Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κρίση «όπλο» για τις κάλπες
  • Εμφανίζεται ως η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και αξιώνει πλήρη υποταγή από τους εργαζόμενους στο «σχέδιο εξόδου» που τους φορτώνει όλα τα βάρη της κρίσης
  • Εμφανή τα εκλογικά διλήμματα και η επιχειρηματολογία, παρόλο που επίσημα επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών

«Οπλο» στην πορεία προς τις κάλπες σχεδιάζει να μετατρέψει η κυβέρνηση την καπιταλιστική κρίση, αποσκοπώντας να πλασαριστεί ως η μόνη δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από αυτή.

Ηδη στη βάση αυτή διαμορφώνονται τα εκλογικά «διλήμματα» και «επιχειρηματολογία», παρόλο που επίσημα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών, δίχως φυσικά να πείθει κανέναν.

Οπως προκύπτει σαφώς από τις τελευταίες ομιλίες του ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση είναι η υπεύθυνη δύναμη που έχει το μοναδικό ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Στη βάση αυτή αναγορεύει την αντιμετώπιση της κρίσης «εθνική υπόθεση» αξιώνοντας συναίνεση και πλήρη υποταγή των εργαζομένων στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση «είναι σε τελική ανάλυση μια υπόθεση τεράστιας σημασίας, μια εθνική υπόθεση», τόνισε μιλώντας το Σάββατο στη Λαμία, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσει συναίνεση και ομοψυχία. «Σε κάθε λοιπόν εθνική υπόθεση καθοριστικά στοιχεία είναι η συνεννόηση, η συνένωση δυνάμεων, η ομοψυχία», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «οι περιστάσεις απαιτούν στοιχειώδη συνεννόηση. Η συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, είναι επιβεβλημένη». Από τη σκοπιά αυτή κατήγγειλε τις πολιτικές δυνάμεις που υιοθετούν την ανεύθυνη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση «όχι σε όλα», ξεχνώντας ότι είναι η κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ που έχουν πει στην πράξη «όχι σε όλα» τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ακριβώς γι' αυτό επιχείρησε να αθωώσει την κυρίαρχη πολιτική ισχυριζόμενος ότι τάχα «τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα», επειδή είναι «κοινά για όλους τους πολίτες».

«Θωρακίζει» την κερδοφορία

Αναπόφευκτο συμπλήρωμα το κήρυγμα αυτοσυγκράτησης, εννοείται μόνο προς τους εργαζόμενους. «Η παγκόσμια οικονομική θύελλα απαιτεί ρεαλισμό και αυτοσυγκράτηση από όλους. Απαιτεί από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να λειτουργούμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ωριμότητα», επανέλαβε χτες μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν μπόρεσε όμως να αποκρύψει ότι το σχέδιο εξόδου από την κρίση που εφαρμόζει η κυβέρνηση φτιάχνεται από κοινού με το μεγάλο κεφάλαιο και θωρακίζει πρώτα και κύρια την κερδοφορία του. Αναγόρευσε πρώτο στόχο του σχεδίου «τη διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης» μέσα από την ενίσχυση της «ρευστότητας» και της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται «η δημοσιονομική εξυγίανση» και οι αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές». Επιδιώκοντας να δικαιολογήσει τα νέα βάρη στους εργαζόμενους και τα ψίχουλα στους οικονομικά ασθενέστερους ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε το σαθρό επιχείρημα «των αντοχών της οικονομίας» και την ανάγκη «να μην υπονομεύουμε το αύριο»...

Προκειμένου να διευκολύνει το κλίμα συναίνεσης και υποταγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική ο πρωθυπουργός δε δίστασε να «παίξει» με την ανασφάλεια των εργαζομένων. «Η ανασφάλεια καταλαμβάνει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η αβεβαιότητα γίνεται κυρίαρχο στοιχείο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων. Το μόνο βέβαιο, σ' ολόκληρη την Ευρώπη, το μόνο βέβαιο σ' ολόκληρο τον κόσμο, είναι η αβεβαιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση «κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης». Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων λέγοντας ότι «όλες οι χώρες αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα σχέδιά τους και παίρνουν πρόσθετα μέτρα... Το ίδιο κάνουμε κι εμείς».

Στο μεταξύ, στις προεκλογικές εμφανίσεις του πρωθυπουργού, όπως αυτή στη Λαμία και την επιθεώρηση των έργων στο «πέταλο Μαλιακού» το Σάββατο, προστίθενται η ανοιχτή υποδαύλιση της δικομματικής πόλωσης από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και η δραστηριοποίηση του Πολιτικού Σχεδιασμού, που άρχισε να βομβαρδίζει τα ΜΜΕ με επιχειρήματα για «τα έργα και τις ημέρες» της «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Ο Ε. Αντώναρος εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στην Καλαμάτα, κατηγορώντας τον για ακατάσχετη εκλογολογία και παροχολογία. Κινούμενος σε καθαρά προεκλογικό ύφος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες εμπιστεύονται τη μόνη δύναμη ευθύνης που μπορεί να τους βγάλει, με σιγουριά και σωφροσύνη, από τη διεθνή οικονομική κρίση, δηλαδή, τη σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «οι Ελληνες πολίτες θα προκρίνουν και αυτή τη φορά τις δυνάμεις ευθύνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ξεκίνησε από τον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ η «παραγωγή» προεκλογικών επιχειρημάτων με τίτλο «αλήθειες και ψέματα», όπου παρατίθενται μια σειρά απαντήσεων στα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ για διάφορα θέματα, από την κερδοσκοπία και τον τραπεζικό δανεισμό μέχρι την απασχόληση...

Πάντως, τις πρόωρες εκλογές δεν τις αποκλείει πλέον κανένα κυβερνητικό στέλεχος. «Δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν εκλογές και είναι περιττή πολυτέλεια για τον τόπο αυτή η εκλογολογία», περιορίστηκε να δηλώσει ο Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο «Σίτι», εκτιμώντας μάλιστα ότι «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης μπορεί να είναι τελικά και το όπλο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ