ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Θητεία στα μέτρα του ΝΑΤΟ
  • Κατάργηση των ναυτών και σμηνιτών θητείας και αντικατάστασή τους από μισθοφόρους
  • Ψαλίδι στις αναβολές με πρώτο θύμα τα μεταπτυχιακά και αόριστες εξαγγελίες για μείωση της θητείας στους 9 μήνες

Τμήμα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού ενώ επιστρέφει από το Κόσσοβο

Motion Team

Τμήμα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού ενώ επιστρέφει από το Κόσσοβο
Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της εφαρμογής των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εξ ολοκλήρου στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από «επαγγελματίες οπλίτες», δηλαδή από μισθοφόρους, που θα είναι πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στη ΝΕΤ το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι από το 2010 δε θα καλούνται στρατεύσιμοι προς κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, η στελέχωση των οποίων θα γίνεται εξ ολοκλήρου από ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) και έτσι όλοι οι προς στράτευση νέοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς. «Με τη σταδιακή αύξηση, είπε, των Επαγγελματιών Οπλιτών σε Ναυτικό και Αεροπορία, ο στόχος μας είναι το 2010 να σταματήσει η κατάταξη σε Ναυτικό και Αεροπορία και να πηγαίνουν όλοι στο Στρατό». Θολώνοντας, για προφανείς λόγους, τα νερά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο για μείωση της θητείας για τους υπηρετούντες στο Στρατό Ξηράς από τους 12 μήνες που είναι σήμερα στους 9, βάζοντας ασφαλώς ως προϋπόθεση την ακόμα παραπέρα αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Το άλλο σκέλος της απατηλής εξαγγελίας περί μείωσης της θητείας είναι το δραστικό ψαλίδισμα των αναβολών για λόγους σπουδών. Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, προσανατολίζεται για αναβολή 1-2 ετών για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων. Από κει και πέρα, όσοι εισαχθούν θα μπορούν να έχουν αναβολή μέχρι τα 24-25, άσχετα από το αν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ενώ δε θα δίνεται η δυνατότητα αναβολής για μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλο πτυχίο.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι η μείωση του χρόνου της θητείας αποτελεί μέρος του σχεδίου που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ περί πλήρους κατάργησής της, πράγμα που έχει ήδη γίνει σε πολλές ΝΑΤΟικές χώρες, ώστε οι «ευέλικτες» και «ταχυκίνητες» δυνάμεις που απαιτούνται για την κάλυψη των νεοταξικών επιλογών να στελεχώνονται από μισθοφόρους που η μόνη σχέση τους θα είναι αυτή της οικονομικής τους εξάρτησης. Η στελέχωση από Επαγγελματίες Οπλίτες των στρατών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ έχει τεθεί ως αναγκαία προϋπόθεση για την ομογενοποίηση των ΝΑΤΟικών στρατών, πράγμα που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε επίπεδο διοικητικής δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως αυτή εκφράζεται με τη λειτουργία των στρατηγείων, στα οποία πλέον υπάγονται κατευθείαν οι δυνάμεις που τους έχουν διατεθεί από τις χώρες - μέλη.

Παράλληλα με την πλήρη μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό προωθούνται αλλαγές και ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με άλλοθι και στην περίπτωση αυτή τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Εδώ εντάσσονται τα μέτρα για ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων (κάμερες, συστήματα ελέγχου) μέσω «συμπράξεων» με ιδιωτικές εταιρείες, η καθαριότητα των στρατοπέδων και η ανάθεση της σίτισης των στρατευμένων σε ιδιωτικές εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι στον αμερικανικό στρατό κατοχής του Ιράκ συμμετέχουν σε μάχιμες υπηρεσίες ιδιωτικές εταιρείες με τους μισθοφόρους τους που σφάζουν τον ιρακινό λαό.

Την ουσιαστική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τις εξαγγελίες του Ε. Μεϊμαράκη, οι οποίες άλλωστε είναι συνέχεια της πολιτικής που είχε αρχίσει να εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του κόμματος αυτού για θέματα Εθνικής Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου, η οποία χαρακτήρισε «προεκλογικό πυροτέχνημα» τις εξαγγελίες και μάλιστα έσπευσε να ζητήσει αύξηση των μισθοφόρων. «Η μείωση της θητείας, είπε η Βάσω Παπανδρέου, μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά προϋποθέτει άλλη δομή δυνάμεων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, με κατάργηση μονάδων, συγκέντρωση δυνάμεων, αλλαγή στην εκπαίδευση και μεγάλη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Eπικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τη νεολαία

Ανακοίνωση του ΚΣ της Οργάνωσης για τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας

Απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας (περί μείωσης της θητείας, διεξαγωγής της μόνο στο στρατό ξηράς και κατάργησης των αναβολών), δίνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, που με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει επικίνδυνη εξέλιξη τις παραπάνω μεθοδεύσεις που οδηγούν στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού και καλεί το λαό και τη νεολαία να τις καταδικάσουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Aμυνας κ. Μεϊμαράκη για τη μη συμμετοχή εφέδρων σε πολεμική αεροπορία και ναυτικό και την κατάργηση των αναβολών στράτευσης για τους νέους στρατευμένους αποτελούν ουσιαστικά συνέχεια και εντατικοποίηση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Στόχο έχουν τη μετατροπή του Ελληνικού Στρατού σε μισθοφορικό, για την πιο αντιδραστική αξιοποίησή του εντός και εκτός συνόρων. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό και τη νεολαία της χώρας μας.

Θέλουν τους νέους να στρατεύονται σε μικρή ηλικία, ώστε να είναι εύκολο θύμα για την υλοποίηση των σχεδιασμών για αύξηση του μισθοφορικού στρατού. Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά στις χιλιάδες απολύσεις που γίνονται για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που μαστίζουν πρώτα και κύρια τις νέες ηλικίες, η εκβιαστική λύση που δίνει η κυβέρνηση είναι να γίνουν μισθοφόροι, όργανα και θύματα ταυτόχρονα του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια κατάργηση αναβολών και στη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των σπουδών. Την ώρα που το 50% των σπουδαστών και το 25% των φοιτητών σπουδάζει και εργάζεται για να τα βγάλει πέρα, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες αναγκάζουν τους νέους να εγκαταλείψουν πρακτικά τις σπουδές τους. Είναι εκβιασμός και πλήρως αποπροσανατολιστικό το επιχείρημα ότι όρος για τη μείωση της θητείας είναι η αύξηση του μισθοφορικού στρατού, την ώρα που αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εκσυγχρονισμό υποδομών και μέτρων φύλαξης.

Η ΚΝΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, να αντιπαλέψουν το ευρωΝΑΤΟικό αποτρεπτικό δόγμα, να παλέψουν για την κατάργηση του μισθοφορικού στρατού, για να επιστρέψουν οι 2.500 Eλληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Για να είναι ο στρατός προσανατολισμένος αποκλειστικά και μόνο στην εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, απαιτείται ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, της εξουσίας των μονοπωλίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να παλέψει».

ΣΥΝστράτευση με τους μισθοφόρους

Ούτε λέξη δε βρήκε να πει η Νεολαία του ΣΥΝ για την κατάργηση της θητείας των νέων στο Ναυτικό και την Αεροπορία και την αντικατάσταση των ναυτών και των σμηνιτών από Επαγγελματίες Οπλίτες, δηλαδή μισθοφόρους, σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη. Δεν πρόκειται για παράλειψη αλλά για αποκάλυψη της πολιτικής γραμμής που υπηρετεί ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, μια γραμμή που εκπορεύεται από τις βασικές επιλογές του ευρωμονόδρομου που περιλαμβάνει και τον ευρωστρατό, ο οποίος θα στελεχώνεται αποκλειστικά από Επαγγελματίες Οπλίτες. Ως συνεπείς που είναι σε αυτή την πολιτική αποφεύγουν να θίξουν ένα θέμα, για το οποίο εξάλλου κατά καιρούς έχουν βγει στελέχη του ΣΥΝ, τα οποία υποστήριζαν την «ευρωπαϊκή πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσηλωμένη στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας

«Επιδιώκει να τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων, εμπλουτίζει το δυναμικό της με την παράμετρο της οικονομικής διπλωματίας», χαρακτήρισε σε ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση

Την μαγική εικόνα μιας εξωτερικής πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε «σύγχρονη και πατριωτική», ανέπτυξε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη η εξωτερική πολιτική της χώρας: «Βασίζεται σε ευρύτερη συναίνεση, ακολουθεί μια «συγκροτημένη εθνική στρατηγική, επιδιώκει να τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων, εμπλουτίζει το δυναμικό της με την παράμετρο της οικονομικής διπλωματίας, χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, σαφήνεια και αντίληψη της διεθνούς πραγματικότητας».

Η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε στην ομιλία της «ότι η Ελλάδα έχει καλλιεργήσει σοβαρές σχέσεις με φίλους, εταίρους και συμμάχους, σχέσεις αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης».

Σχολιάζοντας τις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, η Ντόρα Μπακογιάννη παρατήρησε ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική που «διακατέχεται από τα κακά βαλκανικά σύνδρομα του παρελθόντος».

Αναφερόμενη στις σχέσεις με την Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Αγκυρα πρέπει να προωθήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει πολλές εκκρεμότητες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα ζωτικής σημασίας».

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενη στην «πολύ δύσκολη περίοδο» που έχουμε μπροστά μας τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια «σύγχρονη πατριωτική πολιτική», που έχει ως παραμέτρους τη δημιουργία μιας «ισχυρής οικονομίας, μιας ισχυρής κοινωνίας, ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και ισχυρών συμμαχιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ