ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αξιώσεις για μεγαλύτερη κρατική στήριξη

Αμεση ανταπόκριση Καραμανλή. Ερχονται νέες τσουχτερές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα

Το «πράσινο φως» για την ικανοποίηση σειράς αξιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, με γνώμονα τη μεγέθυνση των κερδών τους ακόμα και μέσα από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας ασφαλίσεων όπως εκείνες που αφορούν καταστροφικές ζημιές και από την παροχή διευκολύνσεων στις εταιρείες να λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Εκείνοι από την πλευρά τους ...δεσμεύτηκαν ότι θα επιβάλουν και φέτος υπέρογκες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων, με πρόσχημα το διπλασιασμό των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης. Οι αυξήσεις σε πρώτη φάση αναμένονται το φετινό Ιούνη και μέχρι τον Ιούνη του 2010 θα είναι της τάξης τουλάχιστον του 12%. Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών τονίζουν παράλληλα ότι οι ανατιμήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες στο βαθμό που θα αυξηθούν τα τιμολόγια των αντασφαλιστών προς τις ίδιες τις εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια μέχρι τον Ιούνη του 2012. Συγκεκριμένα, από 500.000 ευρώ ανά ατύχημα για σωματικές βλάβες και 100.000 ευρώ ανά ατύχημα για υλικές ζημιές που είναι τα όρια σήμερα, θα αναπροσαρμοστούν τελικά στο 1 εκατ. ευρώ για σωματικές βλάβες ανά θύμα και 1 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές.

Ενδιαφέρον από τη χτεσινή γενική συνέλευση ήταν η άμεση ανταπόκριση του Κ. Καραμανλή στην αξίωση που πρόβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης Φ. Μπράβος για παρέμβαση της κυβέρνησης και συναίνεση των καταναλωτικών Ενώσεων με στόχο την κατάρτιση ενός ...επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα κάλεσε την Ενωση σε «συνεργασία και διαβούλευση» με το υπουργείο Οικονομικών, την Εποπτική Αρχή και τις ενώσεις των καταναλωτών «ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο δράσης για υγιή ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης». Οι αξιώσεις που μόλις λίγα λεπτά πριν είχε προβάλει ο πρόεδρος είναι αποκαλυπτικές για το πού το πάνε κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες:

  • Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ από 2,3% στο 9%, πράγμα το οποίο σημαίνει αφ' ενός αύξηση των ασφαλίστρων, αφ' ετέρου αύξηση του πελατολογίου των εταιρειών.
  • Ανάδειξη (βλ. προώθηση των γνωστών βλέψεων των εταιρειών) του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στην Κοινωνική Ασφάλιση και συγκεκριμένα στο δεύτερο πυλώνα που αφορά τα επαγγελματικά ταμεία και τον τρίτο που είναι η ιδιωτική ασφάλιση.
  • Μαζική ασφάλιση έναντι καταστροφικών ζημιών για τα νοικοκυριά της χώρας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πρόκειται για πάγια αξίωση των ασφαλιστικών εταιρειών περί υποχρεωτικότητας τέτοιων ασφαλίσεων την τελευταία δεκαετία που επαναφέρεται κατά καιρούς με πρόσχημα σεισμούς, πυρκαγιές κλπ.
  • Ειδικά φορολογικά κίνητρα για ατομικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα.
  • Προϋποθέσεις «συνεργασίας» των εταιρειών με δημόσια νοσοκομεία.
  • Αντιμετώπιση του θέματος των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και σκαφών.
  • Αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη, με άλλα λόγια μείωση των σχετικών αποζημιώσεων σε επίπεδα που οι εταιρείες κρίνουν «αντικειμενικά» κατά το συμφέρον τους.
ΤΙΜΕΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
Αύξηση 10,1% από τις αρχές του χρόνου

Την ίδια περίοδο οι τιμές στο αργό πετρέλαιο «έπεσαν» 12,7%

Διαρκείς είναι οι ανατιμήσεις της αμόλυβδης βενζίνης τις τελευταίες βδομάδες, χωρίς κανέναν εμφανή λόγο και παρά τις φραστικές «κορόνες» της κυβέρνησης και τις συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με παράγοντες της αγοράς. Από την αρχή του χρόνου (2 του Γενάρη) η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 10,1%. Από τα 0,809 ευρώ ανά λίτρο έφτασε την Παρασκευή 13 του Φλεβάρη στα 0,891 ευρώ. Η τελευταία ανατίμηση, την περασμένη Παρασκευή, ήταν ύψους 1,14%.

Τα τελευταία χρόνια, όταν οι διεθνείς τιμές κατέγραφαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, αποδίδονταν με ευκολία σε αυτές, άμεσα ή έμμεσα, οι λιανικές τιμές που είχαν παράλληλη πορεία ανόδου. Ηταν μια καλή δικαιολογία. Μόνο όταν μειώνονταν οι διεθνείς τιμές και οι λιανικές τιμές της βενζίνης παρέμεναν σταθερές στην καλύτερη περίπτωση, οι παράγοντες της «αγοράς» έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχει καμία σχέση η διεθνής τιμής με τη λιανική τιμή. Ετσι και τώρα, η αυξητική πορεία της τιμής της αμόλυβδης κατά 10,1% συντελέστηκε με τις τιμές του αργού πετρελαίου να μειώνονται κατά 12,72%, από τα 42,98 δολάρια στις 2 του Γενάρη, στα 37,51 δολάρια στις 13 του Φλεβάρη.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές, χωρίς καμία δικαιολογία και χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισχυρή κερδοφορία των εταιριών διύλισης και εμπορίας.

ΕΣΕΕ
Γενικολογίες για τον ΟΑΕΕ

Μια γενικόλογη αναφορά σε άξονες συζήτησης γύρω από τη λειτουργία του Ταμείου, ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), παρουσία του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Κ. Παπαθανασίου. Συζητήθηκαν θέματα όπως η αποποινικοποίηση της καθυστέρησης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, ταχύτερης απονομής της σύνταξης, σταθερής χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ, κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του κλπ. Καμιά σχετική απόφαση δε λήφθηκε, επισημάνθηκε απλώς ότι θα συνεχιστούν οι επαφές γι' αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», τέθηκε το συνολικό πλαίσιο ενάντια στην αντιασφαλιστική νομοθεσία, στην οποία οφείλονται πολλά από τα προβλήματα του Ταμείου και των ασφαλισμένων. Η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τα 2/3, η θέση για εκλογή του ΔΣ και του διοικητή, τα ζητήματα της γενικότερης υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, τα θέματα που πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Μνημόνιο κατανόησης» για ΑΠΕ

«Μνημόνιο κατανόησης» στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με τον ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Ταρίκ Αλίεφ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών και πολυμερών ενεργειακών σχέσεων με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αν και το «αγκάθι» είναι η Τουρκία και το καθεστώς διέλευσης αερίου προς τρίτες χώρες από το δικό της κομμάτι του αγωγού. Εκκρεμεί επίσης η τετραμερής συμφωνία, μαζί με την Ιταλία, για την ολοκλήρωση και λειτουργία του αγωγού που θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις από μεθαύριο

Ακινητοποίηση των οχημάτων τους επ' αόριστον προγραμματίζουν από μεθαύριο Πέμπτη οι ιδιοκτήτες των περίπου 2.200 φορτηγών διεθνών μεταφορών.

Βασικά αιτήματα επαγγελματιών αυτοκινητιστών είναι να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι για τα παράνομα αλλοδαπά φορτηγά, καθώς και να προστατευτούν από τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, προσπαθούν να επιβιβαστούν στα φορτηγά και ενώ αυτά είναι εν κινήσει, στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών διεθνών μεταφορών προγραμματίζουν να παρατάξουν τα οχήματά τους δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου σε όλες τις εξόδους της χώρας και να αποκλείσουν την είσοδο και έξοδο εμπορευματικών οχημάτων από τα λιμάνια της Πάτρας, της Κορίνθου και της Ηγουμενίτσας.

Νέες προδιαγραφές για τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συμμόρφωση της Οδηγίας 2005/32/ΕΚ της ΕΕ. Το σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) υπέγραψε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Μπούγας.

Το ΠΔ καθορίζει τις απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια και τροποποιεί παλαιότερες αποφάσεις για τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης των συσκευών.

Νέα αιολικά πάρκα

Την κατασκευή 9 νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 35,1 MW ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Τα πάρκα θα εγκατασταθούν στα νησιά Κρήτη, Σάμο, Πάρο, Λέσβο, Ρόδο, Σίφνο και Λήμνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Τα έργα θα κατασκευαστούν από την εταιρεία ENERCON σε 24 μήνες για Κρήτη, Λήμνο, Σάμο και σε 12 μήνες για τα υπόλοιπα νησιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ