Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα και από την «πίσω πόρτα»

Από τις κρατικές ασφαλιστικές εταιρίες άρχισε ο χορός των αυξήσεων στα ασφάλιστρα, που κινούνται στο 8%, ανοίγοντας το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα σε ανάλογες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Παράλληλα με τις πρώτες άμεσες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, οι εταιρίες επιβάλλουν και έμμεσες αυξήσεις της τάξης του 10%. Πρόκειται για τις αυξήσεις που επιβάλλονται με τη μορφή «συμπληρωματικών καλύψεων» για φωτιά, κλοπή, θραύση κρυστάλλων και τρομοκρατική ενέργεια, στοχεύοντας σε αυξήσεις από την «πίσω πόρτα». Μάλιστα, εξακολουθούν να εφαρμόζουν την τακτική των «καπέλων» στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλαδή την τακτική να αναγκάζουν τους ασφαλισμένους να αποδέχονται πρόσθετες καλύψεις, πέρα από την υποχρεωτική, που είναι για πρόκληση υλικής ζημιάς ή σωματικής βλάβης, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος ασφάλισης.

Τα ποσοστά αύξησης των ασφαλίστρων, που αποφάσισαν να επιβάλουν στους κατόχους οχημάτων οι ασφαλιστικές εταιρίες, είναι πολλαπλάσια του πληθωρισμού (που φέτος αναμένεται να τρέχει με ρυθμό μεταξύ 2% και 3%). Στην ουσία, αποκαλύπτουν την κερδοσκοπική τους ασυδοσία και την αδιαφορία τους, αν έτσι ρίχνουν «λάδι στο φωτιά του πληθωρισμού», εν γνώσει τους ότι έτσι υπονομεύουν τον «εθνικό στόχο», που για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποτελεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Επιχειρώντας να «συνετίσει» τους ιδιοκτήτες μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών, που σέρνουν το χορό των τσουχτερών αυξήσεων στ' ασφάλιστρα και ανησυχώντας για την πορεία του πληθωρισμού - που αποτελεί κρίσιμο κριτήριο για την ένταξη στην ΟΝΕ - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε ν' ασχοληθεί με το όλο θέμα.

Ετσι, ενώ το θέμα αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να υπενθυμίσει - τώρα - στις εταιρίες ότι, αν δε δείξουν αυτοσυγκράτηση, κινδυνεύουν να πληρώσουν το πρόστιμο που προβλέπει γι' αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία και το οποίο ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο δραχμές. Πρόστιμο, όμως, ας σημειωθεί, που ποτέ δεν έχει επιβληθεί.

Εξάλλου, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και πρόεδρος της «Interamerican» Δ. Κοντομηνάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε με νόημα ότι η Ενωση συμφώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να μην επιβληθούν αυξήσεις, «μέχρι να μπει η χώρα στην ΟΝΕ», δηλαδή μέχρι το Μάρτη και ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό για τα τιμολόγια ασφαλίστρων όσων εταιριών δε θα έχουν αυξηθεί μέχρι τότε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ