της Οργάνωσης. Οταν εκείνος, μετά τον έλεγχο, ζήτησε να μάθει το λόγο της εξονυχιστικής έρευνας αλλά και τα στοιχεία των αστυνομικών, εκείνοι του συμπεριφέρθηκαν σκαιά και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια για να «ελεγχθεί αν έχει ποινικό μητρώο», απαγορεύοντάς του, μάλιστα, να έρθει σε οποιαδήποτε επικοινωνία με κάποιον από το σπίτι ή το κόμμα του.

Το περιστατικό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, η οποία σημειώνει πως «η νέα πρόκληση είναι συνέχεια πολιτικών διώξεων των συνδικαλιστών, των αγροτών της Αιγιάλειας, των αγωνιστών της ειρήνης, των εκπαιδευτικών και άλλων εκλεγμένων σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Ερχεται λίγες μέρες πριν τη νέα κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος στον Αραξο. Εχει στόχο να τρομοκρατήσει και να κάμψει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και της νεολαίας. Καθοδηγείται από την κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ, τη συναίνεση του ΣΥΝ και τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικάνων, οι οποίοι βαφτίζουν τρομοκράτες το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα». Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τονίζει ότι «τέτοιες ενέργειες θα πέσουν στο κενό. Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να καταδικάσουν τέτοια φαινόμενα. Τους καλεί, τέλος, να αντισταθούν με κάθε τρόπο, να πάρουν μέρος μαζικά στους αγώνες κατά της πολιτικής των μονοπωλίων και της νέας βάρβαρης τάξης του ιμπεριαλισμού, στηρίζοντας την υπόθεση της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου που προτείνει το ΚΚΕ».

ΑΣΚΗΣH «DYNAMIC MIX»
Πέπλο σιωπής...

Πέπλο σιωπής καλύπτει την επιχείρηση μεταφοράς και εγκατάστασης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της μεγάλης κλίμακας άσκησης «Dynamic Mix» και ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι προπαρασκευαστικές κινήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς που θα επανδρώσουν το τμήμα ενημέρωσης, Ελληνες και ξένοι, θα αναλάβουν υπηρεσία μετά την έναρξη της άσκησης, γύρω στις 25 του Μάη. Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 20 του Μάη έως τις 10 του Ιούνη και μόνο στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να «δράσουν» περίπου 7.000 Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες.

Από τις 8 του μήνα ξεκίνησαν οι αφίξεις και ήδη με 4 πλοία έχουν μεταφερθεί τα οπλικά αντιαεροπορικά συστήματα που θα εγκαταστήσουν οι Γερμανοί στο Αγγελοχώρι και το Χορτιάτη, αλλά και τα οπλικά συστήματα που θα χειριστούν οι Αμερικανοί στην περιοχή του Λαγκαδά και πιο συγκεκριμένα στην Αγία Παρασκευή και τον Ευαγγελισμό. Ταυτόχρονα, αεροπορικώς έχουν έρθει οι πρώτοι 1.000 στρατιώτες, ενώ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχουν σταθμεύσει πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων.

Στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων έχουν τεθεί και οι αστυνομικές δυνάμεις του νομού, που έχουν αναλάβει την «προστασία» τους από το λαό, ο οποίος αντιδρά στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε απέραντο πεδίο άσκησης και βολής των φονικών στρατευμάτων. Από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ φυλάσσονται όλα τα περάσματα προς τα πεδία των ασκήσεων που δεν είναι περιφραγμένες στρατιωτικές βάσεις.

Και καθημερινά, διάφορες πηγές ενισχύουν τους φόβους των κατοίκων, κυρίως της Επαρχίας Λαγκαδά αλλά και της Ανατολικής Υπαίθρου, πως η διεξαγωγή της άσκησης είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσει μονιμότερη εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Μάλιστα στην περιοχή Ασκού - Προφήτη, διαμερισματικοί σύμβουλοι δηλώνουν πως η νέα απαλλοτρίωση αγροτικών εκτάσεων, που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στην περιοχή, συνδέεται άμεσα με αυτούς τους σχεδιασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ