ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Καλεί στην παναγροτική σύσκεψη

Το Σάββατο 14 του Φλεβάρη η πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σύσκεψη που διοργανώνει το Μπλόκο της Νίκαιας, μεθαύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στον Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο την ανασυγκρότηση του κινήματος, τη λειτουργία και ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου, απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε όλες τις δυνάμεις που συσπειρώνονται με το πλαίσιο πάλη της, τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Το κάλεσμα απηύθυναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασε στη Λάρισα, επισημαίνοντας ότι επόμενος μεγάλος σταθμός του αγροτικού κινήματος θα είναι ο μαζικός και αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ την Κυριακή 15 Μάρτη, που γίνεται με ευθύνη των Ενωτικών Ομοσπονδιών και της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας.

«Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ - τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου - χαιρετίζει αγωνιστικά όλους τους αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, που έδωσαν μαζικό και μαχητικό "παρών" στα μπλόκα του αγώνα, ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα κυρίως η μικρομεσαία αγροτιά και αποκάλυψαν τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης που δεν είναι άλλος από την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τη μαζική συμμετοχή των νέων αγροτών, καθώς και τη μαχητική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από το εργατικό - λαϊκό κίνημα κόντρα στις απόπειρες για ενεργοποίηση του λεγόμενου "κοινωνικού αυτοματισμού"».

Τα μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ υπογράμμισαν ότι στις κινητοποιήσεις αναδείχτηκαν οι δύο βασικές γραμμές που συγκρούονται στο αγροτικό κίνημα και σημείωσαν: « Μέσα από αυτόν τον αγώνα μας διαπιστώσαμε, για μια ακόμη φορά, τον επικίνδυνο ρόλο των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ καθώς και το λεγόμενο "νέο κίνημα" που επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί αυτό το διάστημα, των αγροτοσυνδικαλιστών που στηρίζουν την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Είδαμε, για άλλη μια φορά, τους αγροτοσυνδικαλιστές αυτούς να σπάνε τα μπλόκα στην πιο κρίσιμη φάση των κινητοποιήσεων προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην κυβέρνηση.

Εγινε φανερό ότι στο αγροτικό κίνημα σήμερα υπάρχουν και συγκρούονται δύο βασικές γραμμές. Η πρώτη εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, υπονομεύει τις κινητοποιήσεις στο πιο κρίσιμο σημείο τους, όπως έγινε στα μπλόκα των Τεμπών και Μικροθηβών. Η δεύτερη γραμμή συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η γραμμή πάλης και τα αιτήματα που έθεσαν οι Ομοσπονδίες και τα μπλόκα τα οποία στήριξε και η ΠΑΣΥ, απαντούν στις σημερινές ανάγκες, συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους».

Και καταλήγοντας, επεσήμαναν, ότι η πείρα που αποκομίστηκε από τις κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια, δείχνει ότι οι αγώνες όσο μαζικοί και αν είναι δεν φτάνουν από μόνοι τους να αποτρέψουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Χρειάζεται, πρόσθεσαν, να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική, κάτω και από την πίεση του κινήματος, με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας μας και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.
  • Θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια δωρεάν και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
  • Θα αναβαθμίζει κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στάχτη στα μάτια της αγροτιάς

Ανακοινώθηκαν ξανά ...Εθνικός Διάλογος και το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής...

Τη «μάσκα» του διαλόγου χρησιμοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να κρύψει τα προβλήματα και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει και θα εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε χτες πως αρχίζει από αύριο Παρασκευή ο Εθνικός Διάλογος για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα βάλει μπρος τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ). Ομως από διάλογο μέχρι τώρα οι αγρότες χόρτασαν. Από λύσεις στα προβλήματά τους δεν είδαν και ούτε θα δουν όσο ακολουθούνται οι αντιαγροτικές εντολές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Τι θετικό δηλαδή θα βγάλει ο Εθνικός Διάλογος του Χατζηγάκη σε όφελος της αγροτιάς;.. Θα αυξηθεί έτσι το αγροτικό εισόδημα, θα υπάρξουν καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα αυξηθούν οι επιδοτήσεις, θα λυθεί το πρόβλημα των αγροτικών χρεών, θα προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή, θα βρεθούν μήπως μαγικές συνταγές να μην ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες;

Οσο για το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, που ο Σ. Χατζηγάκης επαίρεται ότι αυτός δημιούργησε το 1992, τι προσέφερε μέχρι τώρα στους αγρότες; Το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής το χρησιμοποίησαν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για τη δημιουργία απατηλών εντυπώσεων. Αλλά τόσα χρόνια τώρα δεν προσέφερε απολύτως τίποτα στους αγρότες και τον αγροτικό τομέα. Αλλωστε, ο «θεσμός» αυτός απαξιώθηκε ακόμα και από τους γαλαζοπρασινορόζ υποστηρικτές του... Τι θα προσφέρει τώρα η «αναγέννηση» του ΕΣΑΠ από τον Χατζηγάκη;...

Βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο όνομα του Εθνικού Διαλόγου ανακοίνωσε πως αύριο το απόγευμα στις 6.00 θα γίνει σύσκεψη στα Καμένα Βούρλα της Φθιώτιδας με εκπροσώπους από τους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας και στις 21-22 του Φλεβάρη ανακοίνωσε ανάλογη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο Σ. Χατζηγάκης επιχείρησε να εμφανίσει ότι με το ψευτοπάκετο των αποζημιώσεων λύθηκε το πρόβλημα των αγροτών και ότι τα 500 εκατ. έφτασαν για να σταματήσουν τα μπλόκα... Πρόκειται για άλλο ένα κυβερνητικό μύθευμα που η μαχόμενη αγροτιά δεν πρέπει να αφήσει αναπάντητο.

ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Στόχος οι ιδιωτικοποιήσεις

Η πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών είναι για την κυβέρνηση «θεσμικός και οικονομικός στόχος».

Το στίγμα αυτό έδωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη εναρμόνιση με τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανέφερε ο υπουργός, «η μεταρρύθμιση και οι αποκρατικοποιήσεις εκεί που έχουν ξεκινήσει, όπως, για παράδειγμα, στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", θα προχωρήσουν», όπως θα προχωρήσει και «η εναρμόνιση του θεσμικού μας πλαισίου με αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ειδικότερα για τον όμιλο της «Ολυμπιακής» και τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τη MIG, ο Ευρ. Στυλιανίδης εμφανίστηκε «μετρημένα αισιόδοξος» πως «όλα θα πάνε καλά». Σε ερώτηση αν υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι, είπε ότι «εμφανίζεται μια κινητικότητα, αλλά ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί».

Για το «σχέδιο ανασυγκρότησης» του ΟΣΕ, που προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού, περικοπές δρομολογίων και σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια, ο Ευρ. Στυλιανίδης είπε ότι έχει ήδη πάρει τις απόψεις «συμβούλων της αγοράς» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεχή συζήτηση για να δούμε πώς θα εξελιχθεί το "project" που είχε προσχεδιαστεί, με τις κατάλληλες όμως συμπληρώσεις και διορθώσεις στα σημεία εκείνα που κρίνονται αναγκαίο να γίνουν».

Για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), είπε ότι το θέμα μελετάται, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις που αφορούν την εκχώρηση στους ιδιώτες, πέραν της κατασκευής κτιρίων, και του επιχειρησιακού ελέγχου των αεροδρομίων.

ΝΕΟ ΙΝΚΑ
Να καθοριστούν ανώτατες τιμές

Καθορισμό ανώτατων τιμών και ανώτατου ποσοστού κέρδους ζητάει, μεταξύ άλλων, το «Νέο ΙΝΚΑ» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική οργάνωση προτείνει: Να επανεξεταστεί η επαναφορά του καθορισμού ανώτατης επιτρεπτής τιμής. Να καταργηθεί ή να μειωθεί ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Να καθοριστεί ελάχιστη και ανώτατη τελική λιανική τιμή στα προϊόντα, η οποία θα προκύπτει από την ελάχιστη τιμή, πολλαπλασιάζοντας το κόστος του παραγωγού επί ένα νομοθετημένο συντελεστή. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ να μην είναι μεγαλύτερες από τον επίσημο δείκτη τιμών καταναλωτή ή το ποσοστό αύξησης της ΕΓΣΣΕ κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ