Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στο επίκεντρο ξανά οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στην Κουμουνδούρου η πρόταση του Φ. Κουβέλη (σε συνέντευξή του στην «Real News»), σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο ΣΥΝ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής στο ΠΑΣΟΚ, αν αυτό αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Κανάλι 1», προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας «ο Φ. Κουβέλης απλώς αναφέρει διαπιστωτικά ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις διαβουλεύονται και μ' αυτήν την έννοια αναφέρει ενδεχόμενα» και συμπληρώνοντας: «Δε θεωρούμε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο συνεργασίας ή στήριξης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, προέβλεψε ότι «μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία θα είναι μια βραχύβια κυβέρνηση (...) Θα αποτελεί τελεία και παύλα για το δικομματισμό».

Ο Α. Καρίτζης ρωτήθηκε για το αν διαβλέπει κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΝ και απάντησε: «Αν προκύψει κάτι τέτοιο, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα θέμα το οποίο την ευθύνη του τι θα γίνει την παίρνουν τα στελέχη, οι δυνάμεις μέσα στον ΣΥΝ, στην Αριστερά που θα βάλουν τέτοιο θέμα». Υπενθυμίζουμε ότι το ενδεχόμενο αυτό προβάλλεται από στελέχη του «αριστερού ρεύματος» και μάλιστα τα νεότερα σε ηλικία, που ισχυρίζονται ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτοδυναμία ίσως βρεθούν πρόθυμοι απ' τον ΣΥΝ να το συνδράμουν. Αποψη που προκαλεί την οργή των «ανανεωτών».

Απ' την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης μιλώντας χτες στον Ρ/Σ «City» επανέλαβε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να δηλώνει αδιάφορη για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας», ενώ τάχτηκε σαφώς υπέρ της ψήφου «ανοχής» σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, την οποία προτιμά απ' την «ακυβερνησία». Εισήγαγε δε την άποψη ότι κυβερνήσεις με οριακές πλειοψηφίες είναι «εξαιρετικά εύθραυστες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ικανότητά τους να προωθούν συγκεκριμένη πολιτική προς όφελος των κοινωνιών», άποψη που στην προέκτασή της δίνει άλλοθι και στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού ισχυρίζεται ότι η ισχνή κοινοβουλευτική της δύναμη την εμποδίζει να πάρει φιλολαϊκά μέτρα και όχι η ταξική πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου. Και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια, πρέπει να αναζητηθούν άλλου τύπου συνθέσεις, στο πλαίσιο των οποίων να αναζητείται και η κυβέρνηση, η οποία υπάρχει με ψήφο ανοχής».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα αρχίζουν την Παρασκευή οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ, που καλείται να αποφανθεί επί του κειμένου που επεξεργάστηκε η Επιτροπή Προγράμματος ως συμβολή στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, καθώς το Σώμα απαρτίζεται απ' τους συνέδρους του τελευταίου τακτικού Συνεδρίου όπου το «αριστερό ρεύμα» είχε την πλειοψηφία. Παρ' όλα αυτά, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αποφάσισε την Κυριακή να μην ψηφίσει το κείμενο και να καταθέσει δικό της, χωρίς ωστόσο να το θέσει σε ψηφοφορία.

Το Διαρκές Συνέδριο επισκιάζεται απ' τη μάχη για τη σειρά κατάταξης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία του ΣΥΝ υποστηρίζει για επικεφαλής τον Ν. Χουντή. Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» τον Δ. Παπαδημούλη, η δήλωση του οποίου χτες: «Διεκδικώ την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιό μας, γιατί πιστεύω ότι αυτό θα υπηρετήσει και την εκλογική μας επιτυχία στις ευρωεκλογές και την αξιοκρατία μέσα στο κόμμα μου», προκάλεσε δυσαρέσκεια σε στελέχη της πλειοψηφίας, καθώς είδαν σ' αυτήν «αιχμές» σε βάρος του Ν. Χουντή. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα στις αρχές Μάρτη θα αναδείξει τον επικεφαλής. Οποιος έρθει δεύτερος σ' αυτό θα καταλάβει την τρίτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, καθώς η δεύτερη θα καταληφθεί από στέλεχος προερχόμενο απ' τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ