Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ι. ΑΛΙΕΦ
«Προώθηση» του αζέρικου αέριου

Η διοχέτευση περισσότερου «αζέρικου» φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ ήταν τα βασικά θέματα των συνομιλιών που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Καρ. Παπούλια, ο Ι. Αλίεφ: «Το Αζερμπαϊτζάν κατέχει σημαντική ποσότητα ενεργειακών πόρων και έχουμε κάνει πολλά για να προωθήσουμε αυτούς τους πόρους στον υπόλοιπο κόσμο». Φυσικά, δεν ανέφερε ότι τους ενεργειακούς πόρους τους νέμονται οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου, που έχουν αναλάβει και την «ασφάλεια» των αγωγών μεταφοράς του στη Δύση. Ο Ι. Αλίεφ εκτίμησε ότι «η σχέση που αναπτύσσει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», θυμίζοντας ότι «εδώ και πάνω από ένα χρόνο το αέριο του Αζερμπαϊτζάν φθάνει στην ελληνική αγορά και από εκεί εισέρχεται στην Ευρώπη». Ζήτησε, όμως, να γίνουν «πολύ περισσότερα σ' αυτόν τον τομέα». Παράλληλα, έθεσε και «θέμα ενεργειακής ασφάλειας», επισημαίνοντας ότι «αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας και το Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει προσπάθεια για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο Καρ. Παπούλιας ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με το Μπακού». Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, όπως ο Καύκασος, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια.

Μετά τις συνομιλίες, υπογράφηκαν τέσσερις διμερείς συμφωνίες, ενώ σήμερα ο Αζέρος Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Κ. Καραμανλή και επαφές με Ελληνες επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ