ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
Τρομοδιλήμματα περί «αγορών»

Γρηγοριάδης Κώστας

«΄Η θα πάρετε τώρα μέτρα (σ.σ. αντιλαϊκά εννοείται) ή η τιμωρία των αγορών θα είναι αμείλικτη». Ιδού το τρομοκρατικό δίλημμα που θέτουν διάφοροι θεματοφύλακες (βλέπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας) και «παπαγαλάκια» του συστήματος, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να διευκολύνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην ειλημμένη απόφαση να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ούτε λίγο ούτε πολύ το μήνυμα που θέλουν με περισσή θρασύτητα να περάσουν είναι ότι είναι καλύτερα να ληφθούν άμεσα νέα αντιλαϊκά μέτρα, παρά να πληρώσουμε τη δήθεν οργισμένη αντίδραση των «δανειστών» (σ.σ. οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί), που θα ζητήσουν να πληρώσουμε πανάκριβα τα δάνεια που συνάπτει η κυβέρνηση. Για εκείνες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν μάθει χρόνια τώρα να λειτουργούν έχοντας ως «ευαγγέλιο» τις επιθυμίες των αγορών και να πειθαρχούν στις εντολές των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), τέτοια (ψευδο)διλήμματα ακούγονται πολύ ρεαλιστικά και φυσιολογικά. Ομως οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να εγκλωβίζονται και πολύ περισσότερο να εκβιάζονται. Γι' αυτό δεν πρόκειται να αφήσουν τις «αγορές» να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να περάσουν πάνω από τα «πτώματά» τους. Μπορούν, αντίθετα, να περάσουν στην αντεπίθεση και να τσακίσουν τις «αγορές».

Η μυθολογία της ... ευρωζώνης

«Παράπλευρη απώλεια» της καπιταλιστικής κρίσης αποτελεί η παταγώδης κατάρρευση του μύθου της δήθεν θωράκισης της οικονομίας της χώρας, εξαιτίας της ένταξης στη ζώνη του ευρώ. Ακόμα και ένθερμοι θιασώτες της ένταξης στη ζώνη του ευρώ δεν κρύβουν πλέον την απογοήτευσή τους για τη διάψευση των προσδοκιών τους. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, το ευρώ όχι μόνο δεν υπήρξε το «ασφαλές καταφύγιο» που ονειρεύονταν, αλλά αντίθετα εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό εφιάλτη. Η Ελλάδα εξαναγκάστηκε σε δανεισμό με επαχθείς όρους, με διπλάσιο επιτόκιο από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφύριζε αδιάφορα, επικαλούμενη ότι δε διαθέτει μηχανισμούς στήριξης και διάσωσης των χωρών που «κινδυνεύουν». Η Γερμανία αρνήθηκε πεισματικά να εκδοθεί κάποιο «ευρωομόλογο» για να διευκολυνθούν τα «αδύναμα κράτη» στο δανεισμό τους, επιβεβαιώνοντας ότι ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης είναι πολύ πιο ισχυρός από τις περιφερειακές καπιταλιστικές ενοποιήσεις. Την ίδια στιγμή όμως το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ παραμένει πανίσχυρο ακριβώς για να υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να παίρνουν συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων και των χρεών. Αυτή είναι η πραγματική θωράκιση του ευρώ...

Οπορτουνιστικές ασυναρτησίες

Με μια σειρά ασυναρτησίες και ιδεολογικά φληναφήματα, ο αρθρογράφος της «ΑΥΓΗΣ» Τ. Τρίκκας επιχειρεί με ολοσέλιδο κείμενό του να φορέσει τους δικούς του, παραμορφωμένους από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα και την αντιΚΚΕ υστερία, φακούς, στους αναγνώστες του κειμένου του. Αποκαλύπτεται, όμως, τόσο από την αδεξιότητά του όσο και από τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο χειρίζεται έννοιες και αξίες που δεν τις πιστεύει και απέναντι στις οποίες είναι ορκισμένος εχθρός. Ετσι και ο εν λόγω αρθρογράφος κατηγορεί το ΚΚΕ για ...απομάκρυνση από τον Μαρξ και τον Λένιν και για προσέγγιση του ΚΚΕ προς τον «πατέρα του ρεβιζιονισμού και του οπορτουνισμού, τον Εντουαρτ Μπερνστάιν». Για ποιο λόγο; Μα γιατί το ΚΚΕ μιλά για ανασύνταξη του κινήματος, ένταση των αγώνων του λαού, προκειμένου να οξύνει πολιτικά την κρίση, ενώ δεν έχει κυβερνητική διέξοδο. Και ο Μπερνστάιν έλεγε ότι «το κίνημα είναι το παν, ο τελικός σκοπός τίποτα», ταυτίζει το ΚΚΕ με τον οπορτουνιστή. Θα λέγαμε την πολύ γνωστή παροιμία με το «γάιδαρο που είπε τον πετεινό κεφάλα», αλλά είμαστε σίγουροι πως ενώ ο «γάιδαρος» της παροιμίας δεν έχει συναίσθηση, ο συγκεκριμένος αρθρογράφος προβοκάρει συνειδητά, χωρίς να υπολογίζει την αυτογελοιοποίησή του. Γιατί ο ΣΥΝ θέλει ένα κίνημα που να φτάνει ως την ανάδειξη μιας αντιδεξιάς κυβέρνησης, αυτός είναι ο τελικός σκοπός του. Ενώ ο αρθρογράφος αποσιωπά σκόπιμα πως το ΚΚΕ εντάσσει την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, της αντιμονοπωλιακής πάλης στη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας. Το ξέρει, αλλά το κάνει γαργάρα ως οπορτουνιστής για να βγάλει τον ΣΥΝ «επαναστάτη» του γλυκού νερού λέμε εμείς. Ελα όμως που η βλακεία του είναι τόσο εξώφθαλμη που είναι για γέλια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέδριο ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Με το στόχο της ισχυροποίησης του ΚΚΕ, της δράσης του για την ανασύνταξη του εργατικού, γενικότερα του λαϊκού κινήματος και της αντεπίθεσής του, ξεκινάει σήμερα τις εργασίες του το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Μετά από μια μακρά εσωκομματική διαδικασία, που, όμως, συνδυάστηκε με πλατιά πολιτική δράση μέσα στο λαό, το Κόμμα, πιο ώριμο και ατσαλωμένο πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά, θέτει τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Στόχους, που προωθούν την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική γραμμή πάλης μέσα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες, στη μικρή και μεσαία αγροτιά, στη νεολαία.

Το ΚΚΕ σε αυτό το συνέδριο, όμως, δεν κάνει μόνον αυτό. Ταυτόχρονα με τις Θέσεις για το Σοσιαλισμό, την κριτική εκτίμηση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση κυρίως στην ΕΣΣΔ και τις αιτίες της αντεπαναστατικής ανατροπής της, θέλει να εμπλουτίσει τη δική του αντίληψη για το σοσιαλισμό. Είναι γι' αυτό, που στο 18ο Συνέδριο υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 90 αδελφά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και Κινήματα από όλο τον κόσμο. Η διεθνής απήχηση του συνεδρίου έγκειται και σε αυτή του τη διάσταση, ότι ανοίγει, μελετά και διευρύνει τη συζήτηση για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ προβάλλει την πρότασή του για αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, μέσα στο κίνημα, πρώτα και κύρια, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ανεβάζοντας το ίδιο τον πήχη της απαιτητικότητας από τα στελέχη και μέλη του. Δε μένει στην περιγραφή των προβλημάτων, ψάχνει τις αιτίες, τις εξηγεί ταξικά και καλεί την εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα να ανασυγκροτήσουν το κίνημά τους, να οργανώσουν τη συμμαχία τους και να παλέψουν για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Και για να έχει αυτός ο αγώνας προοπτική, δεν μπορεί παρά να συγκρούεται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και να θέτει στόχο, η εξουσία όχι να αλλάξει διαχειριστή, αλλά τάξη, δηλαδή να έρθουν στην εξουσία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου, τον οποίο στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα καρπώνονται οι καπιταλιστές.

Η δράση του Κόμματος και η προγραμματική διέξοδος του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προτείνει, η πάλη για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική δένονται άρρηκτα στο σύνθημα - κάλεσμα της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ.

Φυσικά, το ΚΚΕ δεν παραπέμπει τη λύση των σημερινών οξυμένων προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων, για το μεροκάματο, τις συντάξεις, την Παιδεία, την Υγεία, τη στέγη, την Κοινωνική Πρόνοια, το δικαίωμα στον Πολιτισμό, την αναψυχή, στο μέλλον. Δρα μέσα στο λαό σήμερα, μπροστάρης, για να διεκδικήσει ο ίδιος τα δικαιώματά του επιθετικά, σε ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων, κόντρα στα ιδεολογήματα που πλασάρουν άλλες πολιτικές δυνάμεις για «να βάλουν όλοι πλάτη για να ξεπεραστεί η κρίση», για «δίκαιη αναδιανομή του πλούτου». Δρα μέσα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, οικοδομεί σχέσεις αλληλεγγύης, σεβασμού, με στόχο να δυναμώσει η κοινή δράση, στην κατεύθυνση της κατάκτησης ενιαίας στρατηγικής απέναντι στην ενιαία στρατηγική του ιμπεριαλισμού, με σταθερό μέτωπο στον οπορτουνισμό που μπαίνει ανάχωμα στην επαναστατική πάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ