Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι!

Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής προτείνει με την έκθεσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας

Την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Αυτό ζήτησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2008-2009, την οποία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Ιδρύματος. Ο Γ. Προβόπουλος, επικαλούμενος την ανάγκη προώθησης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά και το αγοραίο επιχείρημα πως αν δεν αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα, «θα μας τιμωρήσουν οι αγορές», ζήτησε από την κυβέρνηση την προώθηση άμεσων και μεσομακροπρόθεσμων μέτρων σκληρής λιτότητας, πολύ πιο αυστηρών από τα ήδη σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την προώθηση «τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στα πλαίσια αυτά ζήτησε την «απελευθέρωση» όλων των αγορών, συμπεριλαμβανόμενης και της αγοράς εργασίας...

Ο Γ. Προβόπουλος επιτέθηκε κατά των αυξήσεων σε μισθούς και μεροκάματα, ισχυριζόμενος ότι «τη στιγμή που ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί το 2009 στο 1,8%, η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει αυξήσεις μισθών 6%». Και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Τα συμπεράσματα δικά σας». Παράλληλα, επανέφερε και πάλι το θέμα νέων ανατροπών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, προτείνοντας το σύστημα των τριών πυλώνων: α) μιας κατώτατης προνοιακής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ασφαλιστικά δικαιώματα β) τη χορήγηση κύριας σύνταξης ανάλογα με το ύψος των εισφορών κάθε εργαζόμενου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο γ) τη χορήγηση συντάξεων από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,5% (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για άνοδο 1,2%), ενώ θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού ανεργίας, καθώς η άνοδος της συνολικής απασχόλησης θα μειωθεί. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι σε ορισμένους κλάδους (επιχειρήσεις εξαγωγικές, εισαγωγικού εμπορίου, κατασκευαστικές, τουριστικές, χρηματοπιστωτικές) για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (προσωρινά απασχολούμενοι, μετανάστες) η απασχόληση θα μειωθεί. Ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στα χαμηλά ιστορικά επίπεδα του 1,8%, ενώ μικρή υποχώρηση, για συγκυριακούς όμως λόγους, προβλέπεται για το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας.

Πρόγραμμα σκληρής λιτότητας

Η Τράπεζα της Ελλάδας υιοθετεί στην έκθεσή της την άποψη ότι η Ελλάδα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με μέτρα - σοκ τα δημοσιονομικά της προβλήματα, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, θα τιμωρηθεί από τις αγορές... Σαν απόδειξη επικαλείται το γεγονός ότι το υψηλό επιτόκιο που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, οφείλεται ακριβώς στο υψηλό δημόσιο χρέος, στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο υψηλό επίσης έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών.

Βέβαια, το ότι το Ελληνικό Δημόσιο χορήγησε στις τράπεζες 28 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τις παραπαίουσες «αγορές» και επιβαρύνοντας τα δημοσιονομικά, δε φαίνεται να τους απασχολεί. Με δεδομένο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ότι αυξάνεται το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, «επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τα οποία θα συνδυαστούν με ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών»! Τα μέτρα αυτά θα αποβλέπουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ για το 2009 (έναντι ελλείμματος 3,7% που προβλέπει για το 2009 και 2010 το Πρόγραμμα Σταθερότητας) και περαιτέρω μείωση κατά 1% ετησίως την επόμενη τριετία, ώστε να μηδενιστεί το 2012!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Σε καμία περίπτωση βέβαια με μέτρα που θα θίγουν με οποιοδήποτε τρόπο την κεφαλαιοκρατική κερδοφορία και τον συσσωρευμένο πλούτο. Η Τράπεζα της Ελλάδας υποδεικνύει ότι η όλη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο δραστικό περιορισμό των πρωτογενών δαπανών και στη λήψη περιοριστικών μέτρων στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία κλπ.).

Επίθεση στους μισθούς

Στον Γ. Προβόπουλο ετέθη το ερώτημα, από «καλοθελητή»- δημοσιογράφο, αν, με δεδομένη τη μείωση του πληθωρισμού, μπορεί να τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αυξήσεις 6%. Η απάντηση Προβόπουλου ήταν «απ' ό,τι ξέρω κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό», για να επιδοθεί στη συνέχεια σε ένα ντελίριο επίθεσης κατά των ...υψηλών μισθών που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Οι «υψηλοί» μισθοί ευθύνονται κατά τον Προβόπουλο για το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, ενώ στη συνέχεια με αφορμή την ασκούμενη εισοδηματική πολιτική χώρισε τις χώρες της ΕΕ σε δύο κατηγορίες. Στις «βόρειες» που χορηγούν αυξήσεις περί το 0,5% και στις «σπάταλες νότιες» - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - που δίνουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Στο μεταξύ εντείνονται οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα όργανα της ΕΕ, ενόψει της επικείμενης συζήτησης που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες για την έγκριση του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας μέχρι το 2011. Με αφορμή τη συζήτηση και το ψευτοδίλημμα αν επιβληθεί ή όχι καθεστώς επιτήρησης για τη χώρα λόγω των υψηλών ελλειμμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το προηγούμενο Σάββατο δημοσιοποίησε το παρακάτω σχόλιο:

«Οι εργαζόμενοι δε δημιούργησαν ούτε τα ελλείμματα ούτε την κρίση. Δημιούργησαν αμύθητα πλούτη και κατέβαλαν βαριές θυσίες για να εκπληρωθούν η συνθήκη του Μάαστριχτ και οι στόχοι της ΟΝΕ.

Καμιά ανοχή πια στο δρόμο της διαρκούς επιτήρησης από την ΕΕ, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, λαϊκή αντεπίθεση για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια που τη δημιουργούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ