Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ
«Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» για «ρυθμιζόμενο καπιταλισμό»

Σε ποσοστό 81,5% το σώμα του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ υπερψήφισε το βράδυ της Κυριακής το πρόγραμμα του κόμματος, που, όπως διευκρινίζεται στον τίτλο του, είναι η συμβολή του ΣΥΝ στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 18,5% των συνέδρων επέλεξε το «λευκό». Πρόκειται για ένα κείμενο 400 σελίδων, το πολιτικό στίγμα του οποίου έδωσε με απόλυτη σαφήνεια ο επικεφαλής της επιτροπής που το επεξεργάστηκε, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε συνοψίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου: «Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προτείνουμε. Δε θα το προτείναμε αν πιστεύαμε ότι ο καπιταλισμός δε μεταρρυθμίζεται, δε μετασχηματίζεται»!

Επρόκειτο για ένα Συνέδριο - παρωδία, καθώς - όπως καταγγέλθηκε από αρκετούς ομιλητές - οι σύνεδροι κλήθηκαν να επικυρώσουν ένα πρόγραμμα για το περιεχόμενο του οποίου δεν είχαν ιδέα. Το κείμενο αυτό δεν τέθηκε έστω προς συζήτηση σε κανένα όργανο, φυσικά δεν έφτασε ποτέ στα μέλη, πλην της ΠΓ, στην οποία η μία και μοναδική συζήτηση που έγινε διήρκεσε 1,5 ώρα περίπου, όπως είπε ο Σπ. Λυκούδης, μέλος της ΠΓ. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα προαναφερόμενα ποσοστά αφορούν τους 737 συνέδρους που βρίσκονταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας (600 υπέρ και 137 λευκό) από το σύνολο των 1.210.

Κι επειδή για το πρόγραμμα ουσιαστική συζήτηση δεν μπορούσε να γίνει, ο διάλογος επικεντρώθηκε στο ζήτημα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και σ' αυτό της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου. Στελέχη του «αριστερού ρεύματος», όπως ο Ν. Βούτσης και άλλοι, χαρακτήρισαν χρεοκοπημένες τις απόψεις που εκφράζουν στελέχη της «ανανεωτικής πτέρυγας» λέγοντας ότι δε βοηθούν και προκαλούν σύγχυση. Απαντώντας ο Φ. Κουβέλης επέμενε στην ομιλία του ότι «είναι λάθος να θεωρούμε αριστερή την εκτόπισή μας απ' τις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες» και ότι «δεν πρέπει ο ΣΥΝ να μένει αδιάφορος για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας», και συμπλήρωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΝ που θέλουν ή μπορούν να επιβάλουν σιωπητήριο απόψεων, όσοι διαδίδουν ότι οι προτάσεις μας απειλούν με διχασμό κάνουν λάθος ή προσχηματικά καταγράφουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Πάντως, αμέσως μετά το Συνέδριο ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του δήλωσε πως ο ΣΥΝ είναι ανοιχτός στο διάλογο και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πει καθαρά τις θέσεις και να εγκαταλείψει τη σκόπιμη ασάφεια.

Σε ό,τι αφορά στο ευρωψηφοδέλτιο το Συνέδριο ενέκρινε την πρόταση στελέχη του ΣΥΝ να καταλάβουν την 1η και 3η θέση και τη 2η και 4η στελέχη που θα υποδειχτούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενόψει και του εσωκομματικού δημοψηφίσματος όπου θα επιλεχτεί ποιος απ' τους Ν. Χουντή και Δ. Παπαδημούλη θα καταλάβει ποια θέση, εκδηλώθηκε στο Συνέδριο έντονη αντιπαράθεση. Ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για προσπάθεια παραγκωνισμού του. Απαντώντας στελέχη του «ρεύματος» καταφέρθηκαν εναντίον του αφήνοντας υπονοούμενα για τις αμοιβές του ως ευρωβουλευτή και χαρακτηρίζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς δημοσιοσχεσίτη. Συγκεκριμένα, ο Τ. Κορωνάκης είπε: «Δεν καταλαβαίνω, τι είναι; Ζωγράφος να πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του; (...). Προτιμώ να ψηφίσω το σύντροφο που είναι εδώ τρεις μέρες και ακούει τις ομιλίες απ' αυτόν που είναι στην πόρτα και χαιρετά τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου ανέκυψαν και νέα προβλήματα για τον ΣΥΝ, αφενός με το ΔΗΚΚΙ, που διεκδικεί για λογαριασμό του τη δεύτερη θέση, αφετέρου με τη χτεσινή απόφαση της ΑΚΟΑ να προτείνει για επικεφαλής την Κωνσταντίνα Κούνεβα αλλά και εναλλαγή στην εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στη «δημοκρατική διέξοδο» των εκλογών, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη ότι με την πολιτική της δεν κατάφερε τίποτα παρά μόνο «τη μέγιστη δυνατή αναδιανομή του πλούτου από τους οικονομικά ασθενέστερους προς τους οικονομικά ισχυρότερους», αν και αυτό ακριβώς η κυβέρνηση, όπως και κάθε άλλη που εκφράζει πολιτικά το κεφάλαιο, θέλει να καταφέρει.

Προσχηματικά ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «πού είναι λοιπόν τα οφέλη της ανάπτυξης τόσων χρόνων τώρα που τα έχει ανάγκη η κοινωνία;», κατήγγειλε το δικομματισμό ότι επέλεξε να συμμαχήσει με το κεφάλαιο για να διασφαλίσει την εξουσία του και τον κάλεσε τώρα να επιλέξει να αλλάξει πολιτική, σαν να μην υφίστανται οι αδιάρρηκτες σχέσεις μεταξύ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τώρα που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευνοϊκές, κατήγγειλε «πρωτοφανείς δημοσκοπικές αλχημείες, που ξεπερνούν τα όρια της κοινής λογικής και της επιστημονικής δεοντολογίας». Ενώ σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές τις παρουσίασε σαν ευκαιρία να «αλλάξουμε τα θεμέλια της Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ