Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
Αύξηση 10,1% από τις αρχές του χρόνου

Την ίδια περίοδο οι τιμές στο αργό πετρέλαιο «έπεσαν» 12,7%

Διαρκείς είναι οι ανατιμήσεις της αμόλυβδης βενζίνης τις τελευταίες βδομάδες, χωρίς κανέναν εμφανή λόγο και παρά τις φραστικές «κορόνες» της κυβέρνησης και τις συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με παράγοντες της αγοράς. Από την αρχή του χρόνου (2 του Γενάρη) η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 10,1%. Από τα 0,809 ευρώ ανά λίτρο έφτασε την Παρασκευή 13 του Φλεβάρη στα 0,891 ευρώ. Η τελευταία ανατίμηση, την περασμένη Παρασκευή, ήταν ύψους 1,14%.

Τα τελευταία χρόνια, όταν οι διεθνείς τιμές κατέγραφαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, αποδίδονταν με ευκολία σε αυτές, άμεσα ή έμμεσα, οι λιανικές τιμές που είχαν παράλληλη πορεία ανόδου. Ηταν μια καλή δικαιολογία. Μόνο όταν μειώνονταν οι διεθνείς τιμές και οι λιανικές τιμές της βενζίνης παρέμεναν σταθερές στην καλύτερη περίπτωση, οι παράγοντες της «αγοράς» έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχει καμία σχέση η διεθνής τιμής με τη λιανική τιμή. Ετσι και τώρα, η αυξητική πορεία της τιμής της αμόλυβδης κατά 10,1% συντελέστηκε με τις τιμές του αργού πετρελαίου να μειώνονται κατά 12,72%, από τα 42,98 δολάρια στις 2 του Γενάρη, στα 37,51 δολάρια στις 13 του Φλεβάρη.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές, χωρίς καμία δικαιολογία και χωρίς καμία παρέμβαση από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισχυρή κερδοφορία των εταιριών διύλισης και εμπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ