Τετάρτη 12 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πολιορκούν με το ... ωράριο

Κρατώντας ανοιχτά, μέχρι και 70 ώρες τη βδομάδα, οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων οδηγούν σε βίαιο αφανισμό τα μικρά καταστήματα

Η επίθεση, που έχουν εξαπολύσει οι ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, σ' όλη την έκταση της χώρας, ενάντια στους μικροκαταστηματάρχες, με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, έχει προσλάβει διαστάσεις ανοιχτού «πολέμου» στην Κοζάνη και έχει θέσει τους επαγγελματίες της πόλης σε συναγερμό μάχης, για να σταματήσει το ανεξέλεγκτο ωράριο των πολυκαταστημάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης και το ΕΒΕ, με παρέμβασή τους στον νομάρχη, Π. Μητλιάγκα, ζήτησαν να παρθούν μέτρα για να σταματήσει η λειτουργία των πολυκαταστημάτων για 70 ώρες την βδομάδα έναντι 46 ωρών των μικροκαταστημάτων, γεγονός που συνιστά «αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση στην τοπική αγορά».

Ο νομάρχης, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των αντιθέσεων θέσπισε ενιαίο ωράριο λειτουργίας 52 ωρών τη βδομάδα για όλα τα καταστήματα του νομού, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Μια απόφαση που συνάντησε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών πολυκαταστημάτων, που άρχισαν τις πιέσεις για άρση ή αλλαγή της απόφασης, με τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους. Ετσι ο εκπρόσωπος των πολυκαταστηματαρχών, κ. Βερόπουλος, ζήτησε συνάντηση με το νομάρχη, στην οποία του επισήμανε τις «συνέπειες από τη μείωση του ωραρίου». Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές, είχαν κληθεί και παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Ο κ. Βερόπουλος πρέπει να θεώρησε ότι η σύσκεψη μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γιατί ζήτησε νέα συνάντηση με το νομάρχη, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Πληροφορίες από τον εμπορικό κόσμο της Κοζάνης αναφέρουν ότι μάλλον «μαγειρεύεται» ενδιάμεση λύση, ενόψει της νέας συνάντησης με νέο ενιαίο ωράριο 60 ώρες την εβδομάδα. Οι γνωστές σειρήνες άρχισαν ήδη να καλούν τους τοπικούς φορείς να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και να δεχτούν αυτή τη λύση συμβιβασμού.

Η ουσία φυσικά της υπόθεσης είναι ότι ένα τέτοιο ωράριο προσθέτει 14 ώρες την εβδομάδα στη λειτουργία των μικρών καταστημάτων, από ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα οι μικροί καταστηματάρχες που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν άλλο προσωπικό να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, γιατί ή θα πρέπει να δουλέψουν οι ίδιοι 60 ώρες την εβδομάδα ή να κλείνουν νωρίτερα με απώλεια εισοδήματος και κάνοντας ακόμα πιο προβληματική τη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ