ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οδηγία για κυρώσεις και καταστολή σε βάρος μεταναστών

Την ποινικοποίηση της εργασίας όσων μεταναστών δεν έχουν χαρτιά προωθεί η ΕΕ
Την ποινικοποίηση της εργασίας όσων μεταναστών δεν έχουν χαρτιά προωθεί η ΕΕ
Το τελικό «ναι» για την ποινικοποίηση της εργασίας όσων μεταναστών θεωρούνται παράνομοι, δόθηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βέβαια, η συγκεκριμένη οδηγία δεν «πέρασε» για να προστατευτούν οι μετανάστες από τη «μαύρη εργασία», αλλά για να πάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση να αποτελεί πόλο έλξης της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης.

Με τη χτεσινή ψηφοφορία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη οδηγία που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «επιβολή κυρώσεων στους εργοδότες που απασχολούν παράνομους μετανάστες», στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης και θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια.

Ετσι, γίνεται ένα ακόμα βήμα για την αντιστοίχιση νόμιμης παραμονής και εργασίας στις χώρες της ΕΕ, για τον πλήρη έλεγχο της μετανάστευσης και της προσαρμογής της στις ανάγκες της εργοδοσίας. Θυμίζουμε ότι το KKE είχε καταψηφίσει τόσο την έκθεση, όσο και την πρόταση οδηγίας της Επιτροπής όταν έγινε η σχετική συζήτηση στις αρχές Φλεβάρη.

Στην οδηγία αναφέρεται ότι: «Ενας από τους βασικούς παράγοντες έλξης της λαθρομετανάστευσης στην ΕΕ είναι η δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχει το απαιτούμενο νομικό καθεστώς. Η δράση που στοχεύει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της παράνομης διαμονής θα πρέπει ως εκ τούτου να προβλέπει μέτρα κατά του συγκεκριμένου παράγοντα έλξης».

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μέτρα γενικής απαγόρευσης της εργασίας των μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά, ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κράτος - μέλος όπου ζουν. Πρόκειται για ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους μετανάστες, που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί σε κάποια χώρα της ΕΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Απομυθοποιεί υποκατάστατα και «ολλανδικό μοντέλο»

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων παρουσίασε χτες την ετήσια έκθεση

Ηχηρό χαστούκι στους θιασώτες της διαχείρισης - αντί της ριζικής αντιμετώπισης - του προβλήματος των ναρκωτικών αποτελεί η φετινή Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών για το 2008.

Εν πρώτοις απομυθοποιεί το λεγόμενο ολλανδικό πείραμα πως με την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης θα μειωνόταν η χρήση της ηρωίνης. Υστερα παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης που σχετίζονται με αυτή, αυξήθηκαν κατά 390% στις ΗΠΑ, μόνο σε μια δεκαετία (1994 - 2004).

Τα παραπάνω στοιχεία συμπληρώνονται απ' τη διαπίστωση πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών είναι «στην καλύτερη περίπτωση μέτρια».

Αν και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η χρήση ηρωίνης και οπιοειδών παρουσίασε μείωση τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ευρώπη, στην Ολλανδία παρουσιάζει αύξηση ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες. Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως και με τα χρόνια έχει γίνει πιο δραστική και σχετίζεται με έναν αυξημένο αριθμό επειγόντων εισαγωγών σε νοσοκομεία. Επίσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση της μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών και σχιζοφρένειας, ενώ αυξάνεται διαρκώς το αίτημα για απεξάρτηση. Το Αφγανιστάν διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παράνομης καλλιέργειας οπιούχου παπαρούνας (πέρσι καλλιεργήθηκαν 157.000 εκτάρια).

Την έκθεση του ΟΗΕ παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γερ. Νοταράς, με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, επισήμανε την ανάγκη «να ενσκήψουν στο ζήτημα και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που σήμερα συζητούν και προετοιμάζουν τη γενίκευση της συνταγογράφησης ακόμη και υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς. Θα ήταν χρήσιμο να το δουν και όσοι, με απόλυτο τρόπο, πρεσβεύουν την αντιαπαγόρευση...».

Και τη στιγμή που ακόμη και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ καλεί τις «κυβερνήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών», στη χώρα μας οι περιορισμένες πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί, όπως τα 72 Κέντρα Πρόληψης, υπονομεύονται και οδηγούνται σε λουκέτο. Ταυτίζοντας την πρόληψη με την ενημέρωση και καλώντας για άλλη μια φορά τα... ΜΜΕ να αναλάβουν την ευθύνη του κράτους και να κάνουν... πρόληψη, ο Π. Μελάς, βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση για τα Κέντρα Πρόληψης, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για τον οικονομικό στραγγαλισμό τους απ' την κυβέρνηση, την οικονομική κρίση.

Συζήτηση στη Βουλή για το πάρκο στην Κυψέλη

Πλήρη στήριξη στην πολιτική εμπορευματοποίησης ακόμη και των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου στην Αθήνα που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, παρείχε χθες η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Εσωτερικών Αθ. Νάκου. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση Ερώτησης της βουλευτή του ΚΚΕ Εύας Μελά για την καταστροφή του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, προκειμένου να χτιστεί ιδιωτικός χώρος στάθμευσης. Η Ε. Μελά κατήγγειλε τόσο τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, όσο και τον παράνομο χαρακτήρα της πράξης.

Η κυβέρνηση είναι αναρμόδια για το θέμα, υποστήριξε ο υφυπουργός. Και ανέφερε πως «η εποπτεία που ασκείται από το κράτος επί των αποφάσεων και πράξεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας από τα εξουσιοδοτημένα όργανα της περιφέρειας». Επίσης, είπε ότι με βάση της αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων «επιτρέπεται η κατασκευή μέχρι τριών υπογείων ορόφων στάθμευσης».

«Ο λαός της Αθήνας βάλλεται από την πολιτική εκείνη που εμπορευματοποιεί τη γη, εμπορευματοποιεί το περιβάλλον», τόνισε, ανταπαντώντας, η Ε. Μελά. Οπως είπε, «μιλάμε για το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, χθες μιλούσαμε για το κτήμα Θων, το οποίο τσιμεντοποιήθηκε, μιλάμε για την τσιμεντοποίηση - ήδη υπάρχει σχέδιο ΠΔ - του Υμηττού». Ειδικά για το πάρκο, σημείωσε πως «η Κυψέλη είναι μια λαϊκή γειτονιά πάρα πολύ επιβαρυμένη σε τσιμέντο. Είναι από τους ψηλότερους δείκτες σε δόμηση σε αυτήν την περιοχή. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της γης που ακολουθείται, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό, όσο και σε επίπεδο δημοτικό, έχει κάνει ακόμα και αυτά τα πεζοδρόμια έρμαια των ιδιωτικών συμφερόντων, με τα τραπεζοκαθίσματα κλπ. Δεν υπάρχει πουθενά χώρος για τον πολίτη, για τη μητέρα, για τον ηλικιωμένο, για τον πεζό. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, οικόπεδο ήταν ένας μοναδικός πνεύμονας».

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ καλεί τα μέλη του και τους αγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης των 66 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ(23.2.1943 - 23.2.2009):

- Την Κυριακή 22.2.09 ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα γραφεία του Συνδέσμου.

- Δευτέρα 23.2.09 θα γίνει κατάθεση στεφανιών, ώρα 10.30 πμ στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και, στη συνέχεια, στη γωνία Ομήρου και Πανεπιστημίου όπου σκοτώθηκε η Π. Σταθοπούλου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Εκδήλωση για τα ναρκωτικά

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) συνδιοργανώνει εκδήλωση με τους Συλλόγους Γονέων των Γυμνασίων και Λυκείων της Λιβαδειάς, σήμερα, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Βοιωτίας, με θέμα: «Η σημασία της πρόληψης κατά των Ναρκωτικών». Το θέμα θα αναλύσει ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, υπεύθυνος τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ.

Συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή, όλοι οι εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη» και στη «Σύγχρονη Εποχή» εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στον σ. Δημήτρη Παπαλεωνίδα και την οικογένειά του για το θάνατο της αγαπημένης του μητέρας, Φανής.

Ξανά σε δίκη για το Κτηματολόγιο

Να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος «για απιστία περί την υπηρεσία» ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Γαλιδάκης και το μέλος του ΔΣ της εταιρείας «Κτηματολόγιο ΑΕ» Ι. Ρέγκας, πρότεινε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο στελέχη του Κτηματολογίου μαζί με άλλους 21 συναδέλφους τους είχαν απαλλαγεί, κάποιοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και άλλοι με βούλευμα. Αναίρεση υπέρ του νόμου κατά της απαλλακτικής απόφασης των δύο στελεχών της εταιρείας άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη χτεσινή συζήτηση της υπόθεσης ο Γ. Σανιδάς υποστήριξε ότι τα δύο στελέχη της εταιρείας κακώς δικάστηκαν σε βαθμό πλημμελήματος αλλά έπρεπε να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος και συνεπώς δεν έχει επέλθει παραγραφή του αδικήματος. Οπως ανέφερε ο Γ. Σανιδάς από τις διαχειριστικές ενέργειες των δύο, ωφελήθηκαν οι ανάδοχοι του έργου που έλαβαν 110 εκατ. ευρώ, χωρίς τις αντίστοιχες υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ