Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη «εμφάνιση» Ομπάμα στην περιοχή

Στενός συνεργάτης του νέου Αμερικανού Προέδρου ταξιδεύει σε Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα

«Πρώτη ματιά» στην περιοχή για λογαριασμό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ρίχνει ο γερουσιαστής του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, στενός συνεργάτης του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος την περασμένη Κυριακή έφτασε στη Λευκωσία. Στην Αθήνα, πρέπει να σημειωθεί, έχει ήδη εμφανιστεί αρθρογραφία, περί των «φιλελληνικών» αισθημάτων του εν λόγω γερουσιαστή και της ομάδας που τον συνοδεύει.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Αμερικανοί επίσημοι απλώς εγκαθιστούν τους διαύλους και τους όρους επικοινωνίας της νέας αμερικανικής ηγεσίας με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, χωρίς να αλλάζουν στο ελάχιστο κάτι από τις γνωστές αμερικανικές θέσεις.

Η κυπριακή πρωτεύουσα ήταν ο πρώτος σταθμός στην περιοδεία του στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Τουρκία, με αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό και ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του γερουσιαστή, αναφέρεται ότι «η περιοδεία θα δώσει στον κ. Ντάρμπιν τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι την πρόοδο στην περιοχή και τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη μπροστά μας». Κατά την άφιξή του δεν έκανε δηλώσεις.

Ο Ρ. Ντάρμπιν συνοδεύεται στη Λευκωσία και την Αθήνα και από τον Ελληνοαμερικανό πολιτειακό υπουργό Οικονομικών του Ιλινόις, Αλεξ Γιαννούλια, στενό φίλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στη Λευκωσία είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και άλλους επισήμους για συζήτηση του Κυπριακού. Συναντήσεις λέγεται ότι έχει προγραμματίσει στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Αγκυρα μαζί με τον γερουσιαστή κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο συμπρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο, βουλευτής Φλόριδας, Ρόμπερτ Γουέξλερ. Θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ