ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μόνιμα στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ

ΜΠΙΣΚΕΚ - ΚΡΑΚΟΒΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να εξασφαλίσουν την «ασφάλεια της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών» στο Αφγανιστάν αποφάσισαν χτες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντησή τους στην Κρακοβία της Πολωνίας. Υπογράμμισαν ότι για τη «Συμμαχία» η κατοχή αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά τους για το 2009 και δεσμεύτηκαν να παράσχουν στην κατοχή τις απαραίτητες δυνάμεις για την «ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών», που φυσικά θα τους επιτρέψει και τη μέγιστη δυνατή παρέμβαση.

Χτες μέλη και φίλοι του ΚΚ Πολωνίας μαζί με άλλους αντιιμπεριαλιστές διαδήλωσαν ενάντια στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, ενάντια στη συμμετοχή της Πολωνίας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, στο χώρο που συνεδρίαζαν οι αξιωματούχοι της... λυκοσυμμαχίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, από την πλευρά του απαίτησε από τους συμμάχους να δώσουν περισσότερα στην κατοχή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Ταλιμπάν, ζητώντας έστω μεγαλύτερη συνεισφορά στο «πολιτικό» σκέλος της κατοχής από τους συμμάχους, κατανοώντας τη δυσκολία τους στο στρατιωτικό σκέλος, δηλώνοντας ωστόσο την απογοήτευσή του, από την απροθυμία των μελών του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν στην αύξηση των στρατευμάτων κατοχής τους.

Σε άλλο σημείο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει την τύχη της λεγόμενης «πυραυλικής» ασπίδας στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό το θέμα δε θίχτηκε ούτε ακροθιγώς μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Πολωνίας, στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε συμφωνία διμερούς συνεργασίας των δυνάμεων ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο Γκέιτς εξέφρασε την ελπίδα μιας «νέας αρχής» με τους Ρώσους, σε τομείς όπως το Αφγανιστάν, όπου όμως παρατήρησε πως η Ρωσία από τη μια εκπέμπει θετικά σήματα για συνεργασία στην Καμπούλ και από την άλλη εργάζεται εναντίον μας π.χ. για τη βάση Μάνας (στο Κιργιστάν). Ταυτόχρονα δήλωσε με έμφαση ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για να τη διατηρήσουν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση διευρύνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για την αποφυγή των χειρότερων και το συγκερασμό έστω και κάποιων αντιθέσεων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες για τη λήψη συντονισμένων μέτρων για την οικονομική στήριξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «ντόμινο εφιαλτικών εξελίξεων».

Η γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιεί, καθώς φαίνεται, στροφή 180 μοιρών και εγκαταλείπει την αδιαλλαξία, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ φέρεται να δηλώνει ότι «εάν ορισμένες χώρες - μέλη της νομισματικής ένωσης αντιμετωπίσουν προβλήματα αποπληρωμής χρεών τότε θα δράσουμε».

Μέτρα για την «ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνδικάτων εργαζομένων και εργοδοτών. Στα μέτρα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και επιδόματα, επιμορφωτικά και άλλα κοινωνικά προγράμματα για όσους έχουν μείνει άνεργοι, αλλά απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις στο βασικό μισθό.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ανέργων που συνεχίζουν να ζητούν επιδόματα ανεργίας εκτοξεύτηκε σε επίπεδο ρεκόρ στις αρχές Φλεβάρη, καθώς ενισχύθηκε κατά 170.000 άτομα φτάνοντας τα 4,99 εκατ.

Τέλος, διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο όσον αφορά την Stanford International Bank με την απόφαση των αμερικανικών αρχών να «παγώσουν» τα κεφάλαια του χρηματοπιστωτικού ομίλου λόγω κατάχρησης δισεκατομμυρίων δολαρίων από στελέχη της εταιρείας. Χθες, η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο της τοπικής τράπεζας Stanforf Bank Venezuela, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αλι Ροντρίγκες, που πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναταραχή στην αγορά. Επίσης, στο Περού, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις δραστηριότητες του τοπικού γραφείου του Stanford Financial Group για 30 μέρες. Ανάλογες ενέργειες προετοιμάζονται να λάβουν ο Παναμάς, το Εκουαδόρ και η Αντίγκουα, ενώ στις ΗΠΑ εκατοντάδες καταθέτες συνέρευσαν στις τράπεζες του Στάνφορντ, που παραμένει άφαντος, προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. Εκτός όμως των κατηγοριών για κατάχρηση, ο Στάνφορντ είναι στο στόχαστρο του FBI, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται και σε «ξέπλυμα» χρήματος των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Κι άλλα ίχνη ουρανίου εντόπισαν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην τοποθεσία που βομβαρδίστηκε από την ισραηλινή αεροπορία, το φθινόπωρο του 2007. Εντούτοις, δεν είναι σε θέση να καταλήξουν από πού προέρχονται και αν ισχύει ο συριακός ισχυρισμός ότι οφείλονται στους ισραηλινούς πυραύλους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τον επόμενο μήνα θα υπογραφτεί, τελικά, η συμφωνία, που εκκρεμεί από το 2004, με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό «Total» για την περαιτέρω εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου του νοτίου Παρς και την κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία. Το Ιράν διαθέτει τα πλουσιότερα στον κόσμο κοιτάσματα φυσικού αερίου, με του νοτίου Παρς να υπολογίζονται σε 14 τρισ. κυβικά μέτρα.

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθερος μετά από τρία χρόνια φυλάκισης αφέθηκε, πριν από ένα 24ωρο, ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του «Γκαντ», που είχε κατηγορηθεί για «παραποίηση στοιχείων». Ο Αϊμάν Νουρ, που επιμένει ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν πολιτικό κίνητρο, τόνισε ότι δεν προτίθεται ν' αναλάβει εκ νέου την ηγεσία του κόμματός του.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την άνετη επικράτηση του κοσμικού σιιτικού κόμματος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι σε εννιά από τις 15 ιρακινές επαρχίες στις πρόσφατες τοπικές εκλογές επιβεβαίωσαν τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο της Βαγδάτης κέρδισε 28 από τις 55 έδρες και στη Βασόρα 20 από τις 35.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Οι αρχές της Βολιβίας προχώρησαν στις συλλήψεις του δημάρχου της πόλης Πορβενίρ, 4 στελεχών της «κοινωνίας των πολιτών» του Πάντο και δύο δημοσιογράφων με κατηγορίες για συμμετοχή και συνέργεια στη σφαγή των αγροτών του Πάντο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δεύτερη επιχείρηση κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Αντεν (ανοιχτά της Σομαλίας στην Ανατολική Αφρική) σχεδιάζει το ΝΑΤΟ για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

ΚΑΝΑΔΑΣ
«Καλόπιασμα» από Μπαράκ Ομπάμα

OTABA.--

Σύντομη επίσκεψη 7 ωρών, πραγματοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο γειτονικό Καναδά. Στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, αλλά και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, θέλει να καθησυχάσει τους φόβους του Καναδά, όσον αφορά τις διατάξεις του σχεδίου διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας που προκρίνουν την αγορά αμερικανικών προϊόντων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των καναδικών εξαγωγών κατευθύνεται στις ΗΠΑ. Επίσης, να πείσει τον Καναδά να παραμείνει στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, ενισχύοντας τη στρατιωτική του παρουσία βάσει του «νέου σχεδίου» του Πενταγώνου. Ακόμα προωθεί την ιδέα της «καθαρής ενέργειας», δηλαδή της νέας μπίζνας των μονοπωλίων που αφού πρώτα μόλυναν υποτίθεται τώρα ότι θα ...καθαρίσουν.

Επίσης, στην ατζέντα και η επανέναρξη των συνομιλιών για τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ