Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ-ΕΕ
Συνάντηση Λουκασένκο-Σολάνα

MINΣK.-- Την πραγματοποίηση απευθείας μελλοντικών συνομιλιών και επαφών ανάμεσα στη Λευκορωσία και την ΕΕ διέβλεψε χτες ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος πραγματοποίησε χτες (για πρώτη φορά) επίσκεψη στο Μινσκ. Η «στροφή» απ' ό,τι φαίνεται του Λουκασένκο (μέχρι πρόσφατα ήταν για τους ιμπεριαλιστές... ανεπιθύμητος) βρίσκει ανταπόκριση.

Ο Λουκασένκο δήλωσε μάλιστα «υποστηρικτής μιας ειλικρινούς και έντιμης πολιτικής προς την ΕΕ». Ο Σολάνα, απ' την άλλη, χαρακτήρισε τη διομισάωρη συνάντησή του με το Λευκορώσο ηγέτη σαν «πολύ εποικοδομητική» στη διάρκεια της οποίας «συζητήθηκαν πολύ δύσκολα θέματα». Κατέληξε λέγοντας ότι η Λευκορωσία «αξίζει μία ιδιαίτερη θέση στην πρωτοβουλία "ανατολική Συνεργασία", στην οποία οι 27 της ΕΕ σχεδιάζουν να εντάξουν άλλες πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία)».

Ο Σολάνα δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, έναν από τους ηγέτες της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2006 απ' τον Λουκασένκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ