Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κρίση διευρύνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για την αποφυγή των χειρότερων και το συγκερασμό έστω και κάποιων αντιθέσεων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες για τη λήψη συντονισμένων μέτρων για την οικονομική στήριξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «ντόμινο εφιαλτικών εξελίξεων».

Η γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιεί, καθώς φαίνεται, στροφή 180 μοιρών και εγκαταλείπει την αδιαλλαξία, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ φέρεται να δηλώνει ότι «εάν ορισμένες χώρες - μέλη της νομισματικής ένωσης αντιμετωπίσουν προβλήματα αποπληρωμής χρεών τότε θα δράσουμε».

Μέτρα για την «ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων», συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους συνδικάτων εργαζομένων και εργοδοτών. Στα μέτρα περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και επιδόματα, επιμορφωτικά και άλλα κοινωνικά προγράμματα για όσους έχουν μείνει άνεργοι, αλλά απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για αυξήσεις στο βασικό μισθό.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ανέργων που συνεχίζουν να ζητούν επιδόματα ανεργίας εκτοξεύτηκε σε επίπεδο ρεκόρ στις αρχές Φλεβάρη, καθώς ενισχύθηκε κατά 170.000 άτομα φτάνοντας τα 4,99 εκατ.

Τέλος, διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο όσον αφορά την Stanford International Bank με την απόφαση των αμερικανικών αρχών να «παγώσουν» τα κεφάλαια του χρηματοπιστωτικού ομίλου λόγω κατάχρησης δισεκατομμυρίων δολαρίων από στελέχη της εταιρείας. Χθες, η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο της τοπικής τράπεζας Stanforf Bank Venezuela, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Αλι Ροντρίγκες, που πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναταραχή στην αγορά. Επίσης, στο Περού, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις δραστηριότητες του τοπικού γραφείου του Stanford Financial Group για 30 μέρες. Ανάλογες ενέργειες προετοιμάζονται να λάβουν ο Παναμάς, το Εκουαδόρ και η Αντίγκουα, ενώ στις ΗΠΑ εκατοντάδες καταθέτες συνέρευσαν στις τράπεζες του Στάνφορντ, που παραμένει άφαντος, προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. Εκτός όμως των κατηγοριών για κατάχρηση, ο Στάνφορντ είναι στο στόχαστρο του FBI, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκεται και σε «ξέπλυμα» χρήματος των μεξικανικών καρτέλ ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ