Τρίτη 17 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Μαζική αντίσταση για να μείνουν στα χαρτιά

Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ σε ζητήματα «έκδοσης και δικαστικής συνδρομής»

Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
Σε μαζική αντίσταση για να μην κυρωθούν και εφαρμοστούν οι νέες τρομοσυμφωνίες με τις ΗΠΑ, καλεί η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Πρόκειται για δύο διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για ζητήματα «έκδοσης και δικαστικής συνδρομής», τις οποίες η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατική Συσπείρωσης, όπου αναπτύχθηκε διεξοδικά το θέμα, ο Στρατής Κόρακας επισήμανε ότι οι συμφωνίες εισάγονται, με απαράδεκτες διαδικασίες, αύριο Τετάρτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατόπιν στην ολομέλεια, με σκοπό να κλείσουν το θέμα ταχέως. Να ψηφιστεί με την αρχή της δεδηλωμένης, δίνοντας σε κάθε κόμμα ένα τετράλεπτο για να τοποθετηθεί και με τους περισσότερους βουλευτές, ουσιαστικά, δίχως ενημέρωση για το περιεχόμενο δυο τόσο σοβαρών διεθνών συμβάσεων!

Ο λέκτορας του Πανείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Καλτσώνης σημείωσε ότι οι δυο επίμαχες συμφωνίες - που σημειωτέον από άποψη περιεχομένου κινούνται σε επίπεδο «τρομονόμων» - έρχονται να υλοποιήσουν τις αντίστοιχες συμφωνίες που είχε υπογράψει με τις ΗΠΑ το 2003, για λογαριασμό της ΕΕ η τότε κυβέρνηση Σημίτη, καθότι βρισκόταν στην Προεδρία του ευρωμορφώματος. Οτι έχουμε επανάληψη του κλασικού σχήματος του ελληνικού δικομματισμού, όπου κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπογράφει ένα αντιδημοκρατικό κείμενο, και κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να το εφαρμόσει, όπως έγινε και με τον «τρομονόμο».

Ως προς το περιεχόμενο των τρομοσυμφωνιών τόνισε ότι διευρύνεται το πεδίο έκδοσης ανθρώπων από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Οτι θα γίνονται και εκδόσεις για αδικήματα που δεν τιμωρούνται με βάση τον ελληνικό νόμο. Οτι προβλέπεται δυνατότητα «προσωρινής παράδοσης» κάποιου ακόμα και εν αναμονή άσκησης ποινικής δίωξης, ενώ αν οι ΗΠΑ κρίνουν ότι οι κατηγορίες ευσταθούν, μετατρέπουν την κράτηση σε οριστική. Προωθείται παράδοση ατόμου με δήθεν συγκατάθεσή του ή παραίτηση από τα δικαιώματά του, παραβλέποντας τις αφόρητες πιέσεις που μπορεί να του ασκηθούν. Οτι προβλέπεται έκδοση ακόμα και για αδικήματα που στις ΗΠΑ τιμωρούνται με θάνατο. Ή έκδοση, χωρίς να κατατίθενται πρώτα από τις ΗΠΑ τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης αναγκαιότητάς της.

Γενικά επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης. Η έκδοση μπορεί να γίνεται και για πράξεις που έγιναν πριν την κύρωση των συμφωνιών. Δημιουργούνται κοινές ερευνητικές ομάδες ανάμεσα στα δύο κράτη με σκοπό τη διαλεύκανση εγκλημάτων και πρώτα απ' όλα της «τρομοκρατίας». Ανταλλάσσονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, διευρύνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα, νομιμοποιούνται πρακτικές, όπως των παράνομων πτήσεων της CIA...

Μετά από αυτά ο Δ. Καλτσώνης τόνισε την ανάγκη το μαζικό κίνημα να παλέψει ώστε να μην ψηφιστούν ή έστω να μην εφαρμοστούν, στην πράξη να μείνουν κουρελόχαρτο.

Η Αλίκη Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημείωσε ότι με τις συμφωνίες αυτές ευχεραίνει η παράδοση ανθρώπων στις ΗΠΑ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικάζονται εκεί όχι από δικαστήρια ή στρατοδικεία - όπου ισχύουν κανονισμοί - αλλά από τις διαβόητες «Ειδικές Στρατιωτικές Επιτροπές», που στήθηκαν από το Γκουαντάναμο και μετά. Προειδοποίησε ότι ελλοχεύει κίνδυνος ανακρίσεων με βασανιστήρια και καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. «Υποτίθεται ότι αυτές οι συμφωνίες υπογράφτηκαν μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ επί Μπους, θα συνεχίσουμε και επί Ομπάμα;» αναρωτήθηκε.

Ο Αγγελος Ρεμπής, τ. πρόεδρος εφετών, έκανε λόγο για βιασμό δικαίου και ελευθεριών. Οτι ανοίγει δρόμος για να εφαρμοστούν σε Ελληνες πολίτες οι τερατώδεις λίστες με ποινικά αδικήματα που προβλέπονται στους «τρομονόμους», μέσω γενικόλογων διατάξεων. Εξήγησε ότι θα ασκείται δίωξη για οτιδήποτε ζητήσει ο οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερος.

Ο δικηγόρος Αγγελος Βρεττός επικέντρωσε στο γεγονός ότι με τις συμφωνίες αυτές, δίνεται το νομικό έρεισμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε Γκουαντάναμο, δεχόμενη εδώ κρατουμένους του, στο σχέδιο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας περί μεταφοράς τους σε χώρες «φιλοξενίας».

Κλείνοντας ο Στρατής Κόρακας τόνισε την ανάγκη η αντίδραση στις τρομοσυμφωνίες αυτές να γενικευτεί, από φορείς και προσωπικότητες, με ανακοινώσεις, τηλεγραφήματα στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να ασκηθεί πίεση ώστε να μην εφαρμοστεί η επαίσχυντη αυτή συμφωνία. Πρόσθεσε ότι έχουν ζητήσει συνάντηση από τον πρόεδρο της Βουλής για το θέμα, ώστε να μην το φέρει προς συζήτηση στη Βουλή, εφόσον κανένα λόγο δεν έχουμε ως χώρα να το προωθήσουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ