ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
17η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπει ακόμα ψηλότερα ο πήχης

Με την 17η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΚΟΑ του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η προσυνεδριακή δουλειά του Κόμματος

Στόχος πάλης και καθήκον για τους κομμουνιστές της Αθήνας είναι να ριχτούν στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με ταξικό προσανατολισμό και σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, στο δρόμο της αντιμονοπωλιακής ρήξης και της ανατροπής. «Με ισχυρό ΚΚΕ, με γερές οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, στη βιομηχανία και στους άλλους κλάδους, στις εργατογειτονιές, να οργανώσουμε τη λαϊκή αντεπίθεση. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η οικοδόμηση, η διάταξη, δεν είναι τρέχον ζήτημα. Λύνει το ζήτημα προετοιμασίας, ετοιμότητας και σχεδιασμού για συνθήκες σκληρού αγώνα και διαμόρφωση αφοσιωμένης πρωτοπορίας για ανεβασμένες μορφές πάλης για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Από αυτό το πρίσμα εξετάζουμε και οργανώνουμε τη δουλειά μας στην εργατική τάξη, τα μεσαία στρώματα, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς. Για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής με την κοινωνική συμμαχία».

Το παραπάνω απόσπασμα, από την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης, δίνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το στίγμα της 17ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και με την οποία ολοκληρώθηκε η προσυνεδριακή δουλειά του Κόμματος. Στη Συνδιάσκεψη εγκρίθηκαν ομόφωνα οι Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος και για τα δύο θέματα του 18ου Συνεδρίου, εκλέχθηκε νέα Επιτροπή Πόλης και αντιπρόσωποι για το συνέδριο. Η νέα Επιτροπή Πόλης εξέλεξε και πάλι γραμματέα της τον σ. Δημήτρη Αρβανιτάκη. Την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την αντεπίθεση


Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, ο γραμματέας της Επιτροπής Πόλης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Είμαστε σε θέση ως πρωτοπορία να ξεπεράσουμε αδυναμίες και δυσκολίες, να εμψυχώσουμε, να δραστηριοποιήσουμε κόσμο να ορθώσει ανάστημα, να οργανωθεί η εργατική αντεπίθεση, να έχει όφελος το Κόμμα, το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το ριζοσπαστικό κίνημα στους μεσαίους. Σήμερα ως ΚΟΑ χρειάζεται να οργανώσουμε την αντιμονοπωλιακή πάλη, τη ρήξη με τα μονοπώλια, να επεκτείνεται η πάλη στο σύνολο των εργαζομένων, να αγκαλιάζει τις σύμμαχες δυνάμεις της εργατικής τάξης, τη νεολαία, τις γυναίκες, τη λαϊκή οικογένεια.

Ρήξη σημαίνει λαϊκές μάζες να υιοθετήσουν το αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πάλης και το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας, της κοινωνικοποίησης, της κατάργησης της ιδιοκτησίας των μονοπωλίων. Εδώ παίζει σοβαρό ρόλο η ιδεολογική δουλειά, η διαφώτιση, η οργάνωση, ο συντονισμός και οι μορφές πάλης. Στην Αθήνα, με μεγάλη συγκέντρωση της παραγωγής σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις, χρειάζεται να δούμε - και μπορούμε - ανεβασμένες μορφές πάλης απέναντι στα μονοπώλια και μαζική συμμετοχή όχι μόνο εργατών της επιχείρησης ή του κλάδου, αλλά μεγάλων λαϊκών μαζών.

Στο Λεκανοπέδιο η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων χειροτερεύει από την επίθεση του κεφαλαίου, των κομμάτων της αστικής τάξης, του οπορτουνισμού, των πουλημένων ηγεσιών του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Δυναμώνει η επίθεση του ρεφορμισμού από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τις άλλες πουλημένες ηγεσίες. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας είναι στην πράξη βραχίονας της ΓΣΕΕ, πυροσβεστήρας της ταξικής πάλης και κοινωνικός εταίρος του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας.

Προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του κινήματος


Για να παίξει το ρόλο της η εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα σε συμμαχία με τους μικρούς ΕΒΕ χρειάζεται ανασύνταξη ώστε να συγκεντρώσει δυνάμεις η ταξική ριζοσπαστική γραμμή και να περάσει σε αντεπίθεση, να γίνει ικανό στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, για να αποτρέπει τα χειρότερα, να έχει κατακτήσεις και στην πορεία κατάκτηση της εξουσίας.

Εξετάζουμε τι κίνημα χρειάζεται σήμερα και τι σημαίνει στην πράξη ανασύνταξη, πολιτικοποίηση, με βάση και την πείρα της Κομματικής Οργάνωσης. Στο εργατικό κίνημα, το πλαίσιο πάλης να αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ανάγκες (μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία κ.ά.) και να έχει ως πολιτικο-ιδεολογικό υπόβαθρο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Με σταθερή την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική γραμμή να αντιμετωπίζει τις θεωρίες της λεγόμενης "ενότητας στο πρόβλημα".

Χρειάζεται σφοδρός πόλεμος με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό για να τραβήξουμε στην ταξική οργάνωση και πάλη μάζες που έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Μάζες επίσης που δεν τους εμπιστεύονται και δεν έχουν κάνει το βήμα να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις. Ανασύνταξη σημαίνει, στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ, ως φορέας που συσπειρώνει ταξικά συνδικάτα, συνδικαλιστές, επιτροπές αγώνα, να αναγνωρίζεται από την εργατική τάξη ως ο μοναδικός εκπρόσωπός της στο συνδικαλιστικό επίπεδο και οργανωτής της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Να διευρύνει τις δυνάμεις του με την προσέλκυση νέων εργατικών μαζών και συνδικάτων, να γίνουν βήματα στην ταξική ενότητα της εργατικής τάξης.

Εχουμε δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα, το κύρος του ΠΑΜΕ έχει ανέβει, παρά τις όποιες αδυναμίες. Την προηγούμενη περίοδο το ΠΑΜΕ οργάνωσε 20 πανελλαδικές απεργίες με σημαντική δουλειά στην Αθήνα και μεγάλη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό και την οικονομική κρίση. Πραγματοποιήθηκαν από το ΠΑΜΕ πάνω από 30 συλλαλητήρια, πάνω από 10 καταλήψεις υπουργείων, οργανισμών. Χρησιμοποιήθηκαν μορφές πάλης που έδωσαν την πρωτοβουλία κινήσεων στο ταξικό κίνημα. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για ζητήματα Υγείας, Πρόνοιας, Υγιεινής και Ασφάλειας, Παιδείας. Επίσης, δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε εργαζόμενους που χτυπήθηκαν από την εργοδοσία, σε μετανάστες, σε λαούς που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Την τετραετία, οι ταξικές δυνάμεις, τα συνδικάτα που ακολουθούν το ΠΑΜΕ τράβηξαν στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες εργατικές μάζες που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, καθώς και ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές που δεν έχουν απεγκλωβιστεί ολοκληρωτικά από τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ. Στο συνέδριο του ΕΚΑ πάνω από 60 αντιπρόσωποι που δεν ήταν εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων, στήριξαν το ΠΑΜΕ. Να συνεχίσουμε σταθερά με αυτή τη γραμμή και τους στόχους.

Να γίνουμε ακόμα πιο ικανοί

Ανασύνταξη και αντεπίθεση, επίσης, σημαίνει συγκρότηση νέων κλαδικών, νομαρχιακών συνδικάτων, όπως έγινε στις τηλεπικοινωνίες, στο χρηματοπιστωτικό, χωρίς ταλαντεύσεις, γιατί έτσι ενισχύεται η ταξική ενότητα του κλάδου, η προσέλκυση στην πάλη νέων μαζών και ενισχύεται το ΠΑΜΕ. Εχει ωριμάσει η προώθηση παρόμοιων συνδικάτων, με καλή προετοιμασία, μπορούμε να προχωρήσουμε στην Ενέργεια, τις αστικές συγκοινωνίες, τη Δημόσια Υγεία, τους ΟΤΑ. Τα 22 κλαδικά συνδικάτα στην Αθήνα, όπου έχουν πλειοψηφία οι ταξικές δυνάμεις, είναι δύναμη για την ταξική ενότητα, την οργάνωση της ταξικής πάλης και την αντιμετώπιση του ρεφορμισμού. Γι' αυτό ανασύνταξη σημαίνει μαζικοποίηση, συγκρότηση παντού σωματειακών επιτροπών με αξιοποίηση εργατών πέρα από την επιρροή του Κόμματος.

Σε χώρους δουλειάς όπου τα κλαδικά συνδικάτα δεν έχουν δυνάμεις και τα επιχειρησιακά είναι εργοδοτικά και κυριαρχεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός να συγκροτούνται Επιτροπές Αγώνα.

Ανασύνταξη σημαίνει να ξεπεράσουμε αδυναμίες για το πώς δουλεύουμε στα συνδικάτα. Στα συνδικάτα σε όλες τελικά τις μαζικές οργανώσεις και γενικότερα μέσα στο λαό, οι κομμουνιστές πρέπει να γίνουμε πιο ικανοί σε επιχειρήματα, μορφές οργάνωσης και δράσης. Να μάθουμε να έχουμε υπομονή, να πλησιάζουμε, να συζητάμε, να τραβάμε στην πάλη νέες μάζες που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, χωρίς φυσικά να κάνουμε αβαρίες στη γραμμή και τις μορφές πάλης».

Για την καθοδηγητική δουλειά

Για την καθοδηγητική δουλειά η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Η καθοδηγητική μας δουλειά να ανεβάζει τη μαχητικότητα, την πρωτοβουλία των οργανώσεων. Να ανοίγουμε δρόμους με βάση τη στρατηγική μας. Να γενικεύουμε τη νέα πείρα που γεννιέται από τις σημερινές εξελίξεις. Να παλεύουμε ανυποχώρητα με τις δυσκολίες, χωρίς εφησυχασμό, να βγάζουμε συμπεράσματα από αδυναμίες ή και λάθη. Στις κεντρικές πρωτοβουλίες πρέπει να παίρνεται υπόψη το συνολικό πρόγραμμα δουλειάς, να προετοιμάζονται καλά για να χωνεύονται από τις ΚΟ.

Δουλειά με τη στρατηγική μας σημαίνει σχεδιασμός, εξειδίκευση σε επίπεδο κλάδου, ΚΟΒ, δήμου. Δίνουμε προτεραιότητα στη δουλειά στην εργατική τάξη, ωστόσο χρειάζεται να δυναμώσει η δουλειά στα μεσαία στρώματα, τις γυναίκες, τη νεολαία, όχι ως κάτι ξεχωριστό, αλλά ως συστατικό στοιχείο της ταξικής διάρθρωσης της Αθήνας. Στην Αθήνα υπάρχει εργατική τάξη και μεσαία στρώματα και πρέπει να εκφραστεί η αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, δεν μπορεί να μη συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό κατά κλάδο, δήμο, ΚΟΒ, τα ζητήματα των μεταναστών. Και φυσικά να αξιοποιηθεί η θετική πείρα. Για παράδειγμα, έχει αναπτυχθεί πολύπλευρη δράση για τους μετανάστες, με αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τόπους δουλειάς με μετανάστες εργάτες, συγκεντρώσεις, πολιτιστικές παρεμβάσεις, για το άσυλο, λειτουργεί σχολείο. Δεν έχει αγκαλιάσει όλες τις οργανώσεις αυτή η πείρα.

Εξειδίκευση και σχεδιασμός στους κλάδους

Η εξειδίκευση και ο σχεδιασμός στους κλάδους πρέπει να συνεχιστεί. Ιδιαίτερα σε ορισμένους κλάδους που δεν έχουμε εικόνα και σε νέες επιχειρήσεις. Η δυσκολία μας βρίσκεται πώς θα δουλεύουμε με μάζες χωρίς πείρα, πώς θα τις κινητοποιούμε κρατώντας σταθερή τη γενική γραμμή. Σε όλους τους κλάδους να παίρνουμε υπόψη το νέο εργατικό δυναμικό (νέες ηλικίες), γυναίκες και μετανάστες. Η εξειδίκευση κατά κλάδο, κατά πρόβλημα πρέπει να παίρνει υπόψη το επίπεδο συνείδησης, την κατάσταση σε επιχειρήσεις, ακόμα και διαφορές (ειδικότητες κ.ά.) που υπάρχουν στους εργαζόμενους.

Σε μεγάλο μονοπώλιο τροφίμων, για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο, με λίγες δυνάμεις δώσαμε με επιτυχία τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Σε άλλη επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, με λίγες δυνάμεις, αξιοποιώντας το νέο κλαδικό συνδικάτο και με διάφορες μορφές πάλης παρεμβήκαμε ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης και στις απολύσεις. Στην ΟΑ για παράδειγμα είχαμε άλλες δυσκολίες να συσπειρώσουμε έναν κόσμο, χωρίς να "ξεκοπούμε" μέσα σε συνθήκες κυριαρχίας του κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αυτό που μας βοήθησε ήταν η ορισμένη πείρα που είχαν αποκτήσει οι εργαζόμενοι από τη γνώση των θέσεών μας για τις αερομεταφορές και η παρέμβασή μας από τα κάτω, που βοήθησε να επηρεάσουμε σε γενικές συνελεύσεις του σωματείου.

Να λύνουμε με αποφασιστικότητα τα προβλήματα. Για παράδειγμα, καθυστερήσαμε στη συγκρότηση κλαδικού συνδικάτου στο χρηματοπιστωτικό γιατί υπάρχουν ταλαντεύσεις. Σήμερα, φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα στην προσέγγιση νέου κόσμου με την ύπαρξη του συνδικάτου. Οι εδαφικές οργανώσεις έχουν σωστό προσανατολισμό στην εργατική τάξη σε χώρους δουλειάς. Πρέπει να συστηματοποιηθεί ο συντονισμός κλαδικών - εδαφικών αχτίδων για τη δουλειά σε κλάδους και τόπους δουλειάς. Να δούμε πιο ειδικά τη δουλειά μας στους εργαζόμενους στον τόπο κατοικίας, τη δουλειά μελών των εδαφικών εκεί που εργάζονται, την παρέμβασή μας σε συγκροτήματα σχολείων, τους ΕΒΕ».


Γερά, σταθερά βήματα σε όλα τα μέτωπα

Η βελτίωση της δουλειάς με τη στρατηγική του ΚΚΕ, που έθεσε σαν στόχο και το 17ο Συνέδριο, αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων στη Συνδιάσκεψη. Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία από την πείρα που μεταφέρθηκε από τους ομιλητές:

  • Για τη δουλειά στην εργατική τάξη

-- Η δουλειά μας στα εργοστάσια της βιομηχανίας το διάστημα που πέρασε ήταν καλύτερα δεμένη με τη στρατηγική μας. Γι' αυτό και μετρήσαμε καλύτερα αποτελέσματα. Ανοίξαμε νέους δρόμους. Στρατολογήσαμε εργάτες από 11 εργοστάσια. Βελτιώσαμε την παρέμβαση με τον «Ριζοσπάστη», φτάνοντας να διακινήσουμε πάνω από 800 φύλλα σε εργοστάσια της βιομηχανίας με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.

-- Σε μεγάλο χώρο που έγινε πρόσφατα επιτυχημένη απεργία δουλέψαμε με σχέδιο και επιμονή. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων. Το σωματείο έγινε μέλος της ταξικής Ομοσπονδίας, οργανώσαμε μαζί με τους εργάτες απεργία, δώσαμε πάνω από 50 φύλλα «Ριζοσπάστη» τη μέρα της κινητοποίησης. Η καλύτερα σχεδιασμένη παρέμβασή μας σε μεγάλους και δύσκολους χώρους, έβαλε εμπόδια στην εργοδοσία, απέδωσε καρπούς. Πρόσφερε νέα πείρα στο ΠΑΜΕ και στο Κόμμα.

-- Η δημιουργία κλαδικών συνδικάτων έδωσε ώθηση στη δουλειά μας. Το παράδειγμα του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) είναι χαρακτηριστικό. Σε δυο χρόνια μετράει 400 μέλη. Καλύπτει έναν αχανή χώρο, όπου ο ανταγωνισμός οξύνεται. Προχωράει η συγκέντρωση, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για τους 23.000 εργαζόμενους του κλάδου στην Αθήνα. Το σωματείο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Μέχρι την ίδρυσή του υπήρχαν μόνο τα σωματεία του ΟΤΕ, της «Ιντρακόμ» και της WIND, πανελλαδικά, εργοδοτικά και δύσκαμπτα. Το σωματείο έδωσε και κέρδισε μάχες (15λεπτο διάλειμμα στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ, αποτροπή απολύσεων, καταβολή δεδουλευμένων στη «Λαννέτ» κ.ά.). Χτίζουμε σωματειακές επιτροπές. Οπου λειτουργούν, γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά, συσπειρώνουν κόσμο.

-- Ανάλογη είναι η εμπειρία από την ίδρυση και λειτουργία του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Στόχο έχει να συσπειρώσει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, με κάθε εργασιακή σχέση. Τα σωματεία των τραπεζών αρνούνται να εγγράψουν μέλη τους εργαζόμενους συμβασιούχους ή απασχολούμενους με άλλες ελαστικές σχέσεις εργασίας. Στον «Ευαγγελισμό» παλεύουμε να γραφτούν οι καθαρίστριες και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στο ενιαίο σωματείο, παρά τις αντιδράσεις των άλλων δυνάμεων.

-- Στον στρατηγικό τομέα της Ενέργειας, τρεις κύριες ομάδες επιχειρήσεων ανταγωνίζονται στην ελληνική αγορά και αξιοποιείται όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Το 2008 η βιομηχανική κατανάλωση έπεσε κατά 15%. Στην Ενέργεια πρέπει να αξιοποιηθεί η θετική πείρα από το κλαδικό σωματείο στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, η ίδρυση του οποίου έδωσε ώθηση στη δουλειά μας.

-- Η συνδυασμένη, επίμονη δουλειά, οι εξορμήσεις έξω από χώρους όπου έχουμε οργανωμένες δυνάμεις βοηθάει τη συζήτηση μέσα στο εργοστάσιο, στο γραφείο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι αδύνατο να τους προσεγγίσεις μέσα στο χώρο δουλειάς. Προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους. Παρεμβαίνουμε σε χώρους απ' όπου εργατοϋπάλληλοι αναχωρούν με πούλμαν και άλλα μέσα για τη δουλειά τους. Εδώ οι εδαφικές Αχτίδες και ΚΟΒ έχουν να κάνουν πολλή δουλειά.

-- Να αξιοποιήσουμε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα τους οπαδούς του Κόμματος και τις επιρροές της ΚΝΕ. Συμβαίνει πολλές φορές να ζητάμε από έναν οπαδό να κατέβει στη διαδήλωση μαζί μας, ενώ θα πρέπει να κουβεντιάζουμε για το πώς ο ίδιος θα κατεβάσει κι άλλους μαζί του, να βάλει κι άλλους στον αγώνα.

  • Για το ΠΑΜΕ

-- Με το ΠΑΜΕ κατακτήσαμε σπουδαία βήματα στο περιεχόμενο και τις μορφές της πάλης, αξιοποιώντας τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Το ΠΑΜΕ καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Συσπειρώνει σωματεία και συνδικαλιστές όπου πλειοψηφούν άλλες δυνάμεις. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε καλύτερα προσανατολισμένοι στους μετανάστες, στις γυναίκες, στους νέους εργαζόμενους. Παρεμβαίνουμε καλύτερα σε όλα τα μέτωπα, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον, το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων.

-- Στους εκπαιδευτικούς υπάρχει η υλική βάση για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια του οπορτουνισμού. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τη δύναμη που έχουν αυτές οι δυνάμεις στο χώρο. Χρειάζεται πιο αποφασιστικά να δουλέψουμε με τη στρατηγική μας. Να ανοίγουμε ολοκληρωμένα το ζήτημα της Παιδείας, συνδεδεμένο με την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Οπου το κάναμε, βγήκαμε κερδισμένοι. Συσπειρώσαμε, ανεβήκαμε και εκλογικά.

  • Για τη δουλειά στη νεολαία

-- Στα πανεπιστήμια κάναμε αποφασιστική στροφή, προσανατολίζοντας τη δουλιά μας στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, όπως και στα ΤΕΙ. Δώσαμε καλύτερα τη μάχη στο μέτωπο των ιδεών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο αντικομμουνισμός όχι μόνο αναπαράγεται, αλλά διδάσκεται κι όλας. Προσπαθούμε για τη συνδυασμένη δουλειά με τις κλαδικές Αχτίδες, η οποία, όπου προχώρησε, έδωσε αποτελέσματα.

-- Το ΠΑΜΕ και οι αγώνες του εμπνέουν χιλιάδες νέους υπάλληλους και εργάτες. Οι διαπαιδαγωγική δουλειά από το Κόμμα και την ΚΝΕ εντάθηκε. Νεολαίοι εργάτες πήραν μέρος σε απεργίες και απολύθηκαν. Εκτός από τον Ν. Νικολόπουλο, τρία ακόμα μέλη της ΚΝΕ έκαναν απεργία στις 10/12/2008 και απολύθηκαν. Πάνω από το 25% των φοιτητών της Αθήνας εργάζονται. Πρέπει διαρκώς να αναζητούμε τρόπους να προσεγγίζουν οι νέοι το ΠΑΜΕ. Πολλοί από αυτούς δεν έρχονται καν στο πανεπιστήμιο. Οι εδαφικές Αχτίδες μπορούν να συμβάλλουν με τη δράση τους στον τόπο κατοικίας αυτό το ζήτημα.

-- Γερές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε ΟΑΕΔ και νυχτερινά σχολεία σήμερα, σημαίνει γερές Κομματικές Οργανώσεις στους κλάδους αύριο. Σημαίνει ισχυροποίηση του Κόμματος εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να μπούμε. Η οικοδόμηση κλαδικών ΟΒ στη συνοικία βοήθησε συνολικά τον προσανατολισμό της δουλειάς στη συνοικία.

  • Για τη δουλειά με τους μετανάστες

-- Στις γειτονιές δουλέψαμε καλύτερα με τη συγκρότηση επιτροπών μεταναστών, με συσκέψεις. Ανοίξαμε δρόμους στη «Lady Fashion» και σε άλλους χώρους που οι εδαφικές Αχτίδες παρέβηκαν αποφασιστικά και με σχέδιο. Καθοριστική συμβολή έχει το Τριήμερο Μεταναστών του ΚΚΕ, τα σχολεία που λειτουργούν στο ΠΑΜΕ και στο στέκι στα Πατήσια. Πρέπει πιο αποφασιστικά να προχωρήσουμε σε σωματειακές επιτροπές μεταναστών. Να τους εντάξουμε στους μαζικούς φορείς. Υπάρχουν περιοχές όπου περισσότερο από το 30% των μαθητών είναι μετανάστες και οι γονείς τους δε συμμετέχουν στο σύλλογο γονέων. Οι διάφορες ΜΚΟ, η εκκλησία και άλλοι μηχανισμοί χειραγώγησης παρεμβαίνουν στους μετανάστες.

-- Η κρίση θα χτυπήσει και κλάδους με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Λόγω και της ελλείψης μεροκάματου, θα αντιμετωπίσουν ακόμα και οικονομικό πρόβλημα για την ανανέωση του δικαιώματος παραμονής στην Ελλάδα. Οι εμπειρία από τη δουλειά στους μετανάστες πρέπει να συζητηθεί μέχρι την τελευταία ΚΟΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ