ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
Κανένας τρόμος, σ' άλλο δρόμο ο αγώνας των εργατών

Οτι υπάρχει ένας πόλεμος είναι γεγονός. Σ' αυτήν τη φάση είναι ένας πόλεμος μεταξύ καπιταλιστών. Κι αγριεύει: Ποιος θα φάει, ποιον. Η ανταγωνιστικότητα - που σημαίνει το γονάτισμα των εργατών - οδήγησε την αύξηση των κερδών τόσο ψηλά, που τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν και με την παραγωγή και με το κεφάλαιο που είναι συσσωρευμένο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί χωρίς να φάνε οι μισοί τους άλλους μισούς.

Επιδιώκουν να μεταφέρουν το βάρος και αυτής της κρίσης στους εργάτες. Κι εδώ αρχίζουν τα πιο δύσκολα. Καθώς, από τη μια, όλο και λιγότεροι φαίνονται διατεθειμένοι να πάνε άκλαφτοι τόσο που έχει σφίξει πια το ζωνάρι. Κι απ' την άλλη, εκείνο το ξορκισμένο φάντασμα του κομμουνισμού φαίνεται να κερδίζει ξανά συνειδήσεις. Υπάρχουν, ήδη, καλά δείγματα ταξικής συσπείρωσης και προετοιμασίας για μάχη παντού. Μια μάχη, που θέτει σε αμφισβήτηση το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτήν τη μάχη θέλουν να προλάβουν οι καπιταλιστές και επιχειρούν να στήσουν «πόλεμο» στα μέτρα τους. Ηδη, παρουσιάστηκε η χρήσιμη στο σύστημα «απειλή». Κι αμέσως εμφανίστηκε και η αναγκαία - επίσης για το σύστημα - πολιτική ομοφωνία εκείνων των δυνάμεων, που σε άλλες στιγμές κακαρίζουν για τις δήθεν διαφωνίες που έχουν ως προς τη διαχείριση. Κοινό και το αίτημά τους για άμεση λήψη μέτρων. Αμεση και η ανταπόκριση στο αίτημα.

Ολο αυτό καταλήγει σε δεμένους εργάτες. Θέλουν, το αν θα το πετύχουν είναι μια άλλη υπόθεση.

Προς το παρόν, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Οι μεν σπεύδουν να δουν «Αλ Κάιντα», οι άλλοι ως και τον ΙΡΑ, ο Χρυσοχοΐδης έχει ήδη εκτιμήσει ότι δεν είναι μυστικές υπηρεσίες και η «Ελευθεροτυπία» βλέπει «διπλή αστοχία σε πυροκροτητές και υλικό». Ατζαμήδες δηλαδή, που υπονοεί ότι πράγματι δεν είναι υπηρεσίες. Καλό και βολικό. Ορισμένοι δε λένε να το βάλουν κάτω. Επιχείρησαν τον περασμένο Δεκέμβρη να στήσουν «κίνημα» στα μέτρα τους. Δεν τους βγήκε. Τώρα χοντραίνει το πράγμα. Και δε φαίνεται να είναι μόνο για εκλογές το διακύβευμα. Θα δείξει.

Ας παίρνουν τα μέτρα τους οι εργάτες, γιατί το δικό τους κίνημα είναι το μόνο που πράγματι συνιστά απειλή για το σύστημα. Γιατί όταν οι καπιταλιστές στήνουν «πόλεμο» στα μέτρα τους και εμφανίζουν την αντιμετώπιση του εχθρού - σκιάχτρο που οι ίδιοι έστησαν - ως «εθνική υπόθεση», κρέας μυρίζει. Κρέας εργατών. Κρέας καθενός, που θα διαδηλώνει και θα χαρακτηρίζεται τρομοκράτης.

Κανένας αποπροσανατολισμός, λοιπόν. Κανένα σκιάχτρο «τρομοκρατίας» δεν πρέπει να γίνει αφορμή για να εξασφαλιστεί ανοχή στον καπιταλισμό.

Ο δρόμος των εργατών οδηγεί μόνο στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Κι αυτόν το δρόμο οι εργάτες τον διασχίζουν μέρα μεσημέρι, οργανωμένοι, συγκροτημένοι, με μπροστάρη το Κόμμα τους, με αιτήματα που εκφράζουν το συμφέρον της λαϊκής πλειοψηφίας και φτάνουν τη διεκδίκηση ως και το επίπεδο της εξουσίας.

Ασχετο:Ο Σωμερίτης, λέει, ναι, ο γνωστός, διαμαρτυρήθηκε χτες εγγράφως, γιατί, λέει, το ΚΚΕ τιμά τον ΔΣΕ. Μάλιστα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ

Η ΧΡΗΣΙΜΗ - ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΑΠΕΙΛΗ: «Η χώρα κατρακυλάει (...) σε έναν κατήφορο αχαλίνωτης βίας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν καταστεί καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, όπως και οι εκδηλώσεις βίας εναντίον δημοσίων προσώπων (...) Πληρώνουμε δυστυχώς τη χαλαρότητα και την έλλειψη σοβαρής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της αντιεξουσιαστικής βίας τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη καθυστέρηση και συζήτηση. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού πριν θρηνήσουμε πολλά θύματα» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΟΜΟΦΩΝΙΑ: «Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την αντανάκλαση ενός κλίματος γενικευμένης ανομίας, αλλά και κοινωνικής αναταραχής που έχει επικρατήσει τους τελευταίους μήνες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ: «Το ζήτημα είναι τι κάνει για όλα αυτά η Πολιτεία (...) μέχρι σήμερα κανένα φως. Εκτός από θεωρίες συνωμοσίας, με το γνωστό κάστινγκ: αμερικανούς, μυστικές υπηρεσίες, μετανάστες, μια μεζούρα Βαλκάνια και πάει λέγοντας» (ο Σ. Κοτρώτσος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «Πολλές αναλύσεις (αντιτρομοκρατική, Χρυσοχοΐδης) μιλούν για διεθνείς διασυνδέσεις εγχώριων οργανώσεων με αντίστοιχες από τη Μέση Ανατολή και αλλού. Συζητείται μάλιστα το ενδεχόμενο να ενταθεί η συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια αντιτρομοκρατική (...) χθες η κυβέρνηση πήγε στη βουλή για να κυρώσει τις δύο συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ που αφορούν ζητήματα έκδοσης και δικαστικής συνδρομής και υπογράφηκαν το 2003 επί Σημίτη. Οι προβλέψεις τους διευρύνουν κατά πολύ την έκταση των πράξεων που μπορούν να θεωρηθούν "τρομοκρατική ενέργεια", ενώ οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να σταλεί μπουγιουρντί στις ΗΠΑ, ακόμα και για αδικήματα που δεν τιμωρούνται από το ελληνικό νομικό πλαίσιο» (το θέμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ: «Η εικόνα της χώρας κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει. Εχουμε μια εντυπωσιακά επικίνδυνη διάχυση των φαινομένων βίας (...) έχει συσσωρευτεί μεγάλο "εκρηκτικό φορτίο". Πολιτικό και κοινωνικό. Οι πρόωρες εκλογές, καλώς ή κακώς είναι αναγκαίες» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΑΛΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ σε όλα τα μέτωπα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ρυθμιστής ο κ. Αλμούνια

Η ΧΩΡΑ: Μαχαιριές με βαμβάκι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θηλειά Αλμούνια φέρνει μέτρα τώρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η επιτήρηση φέρνει μέτρα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΟ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ της επιτήρησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΕΠΕΣΕΣ ΕΞΩ

Η ΑΥΓΗ: Κυνηγούν το έλλειμμα ξεφεύγει η ανεργία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Είμαστε σε πόλεμο»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλιμάκωση της τρομοκρατίας

ΕΘΝΟΣ: ΧΤΥΠΗΜΑ με συνταγή Αλ Κάιντα

ΤΑ ΝΕΑ: Τρομο-επίδειξη με βόμβα μαμούθ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΙ ΚΛΕΨΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΟ ΕΣΥ σε νέα ρότα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ σε 450 φάρμακα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ταύτιση στην πράξη

«Τελικά η συναίνεση δεν κοστίζει ακριβά. Λίγη καλή θέληση να υπάρχει (...) μέχρι να διαβάσω τα βασικά κείμενα (...) η εντύπωσή μου ήταν πως η προσέγγιση του κεντρικού τραπεζίτη με την προσέγγιση του κόμματος της Αριστεράς είναι ριζικά διαφορετικές. Απεδείχθη πως δεν είναι ακριβώς έτσι (...) ο ΣΥΝ διεκδικεί να "υιοθετηθεί ένα μεσομακροχρόνιο πρόγραμμα οικονομίας και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο θα ψηφίζεται από τη Βουλή" (...) υποστηρίζει ότι "μπορεί να υπάρξει μακροχρόνιος - μεσοχρόνιος δημοσιονομικός ορίζοντας με τη σύνταξη πολυετούς Προϋπολογισμού" (σελ. 226) σε άλλο σημείο του προγράμματός του ο ΣΥΝ παρατηρεί ευστόχως ότι "δεν υπάρχει αξιολόγηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δαπανών του προϋπολογισμού" και τάσσεται υπέρ της σύστασης μιας επιτροπής κοινωνικών φορέων η οποία "θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού" (...) Τι γράφει για όλα αυτά στην έκθεσή του ο κύριος Προβόπουλος; Οχι πολύ διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα (...) καταθέτει ιδέες όπως "η κατάρτιση πολυετών προϋπολογισμών, η καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων δαπανών" (...) "σύσταση ανεξάρτητης εξειδικευμένης υπηρεσίας η οποία θα παρακολουθεί την εκτέλεσή του" (...) όπως αντιλαμβάνεσθε επί του συγκεκριμένου υπάρχει πλήρης ταύτιση. Οταν λοιπόν ο Συνασπισμός θέλει να είναι σοβαρός και όταν ο κεντρικός τραπεζίτης πιάνει τα μηνύματα των πολιτών (...) το να ψάχνουμε ποιος "έσυρε" ποιον στην ιδεολογική γραμμή του είναι πολυτέλεια» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η δήλωση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αλλάξει η χώρα διακυβέρνηση, μέσα από μια λύση αριστεράς που είναι έξω από τις προτάσεις Προβόπουλου (...) τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ (η καταγραφή στην ΑΥΓΗ).

Η λάσπη που κρύβει τις πομπές τους

«Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι "η συζήτηση του 18ου συνεδρίου επικεντρώνεται όχι στα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, όχι στην οικονομική κρίση και πώς θα την ξεπεράσουμε, αλλά στην προσπάθεια αναστύλωσης του Στάλιν» (κι αυτό στην ΑΥΓΗ).

...και η παλιά καραβάνα

«Η ιστορία του ΚΚΕ είναι γραμμένη (...) από ψυχωτικούς και παθιασμένους ηγέτες που το οδήγησαν σε θανάσιμα λάθη (...) σήμερα, σε ώρες εθνικής ευθύνης, το ΚΚΕ προβληματίζεται αν πρέπει ή όχι να αναπαλαιώσει το Σταλινισμό» (η κατακλείδα διά χειρός Πασαλάρη, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ