ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση την Τρίτη για τα «Τζάμπο»

Στις 9 π.μ., στα δικαστήρια, ενάντια στη νέα απόπειρα ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα

Με συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Τρίτη 24 Φλεβάρη, στις 9 π.μ. στο κτίριο 5, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ δίνει απάντηση στην προσπάθεια της πολυεθνικής Τζάμπο να ποινικοποιήσει εκ νέου τον αγώνα που δίνουν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα για περισσότερο από ενάμιση μήνα, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση του συνδικαλιστή Νίκου Νικολόπουλου. Τη μέρα εκείνη είναι προγραμματισμένο να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε για δεύτερη φορά η εργοδοσία, απαιτώντας την ποινική δίωξη και την οικονομική εξόντωση συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η προσφυγή της πολυεθνικής στρέφεται σε βάρος δυο ταξικών Συνδικάτων και έξι στελεχών του ΠΑΜΕ. Στο πρόσωπό τους, η εργοδοσία, με την καταφανέστατη κάλυψη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, επιχειρεί να καταδικαστεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και η συνδικαλιστική δράση. Προσπαθεί να επιβάλει συνδικαλιστικό σιωπητήριο στα καταστήματά της, μετρώντας την απήχηση που έχει ο δίκαιος αγώνας τόσο στους εργαζόμενους καταναλωτές, όσο και στους υπαλλήλους της πολυεθνικής.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΕ ΟΤΑ
Αναδρομικό πετσόκομμα μισθών και ωρών εργασίας

Με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιείται σαν όχημα για να φορτωθεί η οικονομική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων

Απλήρωτη δουλειά, με συμβάσεις που μειώνουν τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και τις ήδη πενιχρές αποδοχές των εργαζομένων, μεθοδεύει η «Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας ΑΕ ΟΤΑ» (ΑΝΑΙΤ ΑΕ), που υλοποιεί - ανάμεσα σε άλλα - το πρόγραμμα «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ). Η διοίκηση της παραπάνω Ανώνυμης Εταιρείας, στην οποία πλειοψηφική μέτοχος είναι η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ), προτείνει σε εργαζόμενους των ΚΔΑΠ, του Δήμου Ανακτορίου στη Βόνιτσα, μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης με συμβάσεις αναδρομικού χαρακτήρα από 1/9/08 έως και 31/7/09.

Οι συμβάσεις προβλέπουν τη μείωση του ημερήσιου ωραρίου από 8 σε 5 ώρες, για 5 μέρες τη βδομάδα (σύνολο 25 ώρες), όταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς δουλεύουν 40 ώρες εβδομαδιαίως (7ωρο Δευτέρα - Παρασκευή και 5 ώρες το Σάββατο). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, που είναι ήδη απλήρωτοι για 5,5 μήνες, για το διάστημα από 1η Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα θα πληρωθούν για τις 25 από τις 40 ώρες που δούλεψαν κάθε βδομάδα. Ενώ από δω και πέρα θα υποαπασχολούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει η Σύμβαση. Κατά συνέπεια, θα υποστούν συνολικά μείωση του μισθού, που υπολογίζεται από 200 έως 300 ευρώ το μήνα.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα καλούνται εκβιαστικά να απαντήσουν, αν αποδέχονται αυτήν τη «ληστεία» και τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας μέχρι σήμερα Παρασκευή. Ουσιαστικά βρίσκονται, για ακόμη μια φορά όμηροι, στην κυρίαρχη πολιτική που επιδιώκει να συμπιέσει - μπροστά και στην οικονομική κρίση - ακόμη παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης. Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς περιορίζονται οι ώρες λειτουργίας των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας. Καταδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, πως οι «γαλαζοπράσινοι» αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι απλά βάζουν πλάτη, αλλά στηρίζουν έμπρακτα την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική. Συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια να φορτωθούν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης του κεφαλαίου στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Στη Λευκάδα

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου κοινωνικών δομών του Δήμου Λευκάδας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Με ανακοίνωσή τους, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και το Σωματείο Συμβασιούχων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα του νομού Λευκάδας και των δήμων Ανακτορίου, Κεκρωπίας, Αλυζίας επισημαίνουν ότι το ζήτημα αφορά όλους τους εργαζόμενους και καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές πολιτικές των ΟΤΑ. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στη μερική απασχόληση και γενικότερα στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα της ΕΕ και του κεφαλαίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ»
Κάλυψε το διωγμό 90 και πλέον εργαζομένων

Τριμερής συνάντηση χτες στο υπουργείο Απασχόλησης

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Φριγκογκλάς» ενάντια στις απολύσεις
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Φριγκογκλάς» ενάντια στις απολύσεις
Κάλυψη στις 90 και πλέον απολύσεις στις οποίες προχώρησε η πολυεθνική εταιρεία «ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ», που λειτουργεί εργοστάσιο κατασκευής ψυγείων στην Κάτω Αχαγιά, έδωσε ουσιαστικά χτες το υπουργείο Απασχόλησης, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι, με την καθοδήγηση του ταξικού τους σωματείου, ανάγκασαν την εργοδοσία να εγκαταλείψει μέρος από το εκβιαστικό της σχέδιο, με το οποίο απαιτούσε να απολυθεί το 60% των εργαζομένων (120 από τους 210), θέτοντας το δίλημμα: `Η θα απολυθείτε με εθελούσια έξοδο μέσω κινήτρων ή θα κάνουμε χρήση του νόμου για απολύσεις 2% κάθε μήνα!

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι απέφυγε να ικανοποιήσει έστω κι ένα αίτημά τους, αφού αρνήθηκε να παρέμβει νομοθετικά, ώστε να απαγορευτούν οι απολύσεις του 2% κάθε μήνα, παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις ήταν εκβιαστικές και μαζικές. Τόνισαν, επίσης, ότι δε θα επιτρέψουν καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου προσπάθησε να φέρει στα μέτρα της κυβέρνησης και των εργοδοτών τη χτεσινή εξέλιξη, συνδέοντάς τη με το κλίμα συναίνεσης που δημιούργησαν με την προχτεσινή τους συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικές ενώσεις. Η απάντηση των εργαζομένων στην κυβερνητική πρόκληση δόθηκε όλες τις προηγούμενες μέρες με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους, αλλά και με το ξεκάθαρο μήνυμα από την πλευρά τους ότι παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συμφωνούν στην ουσία του, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο Χ. Χαραλάμπους κατήγγειλε την αντιλαϊκή στρατηγική του δικομματισμού για την Υγεία και τους γιατρούς, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Εντονότατη κριτική στην υποκριτική στάση τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το θέμα των αμοιβών και του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, άσκησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χ. Χαραλάμπους, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Ο Χ. Χαραλάμπους κατήγγειλε τη στάση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που παρά τις φραστικές τους κόντρες συμφωνούν «πάνω στην ουσία του νομοσχεδίου». «Είναι ευχαριστημένοι - είπε - από τα οικονομικά μεγέθη που έρχονται με το νομοσχέδιο, τόσο για τους μισθούς, όσο και για το ότι δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικά άρθρα από τη συλλογική σύμβαση, όπως είναι το αφορολόγητο μετά τις τέσσερις εφημερίες, όπως είναι η απάλειψη του πλαφόν του Αρεοπαγίτη, όπως είναι η εξίσωση της τιμής της ώρας της εφημερίας με την υπερωρία».

Σημείωσε ακόμα ότι αμφότεροι «θέλουν να επιλέγονται οι διευθυντές μέσα από ένα συμβούλιο κρίσης, επιλογής που ασφυκτικά θα είναι κομματικό και βέβαια με κριτήρια τα οποία ουσιαστικά θα είναι λάστιχο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χ. Χαραλάμπους στο θέμα της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών. Οπως τόνισε, αυτό «που αποκρύπτουν όλοι - και ο ΣΥΡΙΖΑ - είναι ότι δέχονται την κοινοτική οδηγία».

«Μάλιστα - πρόσθεσε - πολλοί επιχειρηματολόγησαν και υπέρ της, αποκρύπτοντας αυτό που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έφερε στην επιφάνεια, ότι δηλαδή η κοινοτική οδηγία όχι μόνο δε μιλάει για 48 ώρες εργασίας τη βδομάδα, αλλά μιλάει για διευθέτηση του χρόνου και μάλιστα σε βάθος για τους ειδικευμένους γιατρούς σε τέσσερις μήνες και για τους ειδικευόμενους σε έναν χρόνο. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί η διοίκηση ενός νοσοκομείου να εξαναγκάσει έναν γιατρό να δουλέψει 70 ώρες τη μία βδομάδα, 15 ή 16 ώρες την άλλη και με αυτό τον τρόπο "ούτε γάτα ούτε ζημιά"».

Επιθετικά ενάντια στις απολύσεις

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης του αρχιμάγειρα Αντώνη Πετρόπουλου από το ξενοδοχείο «Ηριδανός», που ανήκει στον όμιλο της κατασκευαστικής εταιρείας «Ξυδιάς Τεχνική Α.Ε.», απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Ο αρχιμάγειρας απολύθηκε επειδή αρνήθηκε τον εκβιασμό της εργοδοσίας να αποδεχτεί μείωση μισθού, προκειμένου να παραμείνει στη δουλειά. Οπως καταγγέλλει το συνδικάτο και αυτή η απόλυση, όπως και άλλες το τελευταίο διάστημα, εντάσσεται στην προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας να απαλλαγεί από το βαρίδι που είναι το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή δουλειά, προκειμένου να διασφαλίσει τα τεράστια κέρδη της, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης που η ίδια δημιούργησε. Προειδοποιεί συνολικά την εργοδοσία του κλάδου στην Αττική ότι το συνδικάτο θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης, προκειμένου να μην περάσει η αντεργατική λαίλαπα και θα διεκδικήσει την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ