ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ ζητούν στρατό για το Αφγανιστάν
  • Πρώτη επαφή της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ρ. Χόλμπρουκ
  • Προγραμματίζεται επίσκεψη της υπουργού στις ΗΠΑ στις 23 του Φλεβάρη

Τις πρώτες απαιτήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για συνδρομή με περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στον πόλεμο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, άκουσε την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Απ ό,τι φαίνεται, η πρώτη επαφή της Ελληνίδας υπουργού με τον «ειδικό εντεταλμένο» της Ουάσιγκτον για τις υποθέσεις του Αφγανιστάν και του Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Μόναχο, «πήγε καλά», καθώς εξασφαλίστηκε η πρώτη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός και από το παρελθόν Ρ. Χόλμπρουκ διατύπωσε απερίφραστα την αμερικανική απαίτηση για την ελληνική συνεισφορά σε δυνάμεις (ελικόπτερα «Απάτσι»), που θα μπορούν να εμπλακούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Οπως είναι γνωστό, αυτή είναι παλιά και πάγια αμερικανική απαίτηση, η οποία, όμως, επανέρχεται με «δημοκρατικό» περίβλημα από τη νέα αμερικανική ηγεσία, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι το Αφγανιστάν είναι το κύριο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, ο νέος Πρόεδρος αποφάσισε να διπλασιάσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η ...συμβολή της Ελλάδας στην επιδρομή διαρκείας των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, προφανώς, θα συζητηθεί λεπτομερέστερα στην επίσκεψη στις ΗΠΑ που «έκλεισε» η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την πρώτη επαφή που είχε με τον Χόλμπρουκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 23 Φλεβάρη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εφημερίδες, η ΥΠΕΞ θα μεταβεί αρχικά στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν και την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον. Οπως λένε στο ΥΠΕΞ συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη, στόχος της συνάντησης είναι να ανοίξει νέος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, μετά το τέλος της διακυβέρνησης Μπους και της ανάληψης της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη διάρκεια των επαφών που θα έχει η υπουργός δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Λευκό Οίκο.

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΟΙΟ
«Η κυπριακή κυβέρνηση θα πράξει εκείνο που πρέπει»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κοινοποιήθηκε στην κυπριακή κυβέρνηση η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων για το Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάνω στα ερωτήματα που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας τη συμβουλή της Επιτροπής, με αφορμή το πλοίο Monchegorsk, κυπριακής σημαίας, που εμφανίζεται να μεταφέρει φορτίο από το Ιράν στη Γάζα και βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού.

Την απάντηση, η οποία και αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, παρέλαβε από τον Ιάπωνα προεδρεύοντα, πρέσβη Yukio Takasu, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, με το κείμενο να παραμένει απόρρητο ενώ αναμένονται και οι τοποθετήσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει πολύ σοβαρά την απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στο θέμα του πλοίου Monchegorsk και όταν θα είναι έτοιμη θα δώσει τις απαντήσεις της και θα πράξει εκείνο που πρέπει, χωρίς να θέτει χρονοδιαγράμματα. Οπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τις επιλογές της Λευκωσίας σχετικά με τα επόμενα βήματά της, «υπάρχουν διάφορες επιλογές», τις οποίες αρνήθηκε να αναφέρει, και θα το κάνει μόνο όταν υπάρξουν οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Ο Σ. Στεφάνου ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει την Επιτροπή Κυρώσεων για την απόφασή της, είπε ότι «δεν είναι θέμα της Επιτροπής, είναι ένα θέμα που απασχολεί διάφορους, είμαστε σε επαφή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενημερώσει αυτούς που χρειάζεται, πάντοτε στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται».

Πλήρη στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το όλο ζήτημα του επίμαχου πλοίου, εξέφρασε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Τέλος σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία κ. Σούμσκι, υποστήριξε ότι το πλοίο που βρίσκεται στη Λεμεσό δεν είναι ρωσικών συμφερόντων και το μόνο ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι η ασφάλεια του πληρώματος, το οποίο είναι ρωσικής υπηκοότητας.

Εκδηλώσεις για τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 18ο Συνέδριο και την οικονομική εξόρμηση, στην Κυπαρισσία αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στην ταβέρνα «Αρκαδιά» στην πάνω πόλη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο» οργανώνει η ΚΟΒ Κατασκευών της Οργάνωσης Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη 11 Φλεβάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ στην οδό 1821 αρ. 39 στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ και το ΝΣ της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», την Πέμπτη 12/2, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην Κοκκινιά

H ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει συσκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ για το Σοσιαλισμό μπροστά στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

-- Την Παρασκευή 13/2 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς (Τερψιθέας 6). Ομιλητής ο Παν. Κατηφές, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

-- Τη Δευτέρα 16/2 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς (Κύπρου και Ηλιουπόλεως). Ομιλητής ο Θανάσης Βλότζος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 16/2 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Μπελογιάννη Κοκκινιάς (Σμύρνης 64). Ομιλητής ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος της ΑΕ Κοκκινιάς.

Στη Θεσσαλονίκη

Συσκέψεις πραγματοποιούνται επίσης για τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.

  • Η ΚΟΒ Πυλαίας, αύριο, Τετάρτη 11/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Πυλαία.
  • Η ΚΟΒ Χαριλάου, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Κόμματος στη Χαριλάου.
  • Η ΚΟΒ Κ.Τούμπας, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στην Κάτω Τούμπα.
  • Η ΚΟΒ Καλλιθέας, την Πέμπτη 12/2, στις 7 μ.μ. στα γραφεία Καλλιθέας του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, την Πέμπτη 12/2, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ.
Συνέντευξη Τύπου για το 18ο Συνέδριο

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 22 Φλεβάρη. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, Θεμιστοκλέους 2, αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ