ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Αδελφική συνάντηση του ΚΚΕ με το ΚΚ Κούβας

Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας
Από τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας
Σε εγκάρδιο συντροφικό, αδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚ Κούβας με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρες ντε Εστενιός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων που παίρνει μέρος στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συμμετείχε επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ ενώ στην κουβανική αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, υπεύθυνος για την Ευρώπη και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Οπως πάντα είχαμε μια πολύ ουσιαστική και θερμή συνάντηση με τους συντρόφους της αντιπροσωπείας από την Κούβα.

Ενημερώσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα, μας πληροφόρησαν για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν σήμερα στην Κούβα να αντιμετωπίσουν τις φοβερές ζημιές που έκαναν οι 3 κυκλώνες. Ζημιές που δεν είχαν ξανασυμβεί. Και για τη γενικότερη προσπάθεια να στηρίξουν τους ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν. Μια προσπάθεια που για την Κούβα είναι πάρα πολύ σκληρή, γνωρίζοντας τις μακροχρόνιες συνέπειες απ' το εμπάργκο και τους αποκλεισμούς. Αλλά, όπως πάντα ο λαός της Κούβας είναι εργατικός, φιλότιμος και πιστεύουμε ότι με την καθοδήγηση ακριβώς του Κόμματος όχι μόνο θα ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, αλλά θα καταφέρει θαύματα, όπως μας έχει συνηθίσει».

Από την πλευρά του ο Φερνάντο Ρεμίρες τόνισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ καλή συνάντηση, όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τους συντρόφους από το ΚΚΕ όπου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η συμφωνία των κομμάτων μας σε πολλά ζητήματα. Είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε αναλυτικά για τις προσπάθειες που κάνει σήμερα στην Κούβα, το κόμμα μας, και ο λαός μας τόσο για το ξεπέρασμα των συνεπειών των 3 κυκλώνων που χτύπησαν τη χώρα όσο και για την ανάπτυξή της, πάντα με στόχο να διατηρήσουμε τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει και τον σοσιαλισμό στην πατρίδα μας. Και φυσικά όπως είναι σύνηθες, επιβεβαιώθηκε η αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην Κούβα. Και γι' αυτό και το μήνυμα που μεταφέρουμε στο 18ο Συνέδριο, είναι το μήνυμα της αμοιβαίας αδελφοσύνης ανάμεσα στα δύο κόμματά μας. Και ευχόμαστε στους Ελληνες κομμουνιστές κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου».

ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ
Συνάντηση με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Κούβας της Βουλής

Μέσα σε καλό κλίμα έγινε χτες στη Βουλή η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας που βρίσκεται στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας - Κούβας του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας βουλευτής της ΝΔ Γ. Λαμπρόπουλος, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Μελά και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Από την πλευρά των Κουβανών ο Φ. Ρεμίρεζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων, ο Χ. Κ. Μαρσάν, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και υπεύθυνος για την Ευρώπη και ο Ε. Ερέρα πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Γ. Λαμπρόπουλος ευχήθηκε στην αντιπροσωπεία των Κουβανών να κρατήσουν την ανεξαρτησία της χώρας τους, υπενθύμισε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρα κατά του εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα.

Ο Χ. Ρεμίρεζ τόνισε ότι η Κούβα είναι μια χώρα που εκτός από τον αγώνα για ανεξαρτησία αντιμετωπίζει προβλήματα από το αμερικάνικο εμπάργκο και αναφερόμενος στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται στις ΗΠΑ έκανε λόγο για παράνομη φυλάκιση κατά παράβαση του διεθνούς, αλλά και του αμερικάνικου Δικαίου.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο λαό της Κούβας μετέφερε η Ε. Μελά, καλώντας τους Κουβανούς να κρατήσουν την Επανάσταση που έδωσε φτερά στον κουβανικό λαό και ζήτησε την αποφυλάκιση των πέντε πατριωτών που κρατούνται στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τάχτηκε κατά της απομόνωσης της Κούβας από το αμερικάνικο εμπάργκο.

Χαιρετιστήριο του Μπαάθ Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στο Προεδρείο του 18ου Συνεδρίου έφτασε η παρακάτω επιστολή:

«Συντρόφισσα, Αλέκα Παπαρήγα

Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Μέλη του Δεκάτου Ογδου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της Εθνικής Ηγεσίας του Μπαάθ Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του σ. Αμπντάλα Αλ - Αχμάρ βοηθού του γενικού γραμματέα του κόμματος, και τις ευχές του για την επιτυχία του Συνεδρίου σας, να πραγματοποιήσει τους στόχους του σ' όλα τα επίπεδα, για την πρόοδο του λαού σας και για καλύτερες σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μας κόμματα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα αντιμετωπίζει ο κόσμος κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, προσπάθησαν οι κυβερνητικοί κύκλοι του καπιταλιστικού κόσμου, να ελαχιστοποιήσουν την εικόνα των επιδράσεών της, αλλά τελικά, είναι μια από τις πιο βαθιές δομικές κρίσεις που γνώρισαν ποτέ ο καπιταλιστικός κόσμος και το διεθνές σύστημα.

Και φυσικά, αυτή η κατάσταση άνοιξε νέους ορίζοντες μπροστά στις δυνάμεις της προόδου, της απελευθέρωσης, και της δημοκρατίας στον κόσμο, για να μπορέσουν να ξαναπάρουν την πολιτική και στρατηγική πρωτοβουλία στα χέρια τους, και να χαράξουν τα νέα όρια των αντιπαλοτήτων και συμμάχων, για να δράσουν αποτελεσματικότερα, στην αντιμετώπιση του άδικου και ανισόρροπου διεθνούς συστήματος.

Σύντροφοι

Στην Αραβική μας περιοχή εντείνεται η σιωνιστική επίθεση, βασισμένη στην απεριόριστη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μετά από τη δίχρονη σκληρή πολιορκία που υπέστη η Γάζα, τελικό χτύπημα ήταν η βάρβαρη επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής κατά του άμαχου πληθυσμού στη λωρίδα της Γάζας. Σ' αυτήν την άγρια επίθεση οι Ισραηλινές δυνάμεις δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν νέα διεθνώς απαγορευμένα αμερικάνικα όπλα. Οι κυβερνήσεις της Δύσης, παρά την παλλαϊκή κραυγή, όχι μόνο δεν καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση, αλλά προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, προετοιμάζοντας Νατοϊκή στρατιωτική Δύναμη για την "προστασία" των Σιωνιστών από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο λαός της Γάζας και η ηρωική του αντίσταση αντιμετώπισαν σθεναρά με επιτυχία την άγρια επίθεση, πράγμα που αποτέλεσε έκπληξη για όλες τις προβλέψεις και εκτιμήσεις. Ο λαός της Γάζας είναι πιο αποφασισμένος σήμερα να συνεχίσει την αντίσταση, παρόλο που είχε χιλιάδες γυναικόπαιδα ανάμεσα στα θύματα.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε με εκτίμηση τη στάση του ελληνικού λαού που παρεμπόδισε τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ, και ειδικότερα της συντρόφισσας Αλέκας Παπαρήγα που επισκέφθηκε τα Παλαιστινιακά εδάφη.

Το Μπαάθ Αραβικό Σουσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μπασάρ Αλ - Ασάντ, στάθηκε με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό της αντίστασης στη Γάζα, ακριβώς όπως στάθηκε στο πλευρό της Λιβανέζικης αντίστασης το 2006, και στο πλευρό της Ιρακινής αντίστασης το 2003, δηλαδή στα τρία πεδία όπου η αμερικανο - ισραηλινή στρατηγική απέτυχε, όπως απέτυχε στις απειλές και πιέσεις που ασκούσε για πολλά χρόνια ενάντια στη Συρία και δεν κατάφερε να την απομονώσει διεθνώς.

Σύντροφοι

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας προς όφελος του ελληνικού λαού, την ενδυνάμωση του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, και την ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα των καταπιεζόμενων λαών. Ο αγώνας μας είναι ενιαίος για το νέο κόσμο της ειρήνης, δικαιοσύνης, ελευθερίας και ισότητας.

Εχοντας ζήσει τους αγώνες των συντρόφων της ΑΝΤΙΕΦΕΕ, της ΚΝΕ, και του ΚΚΕ ενάντια στη δικτατορία και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε.

Συντροφικά

Μπασάρ Αμπάς»

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρες συναντήθηκε χτες με τον Λευτέρη Ζαγορίτη γραμματέα της ΚΕ της Νέας Δημοκράτιας στα γραφεία της στη Ρηγίλλης, όπου αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τη διεθνή κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ