ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και όχι φιλανθρωπία

Παρέμβαση του Κ. Δρούτσα για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για «Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα»

Την πρωταρχική ανάγκη για ίδρυση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, αντί για τις δήθεν φιλανθρωπίες των ιμπεριαλιστών, τόνισε ο ευρωβουλευτής του KKE Κώστας Δρούτσας, με παρέμβασή του κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με το ψήφισμα για την «Ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τη Γάζα». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «η ΕΕ με το ψήφισμα του ΕΚ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διαποτισμένο από τη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς που σφάζουν και τους Παλαιστίνιους που αντιστέκονται, προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τη δολοφονική ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας που προκάλεσε πάνω από 1.300 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, και περισσότερους από 5.000 τραυματίες. Η ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων κατοικιών και κάθε κοινωνικής υποδομής σε συνδυασμό με τον παντελή οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ έχει σαν αποτέλεσμα ο παλαιστινιακός πληθυσμός να ζει κάτω από δραματικές και απάνθρωπες συνθήκες». Καταλήγοντας ο Κώστας Δρούτσας επισήμανε ότι «η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς και καταδίκης στο Ισραήλ και στις αιτίες του δράματος του παλαιστινιακού λαού επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη στήριξη της ΕΕ στην εγκληματική δράση του Ισραήλ και την προσπάθεια της να αναβαθμίσει το ρόλο της στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μ. Ανατολής», προσθέτοντας ότι «αυτό που πάνω από όλα έχει ανάγκη ο ηρωικός παλαιστινιακός λαός δεν είναι η φιλανθρωπία των ιμπεριαλιστών, αλλά η ίδρυση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του OHE στα εδάφη του 1967 και η αμέριστη αλληλεγγύη των λαών στον αγώνα του».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με ... όρους ο Λίμπερμαν στηρίζει Νετανιάχου

Στην αντιπολίτευση προσανατολίζεται το «Καντίμα» της Λίβνι

Πρώτη επίσκεψη Αμερικανών εκλεγμένων αξιωματούχων στη Γάζα μετά από τέσσερα χρόνια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την υποστήριξή του στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ηγηθεί μιας «ευρείας» κυβέρνησης, όπου θα συμμετάσχουν το «Λικούντ», το «Καντίμα» και το «Ισραελ Μπεϊτένιου» του οποίου ηγείται, εξέφρασε ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Εντούτοις, δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει, αν η Λίβνι δε συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ακόμη και έτσι, όμως, ο Νετανιάχου διασφαλίζει, έχοντας, εκτός του Λικούντ, τη στήριξη του «Ισραελ Μπεϊτένιου» και των δύο θρησκευτικών και άλλων ακροδεξιών κομμάτων, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Λίμπερμαν δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει και κάποιες από τις ...γνωστές του θέσεις. Τόνισε ότι η «ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δε σχετίζεται ούτε με κατοχή ούτε με εποικισμό, αλλά με τρομοκρατία. Αν οι άραβες ήθελαν κράτος, ας το έπαιρναν το 1948». Γι' αυτό και εκτίμησε ότι το «Παλαιστινιακό δεν είναι προτεραιότητα».

Η Λίβνι, από την πλευρά της, υπογράμμιζε ότι «όπως όλα δείχνουν, τίθενται τα θεμέλια μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης, όπου, ως "Καντίμα", δεν έχουμε θέση».

«Σουλάτσο» Κέρι

Στη Γάζα βρέθηκε, χθες, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, Τζον Κέρι, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Μπράιν Μπάιρντ και Κιθ Ελισον (τον πρώτο μουσουλμάνο). Οι τρεις συναντήθηκαν με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επισκέφτηκαν καταυλισμούς και βομβαρδισμένα σχολεία και απέφυγαν τις επαφές με τη «Χαμάς».

Αν και ο Κέρι δήλωνε ότι δεν εκπροσωπεί τον Πρόεδρο Ομπάμα και ότι ήρθε για «να δει τι ανάγκες υπάρχουν», χωρίς να σημαίνει αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ έναντι της «Χαμάς», δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανών εκλεγμένων αξιωματούχων εδώ και τέσσερα χρόνια. Η «Χαμάς» καλωσόρισε την επίσκεψη, «εφόσον στοχεύει να αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί». Μάλιστα, αξιωματούχοι της δήλωναν ότι, διά μέσου ΟΗΕ, έδωσαν στον Κέρι επιστολή με απώτερο παραλήπτη τον Αμερικανό Πρόεδρο.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΕΣ ΚΤΗΣΕΙΣ - ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ
Περαιτέρω κλιμάκωση

Από χτεσινή διαδήλωση απεργών
Από χτεσινή διαδήλωση απεργών
ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΥΑΝΤ Α ΠΙΤΡ.--

Κλιμακώνεται περαιτέρω η βία στη Γουαδελούπη (στην Ανατολική Καραϊβική), καθώς για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, χθες, ομάδες νεαρών και αστυνομικών συγκρούστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με αληθινά πυρά, ενώ στο κενό φαίνεται ότι έπεσαν οι εκκλήσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών για ηρεμία μετά το θάνατο ενός συνδικαλιστή, την Τρίτη, από πυρά αγνώστων. Τα χειρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στο τουριστικό θέρετρο Γκοσιέ, του νησιού, όπου ομάδα νεαρών κατέλαβε το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο, ενώ πυρπολήθηκαν καταστήματα και εστιατόρια.

Στο νησί έφτασαν οι 280 επιπλέον άνδρες των δυνάμεων καταστολής που έστειλε το Παρίσι, καθώς και ελικόπτερα της αστυνομίας, προκειμένου να προσεγγιστούν πόλεις που είναι περικυκλωμένες από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι απεργοί. Μέχρι τα ξημερώματα είχαν γίνει 33 συλλήψεις, ενώ συνδικαλιστές προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα φλεγόμενα σημεία και να συνομιλήσουν με τις ομάδες νεαρών.

Την ίδια ώρα, βουλευτές και άλλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών των υπερπόντιων κτήσεων μετέβαιναν στο Παρίσι, όπου επρόκειτο, χθες το βράδυ, να συναντήσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί. Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός Φιγιόν, ο οποίος βρισκόταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας σε επικοινωνία με τις αρχές της Γουαδελούπης, είχε προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει επιδόματα της τάξης των 250 ευρώ, το μήνα, στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους των γαλλικών Αντιλλών.

Ο Φιγιόν υποστήριξε ότι θα παρουσιάσει την πρόταση σε εργοδότες και συνδικάτα, τα οποία, όμως, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον Πρόεδρο Σαρκοζί, την Τετάρτη το βράδυ, είναι εξαιρετικά επιφυλακτικά. Ο Σαρκοζί πρότεινε (για τη Γαλλία) παροχή βοήθειας 26 δισ. ευρώ σε «όσους πλήττονται από την κρίση» και μείωση του φόρου εισοδήματος, απορρίπτοντας το συνδικαλιστικό αίτημα για αύξηση μισθών, προστασία των θέσεων εργασίας και μη μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Προσπάθεια Κλίντον ανάμειξης στα εσωτερικά της ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της ΛΔ Κορέας επιχείρησε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Εν πτήσει απ' την Ινδονησία προς τη Νότια Κορέα, η Κλίντον έθεσε θέμα «διαδοχής στην ηγεσία» της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας και χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση στη χώρα «αβέβαιη».

Εξέφρασε δε ...«βαθιά ανησυχία» πως μια πιθανή αλλαγή στην «κορυφή της βορειοκορεατικής ηγεσίας» θα μπορούσε να αυξήσει την ήδη τεταμένη κατάσταση μεταξύ Νότιας Κορέας και ΛΔ Κορέας. Προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς κατά της πραγματοποίησης μιας φημολογούμενης δοκιμής βορειοκορεατικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δε θα βοηθούσε καθόλου».

Οι δηλώσεις Κλίντον έδωσαν μια καλή αφορμή στην αντιδραστική κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου που προειδοποίησε πως μια πυραυλική δοκιμή θα σηματοδοτούσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της γείτονος...

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας προειδοποίησε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση του Προέδρου Λι Μιουνγκ - μπακ ότι είναι έτοιμη για πόλεμο, κατηγορώντας τη Σεούλ ότι «κάνει κατάχρηση ανύπαρκτων πυρηνικών και πυραυλικών απειλών σαν πρόσχημα για επέμβαση».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ-ΕΕ
Συνάντηση Λουκασένκο-Σολάνα

MINΣK.-- Την πραγματοποίηση απευθείας μελλοντικών συνομιλιών και επαφών ανάμεσα στη Λευκορωσία και την ΕΕ διέβλεψε χτες ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος πραγματοποίησε χτες (για πρώτη φορά) επίσκεψη στο Μινσκ. Η «στροφή» απ' ό,τι φαίνεται του Λουκασένκο (μέχρι πρόσφατα ήταν για τους ιμπεριαλιστές... ανεπιθύμητος) βρίσκει ανταπόκριση.

Ο Λουκασένκο δήλωσε μάλιστα «υποστηρικτής μιας ειλικρινούς και έντιμης πολιτικής προς την ΕΕ». Ο Σολάνα, απ' την άλλη, χαρακτήρισε τη διομισάωρη συνάντησή του με το Λευκορώσο ηγέτη σαν «πολύ εποικοδομητική» στη διάρκεια της οποίας «συζητήθηκαν πολύ δύσκολα θέματα». Κατέληξε λέγοντας ότι η Λευκορωσία «αξίζει μία ιδιαίτερη θέση στην πρωτοβουλία "ανατολική Συνεργασία", στην οποία οι 27 της ΕΕ σχεδιάζουν να εντάξουν άλλες πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία)».

Ο Σολάνα δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τον Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς, έναν από τους ηγέτες της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, που ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2006 απ' τον Λουκασένκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ