Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αξιώσεις για μεγαλύτερη κρατική στήριξη

Αμεση ανταπόκριση Καραμανλή. Ερχονται νέες τσουχτερές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα

Το «πράσινο φως» για την ικανοποίηση σειράς αξιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, με γνώμονα τη μεγέθυνση των κερδών τους ακόμα και μέσα από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας ασφαλίσεων όπως εκείνες που αφορούν καταστροφικές ζημιές και από την παροχή διευκολύνσεων στις εταιρείες να λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Εκείνοι από την πλευρά τους ...δεσμεύτηκαν ότι θα επιβάλουν και φέτος υπέρογκες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων, με πρόσχημα το διπλασιασμό των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης. Οι αυξήσεις σε πρώτη φάση αναμένονται το φετινό Ιούνη και μέχρι τον Ιούνη του 2010 θα είναι της τάξης τουλάχιστον του 12%. Οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών τονίζουν παράλληλα ότι οι ανατιμήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες στο βαθμό που θα αυξηθούν τα τιμολόγια των αντασφαλιστών προς τις ίδιες τις εταιρείες.

Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια μέχρι τον Ιούνη του 2012. Συγκεκριμένα, από 500.000 ευρώ ανά ατύχημα για σωματικές βλάβες και 100.000 ευρώ ανά ατύχημα για υλικές ζημιές που είναι τα όρια σήμερα, θα αναπροσαρμοστούν τελικά στο 1 εκατ. ευρώ για σωματικές βλάβες ανά θύμα και 1 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές.

Ενδιαφέρον από τη χτεσινή γενική συνέλευση ήταν η άμεση ανταπόκριση του Κ. Καραμανλή στην αξίωση που πρόβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης Φ. Μπράβος για παρέμβαση της κυβέρνησης και συναίνεση των καταναλωτικών Ενώσεων με στόχο την κατάρτιση ενός ...επιχειρησιακού σχεδίου για την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα κάλεσε την Ενωση σε «συνεργασία και διαβούλευση» με το υπουργείο Οικονομικών, την Εποπτική Αρχή και τις ενώσεις των καταναλωτών «ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα μακρόπνοο σχέδιο δράσης για υγιή ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης». Οι αξιώσεις που μόλις λίγα λεπτά πριν είχε προβάλει ο πρόεδρος είναι αποκαλυπτικές για το πού το πάνε κυβέρνηση και ασφαλιστικές εταιρείες:

  • Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλίστρων στο ΑΕΠ από 2,3% στο 9%, πράγμα το οποίο σημαίνει αφ' ενός αύξηση των ασφαλίστρων, αφ' ετέρου αύξηση του πελατολογίου των εταιρειών.
  • Ανάδειξη (βλ. προώθηση των γνωστών βλέψεων των εταιρειών) του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στην Κοινωνική Ασφάλιση και συγκεκριμένα στο δεύτερο πυλώνα που αφορά τα επαγγελματικά ταμεία και τον τρίτο που είναι η ιδιωτική ασφάλιση.
  • Μαζική ασφάλιση έναντι καταστροφικών ζημιών για τα νοικοκυριά της χώρας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Πρόκειται για πάγια αξίωση των ασφαλιστικών εταιρειών περί υποχρεωτικότητας τέτοιων ασφαλίσεων την τελευταία δεκαετία που επαναφέρεται κατά καιρούς με πρόσχημα σεισμούς, πυρκαγιές κλπ.
  • Ειδικά φορολογικά κίνητρα για ατομικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα.
  • Προϋποθέσεις «συνεργασίας» των εταιρειών με δημόσια νοσοκομεία.
  • Αντιμετώπιση του θέματος των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και σκαφών.
  • Αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη, με άλλα λόγια μείωση των σχετικών αποζημιώσεων σε επίπεδα που οι εταιρείες κρίνουν «αντικειμενικά» κατά το συμφέρον τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται και νέες ανατιμήσεις (2008-10-08 00:00:00.0)
Κοπτο-ραπτούδες (2007-04-13 00:00:00.0)
Νέες ανατιμήσεις για τους γιωταχήδες (2007-01-31 00:00:00.0)
Πάνω απ' όλα η αύξηση των κερδών! (2003-02-07 00:00:00.0)
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα και από την «πίσω πόρτα» (2000-01-12 00:00:00.0)
Ακόμα δεν έχετε δει αυξήσεις! (1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ