Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Θητεία στα μέτρα του ΝΑΤΟ
  • Κατάργηση των ναυτών και σμηνιτών θητείας και αντικατάστασή τους από μισθοφόρους
  • Ψαλίδι στις αναβολές με πρώτο θύμα τα μεταπτυχιακά και αόριστες εξαγγελίες για μείωση της θητείας στους 9 μήνες

Τμήμα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού ενώ επιστρέφει από το Κόσσοβο

Motion Team

Τμήμα του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού ενώ επιστρέφει από το Κόσσοβο
Τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της στρατιωτικής θητείας, στα πλαίσια της εφαρμογής των ΝΑΤΟικών κατευθύνσεων για εξ ολοκλήρου στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων από «επαγγελματίες οπλίτες», δηλαδή από μισθοφόρους, που θα είναι πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στη ΝΕΤ το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι από το 2010 δε θα καλούνται στρατεύσιμοι προς κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, η στελέχωση των οποίων θα γίνεται εξ ολοκλήρου από ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) και έτσι όλοι οι προς στράτευση νέοι θα υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς. «Με τη σταδιακή αύξηση, είπε, των Επαγγελματιών Οπλιτών σε Ναυτικό και Αεροπορία, ο στόχος μας είναι το 2010 να σταματήσει η κατάταξη σε Ναυτικό και Αεροπορία και να πηγαίνουν όλοι στο Στρατό». Θολώνοντας, για προφανείς λόγους, τα νερά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο για μείωση της θητείας για τους υπηρετούντες στο Στρατό Ξηράς από τους 12 μήνες που είναι σήμερα στους 9, βάζοντας ασφαλώς ως προϋπόθεση την ακόμα παραπέρα αύξηση των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Το άλλο σκέλος της απατηλής εξαγγελίας περί μείωσης της θητείας είναι το δραστικό ψαλίδισμα των αναβολών για λόγους σπουδών. Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, προσανατολίζεται για αναβολή 1-2 ετών για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, μέχρι την ηλικία των 20 χρόνων. Από κει και πέρα, όσοι εισαχθούν θα μπορούν να έχουν αναβολή μέχρι τα 24-25, άσχετα από το αν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ενώ δε θα δίνεται η δυνατότητα αναβολής για μεταπτυχιακές σπουδές ή άλλο πτυχίο.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι η μείωση του χρόνου της θητείας αποτελεί μέρος του σχεδίου που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ περί πλήρους κατάργησής της, πράγμα που έχει ήδη γίνει σε πολλές ΝΑΤΟικές χώρες, ώστε οι «ευέλικτες» και «ταχυκίνητες» δυνάμεις που απαιτούνται για την κάλυψη των νεοταξικών επιλογών να στελεχώνονται από μισθοφόρους που η μόνη σχέση τους θα είναι αυτή της οικονομικής τους εξάρτησης. Η στελέχωση από Επαγγελματίες Οπλίτες των στρατών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ έχει τεθεί ως αναγκαία προϋπόθεση για την ομογενοποίηση των ΝΑΤΟικών στρατών, πράγμα που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σε επίπεδο διοικητικής δομής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως αυτή εκφράζεται με τη λειτουργία των στρατηγείων, στα οποία πλέον υπάγονται κατευθείαν οι δυνάμεις που τους έχουν διατεθεί από τις χώρες - μέλη.

Παράλληλα με την πλήρη μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό προωθούνται αλλαγές και ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με άλλοθι και στην περίπτωση αυτή τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Εδώ εντάσσονται τα μέτρα για ηλεκτρονική φύλαξη των στρατοπέδων (κάμερες, συστήματα ελέγχου) μέσω «συμπράξεων» με ιδιωτικές εταιρείες, η καθαριότητα των στρατοπέδων και η ανάθεση της σίτισης των στρατευμένων σε ιδιωτικές εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι στον αμερικανικό στρατό κατοχής του Ιράκ συμμετέχουν σε μάχιμες υπηρεσίες ιδιωτικές εταιρείες με τους μισθοφόρους τους που σφάζουν τον ιρακινό λαό.

Την ουσιαστική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τις εξαγγελίες του Ε. Μεϊμαράκη, οι οποίες άλλωστε είναι συνέχεια της πολιτικής που είχε αρχίσει να εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του κόμματος αυτού για θέματα Εθνικής Αμυνας, Βάσω Παπανδρέου, η οποία χαρακτήρισε «προεκλογικό πυροτέχνημα» τις εξαγγελίες και μάλιστα έσπευσε να ζητήσει αύξηση των μισθοφόρων. «Η μείωση της θητείας, είπε η Βάσω Παπανδρέου, μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά προϋποθέτει άλλη δομή δυνάμεων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, με κατάργηση μονάδων, συγκέντρωση δυνάμεων, αλλαγή στην εκπαίδευση και μεγάλη αύξηση των επαγγελματιών οπλιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ