Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ... όρους ο Λίμπερμαν στηρίζει Νετανιάχου

Στην αντιπολίτευση προσανατολίζεται το «Καντίμα» της Λίβνι

Πρώτη επίσκεψη Αμερικανών εκλεγμένων αξιωματούχων στη Γάζα μετά από τέσσερα χρόνια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την υποστήριξή του στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ηγηθεί μιας «ευρείας» κυβέρνησης, όπου θα συμμετάσχουν το «Λικούντ», το «Καντίμα» και το «Ισραελ Μπεϊτένιου» του οποίου ηγείται, εξέφρασε ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Εντούτοις, δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει, αν η Λίβνι δε συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ακόμη και έτσι, όμως, ο Νετανιάχου διασφαλίζει, έχοντας, εκτός του Λικούντ, τη στήριξη του «Ισραελ Μπεϊτένιου» και των δύο θρησκευτικών και άλλων ακροδεξιών κομμάτων, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Λίμπερμαν δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει και κάποιες από τις ...γνωστές του θέσεις. Τόνισε ότι η «ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δε σχετίζεται ούτε με κατοχή ούτε με εποικισμό, αλλά με τρομοκρατία. Αν οι άραβες ήθελαν κράτος, ας το έπαιρναν το 1948». Γι' αυτό και εκτίμησε ότι το «Παλαιστινιακό δεν είναι προτεραιότητα».

Η Λίβνι, από την πλευρά της, υπογράμμιζε ότι «όπως όλα δείχνουν, τίθενται τα θεμέλια μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, όπου, ως "Καντίμα", δεν έχουμε θέση».

«Σουλάτσο» Κέρι

Στη Γάζα βρέθηκε, χθες, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Τζον Κέρι, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Μπράιν Μπάιρντ και Κιθ Ελισον (τον πρώτο μουσουλμάνο). Οι τρεις συναντήθηκαν με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επισκέφτηκαν καταυλισμούς και βομβαρδισμένα σχολεία και απέφυγαν τις επαφές με τη «Χαμάς».

Αν και ο Κέρι δήλωνε ότι δεν εκπροσωπεί τον Πρόεδρο Ομπάμα και ότι ήρθε για «να δει τι ανάγκες υπάρχουν», χωρίς να σημαίνει αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ έναντι της «Χαμάς», δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανών εκλεγμένων αξιωματούχων εδώ και τέσσερα χρόνια. Η «Χαμάς» καλωσόρισε την επίσκεψη, «εφόσον στοχεύει να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί». Μάλιστα, αξιωματούχοι της δήλωναν ότι, διά μέσου ΟΗΕ, έδωσαν στον Κέρι επιστολή με απώτερο παραλήπτη τον Αμερικανό Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ