ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η έρευνα στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα, σχετικά με την Εκθεση για τις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές

Συζήτηση για τις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές πραγματοποιήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, επικεντρώνοντας τη συζήτηση στα κριτήρια του ανταγωνισμού, της ανταποδοτικότητας και της προσαρμογής της επιστημονικής έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτές υπαγορεύονται από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Δρούτσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με την Εκθεση για το «Κοινοτικό νομικό πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών (ΕΕΥ)», σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση κανονισμού για τις Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές επιδιώκει την προώθηση εφαρμογής της λεγόμενης 5ης ελευθερίας, αυτής της ελεύθερης διακίνησης στο εσωτερικό της Ενωσης των ερευνητών της γνώσης και της επιστήμης, και επικεντρώνεται στα κριτήρια ανταγωνισμού, ανταποδοτικότητας και προσαρμογής της επιστημονικής έρευνας στις επιλογές και στους στόχους του κεφαλαίου, έτσι όπως αυτοί εκφράζονται στην αντιλαϊκή - αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας και την ΕΕ».

Οπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η "ελεύθερη πρόσβαση" στην ερευνητική υποδομή κάθε κράτους - μέλους δίνει την ευκαιρία της άμεσης αξιοποίησης από το κεφάλαιο κάθε ερευνητικής δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από τα κράτη - μέλη, του περιορισμού του ελέγχου και του προγραμματισμού της έρευνας στους μηχανισμούς της ΕΕ και των μονοπωλίων, της προώθησης της λογικής της αριστείας με κριτήρια αγοράς και όχι επιστήμης, της συγκέντρωσης της έρευνας σε όλο και λιγότερα ερευνητικά κέντρα - επιχειρήσεις». Πρόσθεσε δε ότι «η εναρμόνιση των κριτηρίων πνευματικής ιδιοκτησίας, η άμεση σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή μέσω εμπειρογνωμόνων των επιχειρήσεων, η λειτουργία των κέντρων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η απαραίτητη χρηματοδότησή τους από επιχειρήσεις και χορηγούς, υποτάσσει την έρευνα στη λογική της μεγιστοποίησης των κερδών». Κλείνοντας ο Κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η έρευνα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, να είναι ισότιμα κατανεμημένη στους επιστημονικούς τομείς, και να προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων».

ΓΡΑΦΕΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζαγοριανού

Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε χτες στα γραφεία της «Ζήμενς» ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός που πραγματοποιεί την έρευνα για τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» από το παρα-λογιστήριο της εταιρείας, συνοδευόμενος από τους εισαγγελείς Λ. Νικόπουλο, Γ. Βούλγαρη και άνδρες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).

Η κίνησή του αυτή συνδέεται με την κατάθεση που πήρε - για άλλη μια φορά - με πλήρη μυστικότητα από την Αικ. Τσακάλου, πρώην γραμματέα του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Μ. Χριστοφοράκου. Υπενθυμίζεται ότι η Αικ. Τσακάλου σε παλαιότερες καταθέσεις της είχε μιλήσει για εκροή χρημάτων σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει.

Στα γραφεία της εταιρείας ο ανακριτής παρέμεινε πάνω από δύο ώρες, ενώ φεύγοντας πήρε μαζί του έγγραφα, κατέσχεσε ντοσιέ με παραστατικά, τιμολόγια και διάφορα e-mails της εταιρείας, τα οποία και παρέδωσε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για να τα εξετάσει. Επίσης, πήρε μαζί του και πέντε «καυτούς» φακέλους που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχουν στοιχεία - φωτιά για «διευκολύνσεις» και «δωράκια» που έκανε η «Ζήμενς Ελλάς» σε διάφορα πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορούν και πολιτικά πρόσωπα.

Σημειώνεται πως είναι η δεύτερη φορά που δικαστικός λειτουργός κάνει έφοδο στη «Ζήμενς» από τότε που ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση αυτού του πολύκροτου σκανδάλου, καθώς ανάλογη επίσκεψη είχε κάνει και ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου στο στάδιο της προανάκρισης.

Την ... αποστράτευσε και την ξεπουλά

«

Ερχομαι στην "Ολυμπιακή". Ας ομολογήσουμε μια αλήθεια. Ολα γίνονται για την "AEGEAN". Γιατί δεν τολμάμε να το πούμε; (...) Βέβαια, η "Ολυμπιακή" δεν είναι μία "Ολυμπιακή", είναι η σμηναρχία μάχης εν καιρώ πολέμου. Θυμηθείτε στην κρίση του 1974, η "Ολυμπιακή" πήγαινε στρατεύματα στα νησιά. Τώρα θα σας τα πάει ο Βασιλάκης με την "AEGEAN"; Επομένως, λοιπόν, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σε κινήσεις. Αντιλαμβάνομαι την υποχρέωση κάποιων να θέλουν να εξυπηρετήσουν φίλους, όχι όμως στραπατσάροντας στρατηγικές επιχειρήσεις του Δημοσίου». Απόσπασμα από την πρώτη ομιλία του Καρατζαφέρη και του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (29/09/2007).

«

Του στείλαμε λουκούμια (σ.σ. του Βγενόπουλου της MIG); Του στείλαμε μπακλαβάδες; Του στείλαμε γαλατομπούρεκα; Δηλαδή, ήρθε κάποιος να φορτωθεί αυτό το πράγμα και εγώ θα πω όχι; Εδώ παρακαλάμε να το χαρίσουμε και δεν το παίρνει κανείς και έρχεται κάποιος και μας δίνει; Μα είμαστε σοβαροί; (...) Γιατί να πω όχι; (...) Το θεωρώ τρελό να πει κάποιος όχι (...) Αυτή τη στιγμή έχουμε μια "Ολυμπιακή" που δεν την παίρνει κανείς. Την κομματιάσαμε στα 3 στα 5, δεν την παίρνει. Και έρχεται ένας και λέει την παίρνω εγώ ολόκληρη. Εγώ γιατί να πω όχι; Σαν κράτος. Να καταλάβω, δηλαδή. Πού με θίγει; (..) Εφόσον την παίρνει κάποιος, τώρα τι συζητάμε βρε παιδιά; Εχουμε μια αδελφή η οποία έχει φθάσει 58 ετών, κακάσχημη, έχει φάει τα κακαρίσματα της ζωής της και έρχεται κάποιος και μας τη ζητάει και μας δίνει και προίκα και θα πούμε όχι; (...) Ετσι είναι, δεν την πλησιάζει κανείς, άμα ξεκινήσεις από τα 50, και αυτής της ηλικίας είναι. Ας έρθει να την πάρει (...) και από τη στιγμή που την παίρνει ιδιώτης, θέλει να κερδίσει, δε χάνει». Δηλώσεις του ίδιου ανθρώπου, του Καρατζαφέρη, στις 5/2/2009, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», όταν μαθεύτηκε ότι ο προαναφερόμενος μεγαλοκαρχαρίας θέλει τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

Κι αν διακρίνετε κάτι το αλλοπρόσαλλο, δημαγωγικά αντιφατικό στις δύο τοποθετήσεις, η ουσία που στο τέλος μένει είναι η στάση ο ΛΑ.Ο.Σ. υπέρ του ξεπουλήματος του λαϊκού πλούτου.


Θ. Μπ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή η ΚΟΒ ΕΑΒ του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο «Μάνθος», στο Κρυονέρι Αττικής.

-- Την Κυριακή 22/2 η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνεστίαση στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δ. Δ. Μάκρης «Σοφιανός Σοφιανόπουλος». Θα συμμετέχει ορχήστρα με λαϊκό και ρεμπέτικο πρόγραμμα.

-- Η ΚΟΒ Ταξιάρχη πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα το Σοσιαλισμό στα γραφεία της (Ταξιαρχών 111 - Κορυδαλλός), τη Δευτέρα 23 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Βλόντζος, μέλος της ΚΕ.

-- Στο εργοστάσιο «ΚΟΡΠΗ» της Αιτωλοκαρνανίας θα περιοδεύσει την Τρίτη 24/2 και ώρα 11.30 π.μ. ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

-- Το Σάββατο 28/2 η ΚΟΒ Ελάτειας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΟΝΑΡ», στην Ελάτεια.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Εκτη σε καταδίκες η Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Στατιστική καταδικαστικών αποφάσεων, που εκδόθηκαν στα κράτη - μέλη για κατηγορίες σχετικές με την «τρομοκρατία», εξέδωσε χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την έκτη θέση, στο διάστημα 2001 έως και το 2007. Στα πλαίσια της πολιτικής της «τρομολαγνείας», η έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι στην Ελλάδα διώχθηκαν ποινικά 25 άτομα για υπόθεση «τρομοκρατίας», εκ των οποίων τα 19 καταδικάστηκαν. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση της έκθεσης βασίστηκαν στις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιες αρχές των 27 χωρών - μελών της ΕΕ σε ένα ερωτηματολόγιο 16 ερωτήσεων που τους υποβλήθηκε από την Επιτροπή και αφορούσαν το Ποινικό, Διοικητικό και Δικονομικό Δίκαιο που ισχύει στα κράτη - μέλη, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη, προκειμένου να προστατέψουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία, που είναι η χώρα με τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις για «τρομοκρατία» (1.117 καταδίκες), δεύτερη έρχεται η Γαλλία με 423 καταδίκες και ακολουθεί η Γερμανία με 56 καταδίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ