ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στο επίκεντρο ξανά οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στην Κουμουνδούρου η πρόταση του Φ. Κουβέλη (σε συνέντευξή του στην «Real News»), σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΝ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής στο ΠΑΣΟΚ, αν αυτό αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Κανάλι 1», προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας «ο Φ. Κουβέλης απλώς αναφέρει διαπιστωτικά ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις διαβουλεύονται και μ' αυτήν την έννοια αναφέρει ενδεχόμενα» και συμπληρώνοντας: «Δε θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο συνεργασίας ή στήριξης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, προέβλεψε ότι «μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία θα είναι μια βραχύβια κυβέρνηση (...) Θα αποτελεί τελεία και παύλα για το δικομματισμό».

Ο Α. Καρίτζης ρωτήθηκε για το αν διαβλέπει κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΝ και απάντησε: «Αν προκύψει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα το οποίο την ευθύνη του τι θα γίνει την παίρνουν τα στελέχη, οι δυνάμεις μέσα στον ΣΥΝ, στην Αριστερά που θα βάλουν τέτοιο θέμα». Υπενθυμίζουμε ότι το ενδεχόμενο αυτό προβάλλεται από στελέχη του «αριστερού ρεύματος» και μάλιστα τα νεότερα σε ηλικία, που ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτοδυναμία ίσως βρεθούν πρόθυμοι απ' τον ΣΥΝ να το συνδράμουν. Αποψη που προκαλεί την οργή των «ανανεωτών».

Απ' την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης μιλώντας χτες στον Ρ/Σ «City» επανέλαβε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να δηλώνει αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας», ενώ τάχτηκε σαφώς υπέρ της ψήφου «ανοχής» σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την οποία προτιμά απ' την «ακυβερνησία». Εισήγαγε δε την άποψη ότι κυβερνήσεις με οριακές πλειοψηφίες είναι «εξαιρετικά εύθραυστες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ικανότητά τους να προωθούν συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος των κοινωνιών», άποψη που στην προέκτασή της δίνει άλλοθι και στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού ισχυρίζεται ότι η ισχνή κοινοβουλευτική της δύναμη την εμποδίζει να πάρει φιλολαϊκά μέτρα και όχι η ταξική πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου. Και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια, πρέπει να αναζητηθούν άλλου τύπου συνθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων να αναζητείται και η κυβέρνηση, η οποία υπάρχει με ψήφο ανοχής».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα αρχίζουν την Παρασκευή οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ, που καλείται να αποφανθεί επί του κειμένου που επεξεργάστηκε η Επιτροπή Προγράμματος ως συμβολή στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, καθώς το Σώμα απαρτίζεται απ' τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού Συνεδρίου όπου το «αριστερό ρεύμα» είχε την πλειοψηφία. Παρ' όλα αυτά, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αποφάσισε την Κυριακή να μην ψηφίσει το κείμενο και να καταθέσει δικό της, χωρίς ωστόσο να το θέσει σε ψηφοφορία.

Το Διαρκές Συνέδριο επισκιάζεται απ' τη μάχη για τη σειρά κατάταξης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία του ΣΥΝ υποστηρίζει για επικεφαλής τον Ν. Χουντή. Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» τον Δ. Παπαδημούλη, η δήλωση του οποίου χτες: «Διεκδικώ την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιό μας, γιατί πιστεύω ότι αυτό θα υπηρετήσει και την εκλογική μας επιτυχία στις ευρωεκλογές και την αξιοκρατία μέσα στο κόμμα μου», προκάλεσε δυσαρέσκεια σε στελέχη της πλειοψηφίας, καθώς είδαν σ' αυτήν «αιχμές» σε βάρος του Ν. Χουντή. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στις αρχές Μάρτη θα αναδείξει τον επικεφαλής. Οποιος έρθει δεύτερος σ' αυτό θα καταλάβει την τρίτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η δεύτερη θα καταληφθεί από στέλεχος προερχόμενο απ' τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Τραπεζικός υπάλληλος δίνει στοιχεία για το «μαύρο χρήμα»

Νέα στοιχεία για τη διακίνηση του «μαύρου χρήματος» αναμένεται να έρθουν σε γνώση του 4ου ειδικού ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, που διενεργεί την έρευνα για το σκάνδαλο της «Ζήμενς». Ανώτατος τραπεζικός υπάλληλος που εργάζεται σε τράπεζα του εξωτερικού και θεωρείται μάρτυρας - «κλειδί» θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα παραλογιστήρια της «Ζήμενς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας έχει έρθει σε επαφή με τον Ν. Ζαγοριανό για να καταθέσει ενώπιόν του τις επόμενες μέρες και θα αναφερθεί σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διακινήθηκε «μαύρο χρήμα» της «Ζήμενς» προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Ν. Ζαγοριανός έχει μεν στη διάθεσή του έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται η διακίνηση «μαύρου χρήματος» της «Ζήμενς», αλλά εντοπίζει μεγάλα προβλήματα για να φτάσει στα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τους ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απροθυμία πιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού να συνδράμουν στο αίτημα του 4ου ειδικού ανακριτή σχετικά με το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των 38 φερόμενων υπόπτων ατόμων και να δώσουν στοιχεία για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί δύο χώρες, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσει και τρίτη. Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές συνεχίζουν να προβάλλουν προσκόμματα, προκειμένου να προστατέψουν τους πελάτες τους.

Πάντως, ο Ν. Ζαγοριανός αυτές τις μέρες εξετάζει μάρτυρες για τη σύμβαση 8002 της «Ζήμενς» με τον ΟΤΕ και την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου, που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση, άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου σε βαθμό κακουργήματος.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Τελευταίο «αντίο» στη σ. Αμάλια Νιοχωρίτη

Το τελευταίο αντίο στην Αμάλια Νιοχωρίτη που έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 χρόνων, είπε πλήθος κόσμου, προχτές Κυριακή, στο χωριό Μαντζαβινάτα Κεφαλονιάς, σύζυγο του αξέχαστου επαναστάτη και άξιου στελέχους του ΚΚΕ, Βαγγέλη Νιοχωρίτη. Στη μνήμη της Αμάλιας Νιοχωρίτη έστειλε στεφάνι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στεφάνια κατέθεσαν στελέχη της Επιτροπής Περιοχής Πελ/νήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς, της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η ΚΟΒ Ληξουριού.

Ο Σπύρος Φαρακλός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου - Νησιών και γραμματέας της ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό προς τη νεκρή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αγαπημένη μας σ. Αμάλια, σήμερα όλο το κόμμα στέκεται μπροστά σου, με απέραντο σεβασμό και θλίψη για το χαμό σου.

Τιμά τη σεμνή συντρόφισσα της ζωής, ενός ακριβού μας συντρόφου, του Βαγγέλη Νιοχωρίτη που στάθηκε δίπλα του αφοσιωμένη στον ίδιο, στο μεγάλο και σκληρό αγώνα του, για τα δίκια του λαού μας, αλλά και στην ιδεολογία και την ιστορική πορεία του τιμημένου ΚΚΕ.

Με την ίδια καρτερία, πίστη και αφοσίωση αντιμετώπισες και τις πίκρες και τις στενοχώριες από τις διώξεις που υπέστη ο σύντροφος Βαγγέλης, - μια και "χρειάστηκε" να τον περιμένεις 23 χρόνια για να επιστρέψει από τις φυλακές και τις εξορίες και μόλις το 1972 να παντρευτείτε!! - κάτι πού για τον ίδιο αποτέλεσε μεγάλη δύναμη, αλλά και λόγο και αιτία να σε αγαπήσει και να σε λατρέψει μοναδικά όπως ξέρουμε όλοι εμείς που τον ζήσαμε από κοντά.

Μπορεί να μην ήσουν μέλος του Κόμματος η ίδια, αλλά η αφοσίωση και η προσφορά σου ήταν συγκινητική και αναγνωρίσιμη. Η αφοσίωση αυτή και των δυο σας στο κόμμα και πάντα με το ειδικό βάρος του καθενός, εκφράζεται σήμερα με μια κοινή απόφασή σας να χαρίσετε σε αυτό τα περιουσιακά σας στοιχεία, δίνοντας έτσι μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι η προσφορά στην υπόθεση του λαού μας δεν έχει όρια, ούτε χρονικούς περιορισμούς. Αγαπημένη μας σ. Αμάλια μαζί με το σ. Βαγγέλη θα αποτελείτε ένα σύμβολο για τις νεότερες γενιές.

Στη μνήμη της ΑΜΑΛΙΑΣ ΝΙΟΧΩΡΙΤΟΥ κατέθεσαν 50 ευρώ η ΠΕΑΕΑ Ληξουρίου και 300 ευρώ στη ΝΕ έδωσαν σύντροφοι, οπαδοί και φίλοι για το Αρχείο του κόμματος.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του Γιάννη Κυριακίδη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για το θάνατο του Γιάννη Κυριακίδη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του Μαρία Κυριακίδου, στην κόρη τους Πηνελόπη και στην εγγονή τους Ηώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ